Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Uppdrag granskning- Milan

Lorenzo Medici

Zlatan Ibrahimovic vill veta om Milan ska satsa eller inte. Han vill veta om de ska fortsätta projektet som ska leda dem till en Champions League-titel eller om det bara är luftslott. Zlatan är redo att stanna men vill också ha garantier. Han har helt rätt att ställa de kraven. Efter vad som kanske blir hans bästa säsong i karriären står han och Milan titellösa, något som gnager Zlatan och som även borde gnaga Milan. Så hur ska de ta sig vidare?

ALLEGRI OCH SKADORNA

Även om Berlusconi ibland subtilt kritiserat sin tränare känns det som att Allegri kommer att få fortsätta. Trots allt är det väl inte där skon klämmer riktigt utan snarare en föråldrad trupp och alla skador. Just alla skador är någonting som Milan måste utvärdera ordentligt under sommaren. Man har haft ohyggliga problem på skadefronten och det går inte att skylla allt på hårt matchande, då t ex Napoli spelat fler tävlingsmatcher men inte alls haft lika många skador.

STRATEGIER

Milan kommer fortsätta att leta spelare med utgående kontrakt och så kallade “low-cost-spelare”. Helt okej, men bara om de fyller sin rätta funktion. Nämligen att de utgör bredden i truppen och inte kärnan i den blivande sommarmercaton. Om Milan inte kompletterar med riktigt bra spelare som kostar en slant blir low-cost spelarnas betydelse för stor och satsningen blir en bluff. Sedan har vi Ibrahimovic och Thiago Silva. Mycket utgår ifrån dem. De två är de spelare man måste bygga laget kring men de är också de två spelare som man kan få ordentligt mycket pengar för. Om möjligheten finns är så klart det bästa att behålla dem och förstärka utifrån det.

Annons

Men om pengar behövs och framför allt om spelarna själva är missnöjda och vill bort kanske man tvingas att se till andra alternativ. Barcelona är mycket intresserade av Thiago Silva och det är osäkert hur brassen ser på sin framtid. Zlatan är säkert på Mourinhos och Real Madrids radar och vi vet att svensken alltid är stimulerad av tanken att återförenas med sin gamla tränare. Samtidigt är Ibra nöjd med sin situation och sitt liv i Milano, så försäkras han om ett slagkraftigt lag stannar han nog.

UTGÅENDE KONTRAKT

Vi börjar att titta på vilka spelare som har utgående kontrakt: Alessandro Nesta, Massimo Oddo, Mario Yepes, Mark Van Bommel, Gennaro Gattuso, Gianluca Zambrotta, Massimo Ambrosini, Clarence Seedorf, Mathieu Flamini, Filippo Inzaghi och Flavio Roma. Så vilka ska man behålla? I mitt tycke, ingen förutom endera Gattuso eller Ambrosini. Zambrotta och Oddo håller verkligen inte längre och alla de nämnda mittfältarna är långsamma och agerar bromsklossar på mitten.

Annons

Möjligen skulle det kunna vara värt att behålla Nesta en säsong till men hans kropp säger mer och mer ifrån och det känns  som att det är läge att kapa banden. Hittar man inte bra mittbacks-alternativ på mercaton skulle det i så fall vara mer värt att förlänga med Yepes en säsong. Jag är rädd för att Galliani och kompani kommer förlänga med fler än vad jag tycker (t ex Van Bommel).

LÅN

Maxi Lopez, Sulley Muntari, Alberto Aquilani. Catania trodde nog att de hade gjort en bra affär när de lånade ut Lopez med köprätt. En köprätt Milan med största sannolikhet inte kommer använda. Det enda som har hänt är att Lopez värde nog har sjunkit. Om Allegri dock vill satsa på Lopez eller om de muntligt var överens med Catania att de skulle köpa loss honom kanske han bär rödsvart även nästa år.

Muntari har gjort bättre ifrån sig än vad som förväntades och Inter vill bli av med honom. Eftersom han blir klubblös i sommar kanske Milan är intresserade av att skriva kontrakt. Bra? Nja, inte direkt vad Milan behöver för att åter nå den absoluta toppen. När det gäller Aquilani så har han varit en stor besvikelse och var aldrig sig lik efter sin skada. Milan har en obligatorisk köprätt på honom men bara om han når upp till 25 spelade matcher. Något han inte gör och därmed lär inte Milan heller försöka behålla honom.

Annons

UNGDOMAR

Stephan El Shaarawy är förstås guldklimpen och visade redan den här säsongen att han är kapabel att kunna bidra till laget med fantasi och fart. Återstår att se vad Milan kommer ha för anfallsbesättning men han borde ingå i Milans planer även nästa säsong. Annars är en utlåning till en annan Serie A-klubb att vänta. Alexander Merkel är också en spelare att satsa på till nästa säsong.

Milan har många fina talanger i sin ägo, som te x Alberto Paloschi, Giacomo Beretta, Gianmario Comi , Marco Fossati, Bryan Cristante, Mattia Valoti och Simone Calvano. Förmodligen lånas de flesta ut till andra Serie A-klubbar eller till Serie B. Personligen vill jag se några i A-truppen. Comi (delägd med Torino) är kanske den som är fysiskt mest redo.

SPELARE ATT SÄLJA

De flesta spelarna som Milan vill bli av med har utgående kontrakt. Därför finns det inte mycket att sälja om man vill få in pengar om vi inte räknar in Zlatan och Thiago Silva. Dock finns det en spelare som man kan och borde sälja, Robinho. Visst, brassen tillför löpvillighet och fungerar okej med Zlatan men han missar mycket mer än vad han gör mål, han har förlorat sin största kvickhet och håller inte längre världsklass, snarare långt ifrån. Säkerligen finns det intresse från Brasilien att värva honom (t ex Santos) och även om Milan kanske inte kan få lika mycket som man gav för honom är det en av få lösningar till att få lite cash.

Annons

Sen har vi Pato. Här är det knepigt och känsligt. Man missade sin chans att sälja honom i vintras för en bra peng och nu sitter man med en spelare som man inte vet om han någonsin kommer nå sin potential eller ens bli kvitt sina skador. I detta läge är anledningarna att sälja honom mycket mindre. Dels för att hans värde sjunkit så pass mycket, vilket gör det riskfyllt att sälja honom för billigt och sedan se honom bli en världsstjärna och dels av rent mänskliga skäl, att man inte bör sälja honom nu när han har det så pass tufft. Sedan lär han väl ändå aldrig bli såld så länge han är ihop med Barbara Berlusconi.

TRUPPEN

Målvakter
Här skulle Milan behöva värva en målvakt som är på topp nu och har många år framför sig. Till exempel Samir Handanovic. Problemet är att det behövs förstärkas på flera ställen och därför kanske det är bättre att köra vidare med Abbiati och Amelia som ändå håller viss nivå.

Annons

Försvar
Jag har sagt det förr och jag säger det igen: Ignazio Abate kommer nog aldrig bli så mycket bättre än han är idag. Abate är dock en helt okej högerback och med tanke på hur mycket Milan behöver en vänsterback (om man nu inte tror att Mesbah är lösningen) så känns det givet var fokuset ska ligga. Dessutom behövs det en bra mittback bredvid Thiago Silva, då Mexes visat sig inte riktigt hålla måttet och Bonera främst får ses som back-up.

Mittfält
Här lär det försvinna en hel del gamla dinosaurier. Inte en dag för tidigt i så fall. Endast Antonio Nocerino, Alexander Merkel och Kevin Prince Boateng känns som spelare att satsa på. Här behövs det förstärkas.

Anfallet
Den position som det antagligen behöver förstärkas minst på rent kvantitetsmässigt. Zlatan är referenspunkten och med Antonio Cassano, El Shaarawy och en frisk Pato har man en hyfsad grund. Men det behövs en anfallare i toppklass bredvid Zlatan. Sedan kan det nog räcka med det man har plus någon egen talang eller ett mindre nyförvärv. Men så länge Pato är ett frågetecken behövs en till spelare som kan göra skillnad.

Annons

SPELARE ATT KÖPA

Det är ju rätt oklart hur mycket pengar som kan spenderas och Milan har inte många spelare att få in pengar på. Men om man säljer Robinho och kanske Emanuelson samt sparar in lite pengar på utgående kontrakt gentemot de nya kontrakt som skrivs har man kanske som mest 20-25 miljoner euro att spela på. Jag förutsätter att det skjuts till mer pengar från Berlusconis plånbok eftersom man är garanterade pengar i och med Champions League. Jag har svårt att se att Berlusconi inte skulle vilja satsa lite när man haft en säsong utan titlar. Detta skulle väl innebära en sammanlagd mercato-budget runt 40-50 miljoner euro.

Milan kommer nog börja att försöka plocka in spelare med utgående kontrakt. Riccardo Montolivo och Bakaye Traore känns i stort sett redan klara och som bra förstärkningar. Sedan verkar Milan intresserade av att knyta till sig Gaby Mudingayi på samma villkor. I försvaret lär man titta på alternativen Cesare Natali, Khalid Boulahrouz som “gratis” back-ups.

Annons

Tänkbara Milan-värvningar:

Domenico Criscito
En vänsterback som säkert faller Allegri och Milan i smaken. Kan nog köpas loss för 6-7 miljoner euro.

Mehdi Benatia
En försvarare med fördelen att han både kan spela mittback och ytterback. Kan bli dyr dock.

Angelo Ogbonna
Skulle vara en perfekt värvning bredvid Thiago Silva. Priset lär ligga runt 12 miljoner euro. Hård konkurrens.

Nigel De Jong
Holländarens kontrakt går ut 2013 med City vilket pressar ner priset aningen. Han kan få svårt att platsa nästa säsong och kan därför vara intresserad av att lämna.

Javier Mascherano
Hans klokhet och tuffhet skulle göra gott på Milans mittfält. Osäker på sin framtid i Barcelona i och med att Guardiola lämnat. Lån med köprätt?

Casemiro
Något bortglömt mercato-objekt. Brassen var på tapeten förra sommaren då båda Milano-klubbarna ryktades vara intresserade av honom. Inte alls omöjligt att man bakom kulisserna har etablerat kontakter och överenskommelser med honom och Sao Paolo.

Annons

Sandro
En annan brasse som Milan säkert är intresserade av. Har nyligen kommit tillbaka efter skada och lär inte säljas under 12 miljoner euro. Kan vara mer redo än Casemiro.

Seydou Keita
En spelare som Milan länge varit intresserade av. Han vill nog först ta reda på om han finns med i Barcelonas framtidsplaner och konkurrensen från Premier League är stor men Milans intresse finns.

Robin Van Persie
Drömvärvningen. Om Van Persie skulle bestämma sig för att lämna skulle Milan kunna vara ett alternativ. Här krävs dock den stora plånboken.

Carlos Tevez
Kanske kan Milan göra ett nytt försök på argentinaren. Dock osäkert hur intresserad Tevez är nu. Fortfarande dyr.

Mario Balotelli
Ett ständigt Milan-rykte då han vill tillbaka till Italien förr eller senare och då antagligen gärna till Milan. Om City tröttnat på honom så….

Annons

Andra tänkbara Milan-värvningar:
Davide Astori, Andrea Dossena, Andreas Granqvist, Francesco Acerbi, och Samir Handanovic.

Publicerad 2012-05-09 10:38

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto