Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Sneijder bör offras

Giampaolo Pazzini och Wesley Sneijder är omslagspojkar och posar upp sig i Inters nya tröjor. Sjukt snygga. Men en av dem kanske inte kommer spela i Inter säsongen 2011/12. Offrens tid. Kill your darlings. Sälja för sitt eget bästa. Ja, om jag vore i Inters sits skulle jag sälja Wesley Sneijder.

Ibland kan det vara ett klokt beslut att kapa bort en gren fast det gör ont. Detta och inget annat är rätt läge att få ut maximalt betalt för holländske mittfältaren. Tillfället som kallas för nu är också tillfället där Gasperini har tagit över som ny tränare och gör att Sneijders spelstil och position är inte fullt kompatibel med Gasps spelsystem. Inters nya tränare kan självklart (och jag tror att han även kan tänka sig detta) ändra systemet till förmån för Sneijder men alternativet att sälja honom och få in ca 30-35 miljoner euro är för mig ett fantastiskt bra alternativ.

ANNONS

Missförstå mig inte, jag tycker Sneijder är en otroligt bra spelare och han har gjort mycket för Inter under de bara två säsonger han varit där. Men ibland kan det vara smart att titta in i framtiden i inte bara ett steg utan två steg. Pengarna man kan få in på holländaren kan man använda att sponsra köp av t ex Arturo Vidal, Ever Banega, Casemiro, Riccardo Montolivo och Rodrigo Palacio. Dessutom har man då en öppning om Barcelona och Alexis Sanchez inte skulle komma överens. Successivt måste man bygga in framtiden i nutiden.

Sedan är det någonting med holländare. Vissa holländare. Det känns som att en viss typ av holländska spelare passar bättre in i Premier League än i Italien. Den mer aristokratiske. Dennis Bergkamp kom ingenstans i Serie A men blommade ut i Arsenal. Wim Kieft, lyckades aldrig trots hans potential, i Pisa och Torino. Jag har svårt att se att Marc Overmars skulle ha dansat samma dans mot italienska försvarare eller se Dirk Kuyt brunka fram nyttigheter på samma sätt som i Liverpool.

ANNONS

Det är någonting med mentaliteten, många holländare verkar ogilla alltför strama taktiska tyglar och behöver känna sig fria. Kanske är det någonting med klimatet och födan också. Allt på gott och ont åt båda håll. Möjligen var det framförallt så för 10-20 år sedan och kanske håller skillnaderna på att suddas ut mer och mer.

Självklart finns det holländska spelare som lyckats mer än bra i Italien. Bästa exemplet är Milans fantastiska trio, Frank Rijkaard, Ruud Gullit och Marco Van Basten. Clarence Seedorf och Edgar Davids. Men det här är spelare som är antingen så bra att de skulle lyckats varsomhelst eller hade en annan “edge” över sitt spel, spelare som Davids hade inget aristokratiskt över sig, bara en massa aggression och vilja, kaxighet med anarki, inte kaxighet med arrogans. Sneijder har mycket av båda delarna.

För Sneijder är egentligen som gjord för Premier League. För mig är han en prototyp av en perfekt utländsk spelare i Premier League, han är en Barclay-dröm. Sneijders spelstil skulle sitta som en klistrad handske i t ex Chelsea eller Manchester United. Just United skulle behöva honom som en perfekt länk mellan mittfält och anfall. Att Sneijder fungerade så bra i Italien var för att Mourinho hittade rätt plats till honom direkt och fick honom att känna sig viktig igen. Han fungerade också för att han helt enkelt är så jäkla bra (till skillnad från t ex Van der Vaart) och har ett hyfsat starkt psyke (till skillnad från t ex Bergkamp).

ANNONS

En försäljning av Sneijder till England skulle visserligen göra att Serie A blir av med en klasspelare men samtidigt tror jag att det skulle vara en bra lösning för Inter, för Sneijder och för Premier League. I det långa loppet tjänar alla på en affär. Everybody goes out as a winner. Allt har sin rätta tid. Det gäller bara att ta vara på den.

———————————————————————————————————————————————

En legend har lagt skorna på hyllan. Fabio Cannavaro kan se tillbaka på en fantastisk karriär med VM-guldet som självklar höjdpunkt. Han var en stolt drömvägg med sin upprätta spelstil. Han tog orden tajming och spänst till en nya innebörder och spelade följsamt och nästan alltid schysst. Vi kan nu skriva in en av världens bästa försvarare genom tiderna i historieböckerna.

ANNONS

[youtubeplay id=”nJ-82u_SC5c” size=”large”]

———————————————————————————————————————————————

Gårdagens transfers:

IGNACIO LORES VARELA Mittfältare/Anfallare (Defensor-Palermo) HEL
Teknisk och mycket spännande uruguayare. Palermo brukar hitta vassa talanger och Varela kan med tiden bli en stjärna.
Transferbetyg: 7

GIANLUCA COMOTTO Försvarare (Fiorentina-Cesena) FRI
Ytterback som inte direkt firade triumfer på Artemio Franchi. I Cesena kan jag dock se att han kan göra en del nytta med sitt kant-slit.
Transferbetyg: 6

Publicerad 2011-07-10 kl 10:20

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto