Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Två sidor av Rom - del 1

Lazio och Roma har byggt upp sina lag utefter tränarens behov och vilja. Men där stannar också likheterna.

Detta Lazio är nutidens Lazio och inte framtidens. Detta Lazio är byggt för att vinna nu och inte imorgon. Tittar man på deras trupp så är ålderssnittet nästan exakt 27 år. En tänkbar startelva som skulle kunna se ut så här: Marchetti, Konko, Dias, Biava, Radu; Brocchi, Ledesma, Mauri, Hernanes, Cissé; Klose. Vid årets slut skulle en sådan elva ha en snittålder på 30 år! Det är inte bara gammalt, det är ett ålderdomshem.

Tränare Edy Reja är en bra tränare ur taktisk synvinkel och betonar alltid lagets stora betydelse. Det har han kommit relativt långt med. Men det finns stora fallgropar med Reja och detta Lazio. Reja är inte speciellt pigg på att släppa fram unga spelare. Han är ingen drömmare, ingen som chansar. Han väljer ofta rutin framför talang.

För mig är det ändå märkligt att inte tänka mer långsiktigt. Varför inte försöka spela in Luis Cavanda istället för Lionel Scaloni eller Javier Garrido.Varför inte släppa fram mittbacken Luca Crescenzi mer då Guglielmo Stendardo och Modibo Diakité ändå inte är några spelare man vill satsa på i framtiden? Tommaso Ceccarelli har så pass mycket talang att han redan idag definitivt skulle kunna vara back-up till Hernanes och Stefano Mauri. Men Reja tänker inte så.

Reja har också jagat iväg Mauro Zarate. Att Zarate hamnade i Inter berodde på att han och Reja inte kom överens. President Claudio Lotito ville egentligen inte släppa argentinaren men förstod att han inte kunde återintegreras in i laget igen. Det var Zarate eller Reja.

Det behöver inte vara helt fel för dagens Lazio att Zarate har lämnat klubben. Nu kan Reja jobba i lugn ro som han vill och slipper hålla presskonferenser där han tvingas förklara varför Zarate satt på bänken. Men det är också ett högt spel. För morgondagens Lazio kan det vara ödesdigert att släppa Zarate.

Argentinaren är en spelare som kan ta sitt lag till de högsta höjderna om man får ut det bästa av honom. Han är bara år 24 år. Han kunde varit deras framtida referenspunkt. Det må ha blivit lugnare i omklädningsrummet utan Zarate men nu riskerar man istället att få supportrarna emot sig. Zarate var en favorit hos många av Lazio-suppportrarna och de som redan var emot Lotito och Reja kommer skrika ännu högre.

Om Lazio startar säsongen dåligt finns det stor risk att det blir ramaskri bland fansen. Och vad kommer hända om Reja avgår eller sparkas? Då står man där med ett lag byggt enligt hans modell. Då står man där med ett lag med ett åldersnitt på runt 30 år.

Detta är Lazio som må leva gott för dagen men som på sikt lever mycket farligt.

******

Serie A-revised lag 10-9. Inom parentes mitt tips för två veckor sedan.

10. Udinese (11)
Att Udinese ska kunna upprepa sin fantastiska fjolårssäsong ser jag som omöjligt. Dels för att laget tappat Alexis Sanchez, Cristian Zapata och Gökhan Inler men också för att det kommer slita mer på truppen att delta både i Europa-spelet och ligan. Udinese har dock ett så pass bra lag att jag har svårt att se dem falla djupt i tabellen. Antonio Di Natale har fortfarande magiska fötter, Mehdi Benatia är en av Serie A:s bästa försvarare, Nye backen Danilo är en garanti, Kwadmo Asamoah glittrar av dynamik och Antonio Floro Flores kan bli mer nyttig än förra säsongen.

Som vanligt finns det alltid nya stjärnor i görningen i Udineses hus och spelare som Neuton, Diego Fabbrini, Emmanuel Badu, Gabriel Torje, Roberto Pereyra och Thierry Doubai kan vara framtidens investeringar. För att inte tala om utlånade Luis Muriel som kan vara ett riktigt guldkorn. Räkna med en tabellmässigt sämre men ändå stabil säsong från Udinese.

9. Cesena (10)
Cesena kan bli säsongens sensation. De har lyckats värva spelare som bland annat Adrian Mutu, Eder Martins och Antono Candreva. Låter inte som ett lag som bara är ute efter att klara ett nytt kontrakt direkt. Jag tror att Mutu har mycket kvar i sina ben, Eder kan säkert göra uppemot en 10 mål, Jorge Martinez kan ta revansch och Antonio Candreva blir en mittfältsmaestro under tränare Marco Giampaolo.

Försvaret saknar kanske ett starkare namn men jag tror man kommer klara sig helt okej med det man har. Jag tror Cesena kan göra en kanonsäsong och åtminstone kanske man kommer att titulera sig bäst i Emilia Romagna.

Publicerad 2011-09-06 kl 13:03
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons