Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

EM 2016 - Den sista festen (och så går det….)

Lorenzo Medici

EM i sommar kan vara den sista fotbolls-festen på bra länge. Efter detta mästerskap väntar två VM-turneringar fyllda av korruptions-rykten samt boende och resor bara oligarker har råd med. Mellan dem väntar ett Europamästerskap uppdelat i flera olika länder och städer (varför?)

EM i Frankrike kan därför vara sista gången då supportrar kan ta sig snabbt mellan städerna, där de kan träffas, skåla, fira och gråta tillsammans.

Så låt oss njuta av den sista festen.

Och förresten så går det så här:

 

Grupp A
1. Frankrike 2. Schweiz 3. Albanien 4. Rumänien

Frankrike imponerar på hemmaplan med Griezmann, Pogba, Martial, Payet, Kanté som stora huvudpersoner. Mina favoriter till guldet.

Schweiz klar tvåa. Trots att spelare som Dzemaili, Behrami mfl har sett sina bästa dagar är ändå Shaqiri, Lichtsteiner, Rodrigez, Xhaka bra grejer. Seferovic och Mehmeti kan komma turas om att göra någon bra match, men i slutändan är det min favorit, Breel Embolo, som betyder mest framåt.

Annons

Rumänien förlorar de två första matcherna men och lyckas endast få oavgjort mot Albanien. Mini-fiasko.

Albanien tar en överraskande poäng i första matchen mot Schweiz och kryssar sedan även mot rumänerna. Tredjeplatsen räcker dock inte för att gå vidare.

Grupp B
1. England 2. Slovakien 3. Ryssland 4. Wales

Trots att jag inte är säker på att Hodgson kommer ta ut rätt startelva borde Englands yngre spelare som Kane, Alli, Barkley, Sterling, (och kanske Rashford!) visa framfötterna och vinna gruppen utan problem. 

Slovakien överraskar och går vidare som tvåa. Hamsik, Skrtel och Kucka visar vägen.

Ett ålderstiget och stjärnfattigt Ryssland är lite bättre än under Capello, men inte tillräckligt för att komma tvåa. Vidare som trea dock.

Wales gör minst en bra match där Bale nästan vinner matchen åt dem. Sedan tar truppens allmänna svaga kvalité och orutin ut sin rätt.

Annons

Grupp C
1. Tyskland 2. Polen 3.Ukraina 4. Nordirland

Tyskland har inga problem med att vinna gruppen och framstår som turneringens favoriter med Frankrike. Götze, Müller och Reus gör ett lysande gruppspel alla tre.

Då Polen har duktiga nyckelspelare i varje lagdel i Lewandowski, Krychowiak och Glik har de grunden för att göra väsen av sig. Lägg dessutom till bra spelare som Zielinski och Grosicki och vi har en andraplats klar. Polen kan gå oväntat långt i detta EM.

Ukraina vinner mot Nordirland, men summa summarum så är Konoplyanka och Yarmolenko lite för ensamma.

Nordirland tar inga poäng.

Grupp D
1. Kroatien 2. Spanien 3. Turkiet 4. Tjeckien

Kroatien lyckas vinna detta trots att de bara kryssar i första matchen mot Turkiet. Segern över Spanien i den sista matchen ordnar förstaplatsen. Modric, Kovacic, Brozovic, Raktitic, Perisic bildar ett fint lirande mittfält.

Annons

Spanien tar liten revansch för 2014, men missar förstaplasten vilket får stora konsekvenser för deras vidare äventyr. Försvarsspelet imponerar, men framåt blir det lite för plottrigt och ineffektivt.

Turkiet spelar bättre än väntat och kan bli turneringens bästa trea. Se upp för Calhanoglu, Özyakup, Arda och Malli.

Tjeckien klarar sig spelmässigt hyfsat, men poängmässigt dåligt då man hamnat i en för tuff grupp.

Stor reservation: Att Spanien istället vinner gruppen och tar sig minst till semifinal.

Grupp E

1. Belgien 2. Italien 3. Sverige 4. Irland

Belgien är det roligaste och bästa laget i gruppen och trion De Bruyne-Hazard-Lukaku vinner alla fotbolls-hipsters hjärtan med att vara briljanta.

Contes krigsmaskin är inte särskilt spektakulär (inte minst då han bänkar både Insigne och El Shaarawy), men tillräckligt stabila och svårslagna för att ta hand om andraplatsen.

Annons

Sverige spelar hyfsat, tar någon poäng eller två, Zlatan gör två pyttsar, men vinner inga matcher.

Irland är uppbackade av en grön massa, förlorar aldrig med mer en ett mål, men vinner inga matcher.

Stor reservation för: Att ett Italien utan Verratti, Marchisio (och en bänkad Insigne), men med Giaccherini, Eder och Pellé som startspelare är så dåliga att de kommer sist. Förändrar inte så mycket av mitt övriga tips. Sverige går i så fall till åttondelsfinal men inte längre.

Grupp F
1. Portugal 2. Österrike 3. Island 4. Ungern

Portugal vinner alla matcher, spelar bra och Cristiano Ronaldo gör sitt bästa gruppspel i karriären. Vi får även lära oss nya namn som Andre Gomes, Raphaël Guerriero, Eder, Danilo Pereira, Joao Mario och Renato Sanches.

Österrike kommer tvåa och Alaba är fantastisk.

Lagerbäcks isländska vikingar kliver i hetluften och klarar det bra. Blir svårslagna och går vidare som en av de bästa treorna.

Annons

Ungern tar noll poäng.

Liten reservation: Att Portugal återigen underpresterar, att Cristiano Ronaldo är småskadad och inte kan prestera på topp och att saknaden av en vettig klassisk striker på nytt är en stor brist.

Åttondelsfinaler

Schweiz-Polen 1-1 (4-5 straffar)
Jämn match som Polen vinner på straffar. Någon av Polens alla bra målvakter blir hjälte.

Kroatien-Ryssland 1-0 (efter förlängning)
En ganska tråkig historia där Kroatien är det bättre laget utan att skapa så många chanser. Mandzukic nickar dock till slut in det avgörande målet.

England-Ukraina 2-0
Ukraina är inget problem för engelsmännen. Harry Kane gör ett mål och Sturridge hoppar in och gör tvåan.

Portugal-Italien 1-0
En jämn match där Italien är bleka framåt, men svårforcerade. Men när Chiellini blir utvisad efter en timme, avgör till slut Cristiano Ronaldo.

Annons

Tyskland-Island 2-0
Enkelt för Tyskland. Götze och Özil målskyttar.

Belgien-Spanien 2-1 (efter förlängning)
En rysare och turneringens hittills bästa match. De Bruyne avgör i förlängning.

Frankrike-Turkiet 2-1
Efter att ha haft det lätt i gruppspelet får Frankrike oväntat svårt mot turkarna. Frankrike vinner dock till slut efter att Martial avgjort med ett vackert mål.

Slovakien-Österrike 0-1
Varje turneringen har en åttondelsfinal där man undrar hur fotbollsgudarna fått till lottningen och detta är den. Båda har dock spelat oväntat bra och förtjänat sina platser. Österrike vinner  via en Alaba-straff.


Kvartsfinaler

Polen-Kroatien 2-3
Polen ger kroaterna en ordentlig fight, men Lewandowskis två mål räcker ej. Brozovic, Kalinic och inhoppande Kramaric ordnar biffen med var sitt mål.

England-Portugal 0-0 (4-5 efter straffar)
Annons
Pepe spelar elakt, bossar i försvaret, filmar oavbrutet undviker en utvisning han borde haft och efter 120 mållösa minuter vinner Portugal på straffar då James Milner blir syndabock som enda straffmissare.

Tyskland-Belgien 1-2
De röda djävlarna vinner en spraklande tillställning mellan två av EM:s mest underhållande och bästa lag. Hazard avgör. (Här säger dock logiken att tyskarna vinner med sin större rutin, men man måste chansa lite).

Frankrike-Österrike 2-0
Österrike står emot hyfsat, men i slutändan blir det en ganska enkel historia för fransmännen efter mål av Payet och Griezmann.


Semifinaler

Kroatien-Portugal 1-2 (efter förlängning)
Portugal dansar återigen på skör lina och tar sig vidare till final efter förlängning. Kroaterna åker ut efter ett starkt mästerskap. Listige Joao Mario blir hjälte.
Annons

Belgien-Frankrike 1-2
En jämn och spännande semifinal, men Pogbas fantastiska 1-2-mål blir matchens sista.


Final

Frankrike-Portugal 2-0


Portugiserna har tagit sig till final efter mycket om och men, men här räcker de inte till. Kraften och någon avstängning brandskattar dem en aning. Frankrike blir välförtjänta europamästare och Griezmann och Giroud gör mål i finalen.


Allez le bleus!

***

EM-laget: Thibault Courtois (Belgien) Raphaël Guerriero (Portugal) Pepe (Portugal) Laurent Koscielny (Frankrike) Bacary Sagna (Frankrike) David Alaba (Österrike) Paul Pogba (Frankrike) Luka Modric (Kroatien) Kevin De Bruyne (Belgien) Cristiano Ronaldo (Portugal) Antoine Griezmann (Frankrike).

Skyttekung: Antoine Griezmann (Frankrike) 5 mål

Spelare som kommer höja sitt värde efter EM: Zielinski (Polen), Milik (Polen), Pjaca (Kroatien), Andre Gomes (Portugal) Joao Mario (Portugal), Raphael Guerriero (Portugal) Morata (Spanien), Özyakup (Turkiet), Embolo (Schweiz), Eder (Portugal).

Annons

 









Publicerad 2016-05-30 09:28

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto