POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Italiens främsta fotbollsföretag

Jag har fått en del frågor varför Udinese säljer ut alla sina bästa spelare nu när de ska kvala in till Champions League och allt. Det bästa svar jag kan ge är att de är Italiens främsta fotbollsföretag. Udinese Calcio Business.

Först och främst måste man titta på vilka som finns bakom Udinese. Klubbens ansikte utåt heter Giampaolo Pozzo. Pozzo tog över klubben 1986 och sitter fortfarande idag som “president” för klubben. Vad många kanske inte vet är att Pozzo bara äger ca 1,66% av klubben. Så vem äger då de resterande 98 procenten?

Svaret är Gesapar– ett bolag som grundades 1998 som köper och säljer aktier och andelar i alla möjliga olika företag. De har sitt säte i Luxemburg och är av skatteskäl registrerade i Panama. Ingen vet riktigt vad de gör och vilka som finns bakom Gesapar men de tjänar väldigt bra pengar på affärsidén Udinese.

Modellen är rätt enkel men väldigt smart. Man har satsat på en enorm scouting och fyndar unga lovande spelare för rätt pris. Sedan utvecklas de i klubben och säljs vidare för väldigt mycket mer pengar än vad man köpte dem för. Förra säsongen hade Udinese över 80 spelare runtom i världen i sin ägo. Detta gör att man alltid har en ersättare till den spelare man säljer.

Innan sommaren har Udinese gått mer än ca 700 miljoner kronor plus på spelarövergångar och lägger vi till sommarens affärer (främst Inler, Pepe och Zapata) ligger de redan ca 250 miljoner plus och tänk då att jag inte ens räknat med alla pengar de kommer få för Alexis Sanchez. Då är vi uppe i över en miljard. Sanslöst.

Titta t ex på dessa övergångar genom åren: Marcio Amoroso (ca 200 milj kr), Stefano Fiore (150 milj), David Pizarro (ca 120 milj), Sulley Muntari (ca 100 milj), Vincenzo Iaquinta (ca 110 milj), Gyan Asamoah (ca 80 milj), Andrea Dossena (ca 90 milj), Fabio Quagliarella (ca 110 milj)- Lyckas man dessutom sälja en så beskedlig spelare som Aleksandr Lukovic för 40 miljoner kronor så förstår man hur skickliga Udinese är på att sälja spelare.

Själlöst? Tja kanske. Smart affärsidé? Absolut. Dessutom klarar man rent sportsligt att sticka upp tillräckligt ofta och klara placeringar som tar dem ut i Europa. Jag gissar att det sitter personer och räknar på alla pengar de kan få in nästa sommar på Kwadmo Asamoah, Mehdi Benatia, Mauricio Isla och Samir Handanovic. Ja just det, sedan lär de väl också få in en 10-15 miljoner på nästa stjärna som står i Udineses talangkö.

——————————————————————————————————————————————-

Gårdagens transfers:

STEFANO LUCCHINI Försvarare (Sampdoria-Atalanta) HEL
Inte direkt ligans kvickaste och mest eleganta mittback men ger alltid 100 %, är bra i luftrummet och är placeringsäker. Ger Atalanta rutin och fighting spirit.
Transferbetyg: 6,5

JONATHAN Försvarare (Santos-Inter) HEL
Samma spelartyp som Maicon men är betydligt kortare och ännu inte lika bra. Frågan är om han är Maicons back-up eller ersättare?
Transferbetyg: 6,5

Publicerad 2011-07-14 kl 11:10
Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå