Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Säsongens sämsta värvningar - med facit i hand

Christensons blogg

Inför varje säsong brukar jag göra en lista på säsongens bästa och sämsta nyförvärv – och efter varje säsong brukar jag publicera samma lista och låta er skratta åt hur fel ute jag var.

Och eftersom ni redan vet att Swindon Town tog sig till League One play-off finalen igår kväll genom att slå Charlton Athletic på straffar så kör jag listan direkt (med en uppdaterad lista nedanför)

**********

1. Alberto Aquilani, Roma till Liverpool (260 milj kr)
En talangfull spelare men kan han ersätta Alonso? Nej. Är han skadebenägen? Ja. Kommer han att anpassa sig till Premier League-tempot? Tveksamt. Han har snittat runt 17 ligamatcher per säsong för Roma de tre senaste åren och då är 260 miljoner kronor alldeles för mycket.

2. Richard Dunne, Man City till Aston Villa (78 milj kr)
Nästan 80 miljoner kronor är en enorm summa för en snart 30-årig mittback som bara kommer att bli långsammare och långsammare. Dunne älskade City och det gjorde honom till en bättre spelare. Nu tror jag att han kan tappa entusiasm och därmed kvalitet. En jättechansning av Martin O’Neill.

Annons

3. Kevin-Prince Boateng, Tottenham till Portsmouth (52 milj kr)
Men dra åt helvete. Det måste ligga något skumt i den här affären. Harry Redknapp och Peter Storrie… Hmmm. Kevin-Prince Boateng? En katastrof för Tottenham och inte mycket bättre för Borussia Dortmund på lån. 50 mille. Please…

4. Sotirios Kyrgiakos, AEK Aten (19.5 milj kr)
Greken såg högst ostabil ut mot Bolton i premiären och såg skakig ut när han spelade för Rangers för en tre-fyra år sedan. Har visserligen spelat 50 landskamper för Grekland men Liverpoolfansen måste undra: Are you Mauricio Pellegrini in disguise?

5. Nikola Kalinic, Hajduk Split till Blackburn (78 milj kr)
Kroatisk anfallare som har sett stel och oteknisk ut hittills. Are you Basko Balaban in disguise? Nästan 80 miljoner kronor känns väldigt mycket för denne anfallare.

Annons

6. Roque Santa Cruz, Blackburn till Man City (221 milj kr)
Visst, en bra spelare men jag har ändå känt det som om han aldrig kommer att upprepa sin succè från första säsongen i Premier League med Blackburn. Och hur kommer han att reagera när han inte får spela speciellt mycket för Mark Hughes föredrar Emmanuel Adebayor, Carlos Tevez och Robinho.

7. Damien Duff, Newcastle till Fulham (52 milj kr)
Duff är en helt OK spelare men han verkar ha tappat snabbheten och – framför allt – viljan att spela fotboll efter den tuffa tiden med Chelsea. På ett sätt hoppas jag att jag har fel för en Duff i form är en härlig spelare, men tyvärr tror jag han floppar.

8. Zat Knight, Aston Villa till Bolton (52 milj kr)
Mittbacken floppade med Aston Villa och jag tycker inte att han är tillräckligt konsekvent för att bli en bra Premier League-mittback. Han gör får många misstag helt enkelt – ungefär som Titus Bramble – och det var nog det Villatränaren Martin O’Neill insåg.

Annons

9. Christian Benitez, Santos Laguna till Birmingham (100 milj kr)
Anfallaren har sett ganska pigg ut hittills men jag undrar om han kommer att göra fler än en 7-8 mål den här säsongen och då är 100 miljoner kronor alldeles för mycket. Jag undrar om inte Birmingham kunde ha spenderat pengarna på ett bättre sätt.

10. Björn Helge Riise, Lilleström till Fulham (33 milj kr)
Inte lika bra som brorsan, men ändå chansar Roy Hodgson på att Riise ska anpassa sig till Premier League-tempot och tillföra något för Fulham. Jag är mycket, mycket tveksam.

11. Pascal Chimbonda, Tottenham till Blackburn (26 milj kr)
Har aldrig upprepat formen som gjorde honom till fransk landslagsman under första säsongen med Wigan i Premier League. Kanske drabbades han av hybris.

12. Stephen Warnock, Blackburn till Aston Villa (104 milj kr)

Annons
Jag tycker att Warnock är en härlig spelare som alltid ger allt och som kan spela både i försvaret och på mittfältet. Men över 100 miljoner kronor för den fd Liverpoolspelaren? Alldeles för mycket.

13. Roger Johnson, Cardiff till Birmingham (65 milj kr)
Johnson har tidigare spelat för Wycombe Wanderers och Cardiff (de tre senaste säsongerna) och jag tycker att 65 miljoner kronor är för dyrt för en spelare som inte har spelat en enda Premier League-match hittills. Han har visserligen inte gjort bort sig hittils men det är ett stort ansvar som Alex McLeish har givit honom.

14. Luis Jiminez, lån från Inter till West Ham (gratis)
Kan tyckas lite tufft att ta med Jiminez på listan när han inte kostade någonting (förutom lönen förstås) men jag är inte säker på att han är tillräckligt tuff för Premier League-spel. En härlig teknik men det räcker inte alltid.

Annons

15. Fraizer Campbell, Man United till Sunderland (52 milj kr)
Campbell är en framtidsman, visst, men jag har ändå känslan av att hans karriär kommer att gå nedåt, inte uppåt (ungefär som Anthony Stokes när han skrev på för Sunderland). Campbell lär inte få många chanser i ligan med Kenwyne Jones och Darren Bent på topp och det är mycket svårare att acceptera en bänkplats i Sunderland än det var i United.

16. Johnny Heitinga, Atletico Madrid till Everton (87 milj kr)
OK, här kan jag vara helt fel ute, det erkänner jag. Heitinga har en enorm kapacitet och jag gillar hans spelstil. Men det känns lite som om han har tappat motivationen de senaste säsongerna (i varje fall när jag har sett honom). Men jag hoppas verkligen den här holländaren erbjuder Everton mer än Andy van der Meyde gjorde…

17. Kolo Toure, Arsenal till Man City (208 milj kr)

Annons
Toure har visserligen inlett bra för City men jag tycker ändå att City betalade för mycket. Toure gör för många misstag för att vara en absolut toppback tycker jag. En bättre version av Titus Bramble helt enkelt.

18. Lee Bowyer, West Ham till Birmingham (gratis)
Kommentarer överflödiga. Har man stampat på huvudet på en spelare med flit (Malaga) så ska man inte få spela fotboll längre. As simple as that.

19. Michel Salgado, Real Madrid till Blackburn (gratis)
Nu har väl ända Sam Allardyce gått för långt. OK, Youri Djorkaeff, Jay Jay Okocha och Ivan Campo fungerade utmärkt, men Salgado är väl ändå för långsam för Premier League nu, eller?

20. David Nugent, lån från Portsmouth till Burnley (gratis)
En OK spelare på Championship-nivå men tappade allt självförtroende under Harry Redknapp i Portsmouth. Jag har svårt att tro att Owen Coyle kan reparera skadan men på något sätt hoppas jag att jag har fel.

Annons

21. Barry Ferguson, Rangers till Birmingham (17 milj kr)
En toppspelare när han var som bäst men han floppade senast han spelade i Premier League och nu skrev han bara på för Birmingham efter att ha blivit utslängd av Rangers och Skottland för festande och dåligt uppträdande när han satt på bänken för Skottland.

**********

Som ni kan se gjorde jag några katastrofval i augusti: Dunne, Kyrgiakos, Duff, Campbell, Heitinga och Bowyer har varit riktigt bra.

**********

Här är listan med facit i hand:

1. Alberto Aquilani, Roma till Liverpool, 220 milj kr
Först skadad, sedan inte i startelvan. Undisputed No1.

2. Roque Santa Cruz, Blackburn till Manchester City, 187 milj kr
Även den paraguyanske anfallaren drabbades av skador och dålig form.

3. Joleon Lescott, Everton till Manchester City, 242 milj kr
Inte en chans att hans prestationer den här säsongen har varit värda nästan 250 milj kr.

Annons

4. Nikola Kalinic, Hajduk Split till Blackburn, 66 milj kr
Kostade mycket pengar men bidrog inte med många mål. En för framtiden dock.

5. Fabian Delph, Leeds till Aston Villa, 88 milj kr
Väldigt mycket pengar för ett oprövat kort. Långtidsskadad.

6. Habib Beye, Newcastle till Aston Villa, 33 miljoner kr
Har inte fått spela speciellt mycket. En stor besvikelse.

7. Luis Jimenez, Inter till West Ham, lån
Ojämn och skadedrabbad – och tillbakaskickad till Italien i januari.

8. Yuri Zhirkov, CSKA Moskva till Chelsea, 198 milj kr
Har inte varit dålig men visst hade man förväntat sig mer för nästan 200 mille.

9. Tuncay, Middlesbrough till Stoke, 55 milj kr
Varför köper man en teknisk spelare som man inte tänker använda?

10. Michael Owen, Newcastle till United, gratis
En chansning som inte gick hem. Någon förvånad över anfallarens skadeproblem?

Annons

11. Nenad Milijas, Röda Stjärnan till Wolves, 30 milj kr
En härligt teknisk spelare, men floppade den här säsongen.

12. Jason Scotland, Swansea till Wigan, 22 milj kr
Gjorde ett enda ligamål och satt ofta på bänken.

13. Gareth Barry, Aston Villa till Manchester City, 132 milj kr
Inte jättedålig men mer hade förväntats av landslagsmittfältaren.

14. Kamel Ghilas, Celta Vigo till Hull, 22 milj kr
Blixtrade till ibland men alldeles för sällan.

15. Scott Sinclair, Chelsea till Wigan, lån
Fick chansen hyfsat ofta – men tog den inte.

16. Björn Helge Riise, Lilleström till Fulham, 22 milj kr
Bidrog inte med tillräckligt mcyket.

17. Franco Di Santo, Chelsea till Blackburn (lån), gratis
Verkar inte räcka till i Premier League.

**********

Ni kanske är lite förvånade att jag tar med lån och spelare som kom gratis men de har kostat sina klubbar en hel del i löner. Och sedan har jag bedömt spelarna på endast den här säsongen och det är ju lite orättvist. Spelare som Nikola Kalinic och Fabian Delph kan ju mycket väl visa sig vara bra värvningar om några år.

Annons

**********

Vad tycker ni om listorna? Har jag varit helt ute och cyklat? Hur skulle era listor se ut?

Publicerad 2010-05-18 01:50

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto