Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Gästblogg om livet och fotbollen i England

Liverpools legendariske manager Bill Shankly är känd för sitt citat “Someone said to me ‘To you football is a matter of life or death!’ and I said ‘Listen, it’s more important than that”.

I England är fotboll inte en sport. Fotboll är en livsstil, ett mode och så mycket mer. I vissa länder, som Brasilien, är fotboll det enda vissa har, barn spelar i kåkstäder och när landslaget spelas så följs det av alla 192 miljoner innvånare, men jag tvekar om det finns många i världen som är lika besatta av fotboll som engelsmännen.

**********

För er som har varit i England har förmodligen märkt att i England gäller fotboll 365 dagar om året. När säsongen är över då är det silly season som gäller. När en son föds, så ska han kunna sparka en boll innan han ska kunna gå. I alla parker som finns i England så finns det alltid, garanterat, några som spelar fotboll.

Om ett gäng inte har tillräckligt med spelare, då bjuder man in vem som helst. Fotboll ska helt enkelt spelas, till varje pris. Varje kväll ser man 45-åriga män på den lokala 5-a-side (fem- manna) planen som träffas efter jobbet för att spela fotboll. I Sverige blir man idiotförklarad om man går med en Halmstad eller Gefle tröja om det inte är matchdag. I England är fotbollströjor ett mode. Kort och gott. Det är helt enkelt en del av vardagen.

**********

Jag har bott i England i snart 7 år, jag flyttade hit när jag var 12 och märke direkt en enorm skillnad på hur livet i England är. Engelska pubar är en unik upplevelse. För att en pub att locka kunder är inte svårt, man behöver följande:

1. Storbildsskärm (som konstant visar engelsk fotboll)
2. Billig öl

**********

På samma sätt är en fotbollsmatch i England en upplevelse som är helt unik. En fotbolls arena i England är som en katedral, helig. Visst är nya Wembley imponerande med en kapacitet på 90 000 åskådare, men lika imponerande är det att uppleva stämmingen hos klassiska Leeds när dom spelar på Elland Road.

På helgerna gäller följande: 09.00 uppstigning för att köra sonen till träning/match, 12.00 börjar Soccer Saturday (visar inte matcherna men har live kommentatorer från samtliga matcher i hela England), 13.00-19.00 live fotboll antingen hemma eller på en pub.

På söndagen ser schemat likadant ut, Soccer Saturday ersätts av Ford Super Sunday som har samma koncept. Engelsmännen har till och med upfunnit med ett “drinking” game som är baserat på Soccer Saturday. En klassisk och otroligt underhållande profil är Chris Kamara, jag rekomenderar starkt att ni tar en titt.

**********

Förutom alla underhållande aspekter av fotbollen så är sporten även en dröm och ett sätt att resa sig ur svåra förhållanden. För vissa är fotbollen en utväg för de som inte har förutsättningar att komma in på universitet eller få ett välbetalt jobb.

Wayne Rooney är det senaste och kanske det bästa exemplet på hur fotboll kan förändra en persons liv på mindre än två år. Han bodde under mycket dåliga förhållanden med sin familj i Liverpool på en så kallad Council Estate (ett hyreslägenhetskomplex ägt av staten).

När Rooney var 16 försörjde han sin familj på 80 pund i veckan genom sitt ungdomskontrakt med Everton. Två år senare spelade han för Manchester United, hade gjort sin debut för Engelska landslaget och tjänade drygt 35 000 pund i veckan. Skillnaden kan ni märka här:

Ett engelskt council estate komplex.

Rooneys nuvarande hus.

I sitt nuvarande kontrakt tjänar han drygt 90 000 pund i veckan plus sponsorer.

**********

För att avsluta tänkte jag berätta hur England förbereder sig inför fotbolls-VM i sommar. Engelska befolkningen är övertygade om att detta är sista chanson att vinna ett VM och om ingenting händer i sommar så kommer det dröja väldigt länge innan England får en chans igen.

Nyckelspelare som Frank Lampard, Steven Gerrard, John Terry och Rio Ferdinand kommer förmodligen göra sin sista VM-turneringar i sommar. Engelska tidningen The Sun har en reklam film som är  minst sagt hoppfull om att både 1966 och 2010 ska bli klassiska år i Englands fobollshistoria. Även Kit Kats nya slogan “Cross your fingers we don’t go to penalties…again” är relaterad till sommarens stora höjdpunkt.

**********

Varje dag är det nya spekulationer om VM och hur truppen ser ut. Senaste nytt är att Fabio Capello har ändrat spelsystem till ett 4-5-1 med Rooney som ensam spets med Gerrard bakom sig. Lampard och James Milner (om Gareth Barry inte hinner tillbaka från skada) spelar ihop på mitten med David James som målvakt. Det är fortfarande oklart vem som spelar på kanterna, men dom flesta vill att Man Citys nya stjärnskott Adam Johnson och Aaron Lennon startar.

Själva turneringen är redan kartlagd. Engelsmännen vet att de kommer att gå till minst semi-final, ingenting annat kommer att accepteras.

**********

Och med det tackar jag för mig. Hoppas att ni planerar en resa till England snart för att uppleva en match på plats eller på puben. Det lär ni aldrig ångra.

Felix Schleimer

Publicerad 2010-05-26 kl 08:20
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons