Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Uppdrag granskning- Inter

Lorenzo Medici

Inters säsong blev rörig och om inte sista omgången tar dem mirakulöst till en tredjeplats kommer den sluta i ett litet fiasko. Valet av Gianpiero Gasperini blev fel från början och verkligheten hann ikapp hans efterträdare Claudio Ranieri efter en bra start. Trösten kan kanske vara Andrea Stramaccionis fräscha anländande.

TRÄNARE
Jag trodde verkligen inte att Massimo Moratti skulle satsa på Stramaccioni även till nästa säsong. Jag trodde att man skulle jaga Guardiola, Blanc, Bielsa, Villa Boas och kompani för att ta hand om Inter. Nu verkar det dock som att den unge tränaren får ett treårskontrakt och en ny era kan inledas.

Valet av Stramaccioni är modigt och spännande. Jag väljer att ligga lite lågt med att säga om det är ett rätt val eller inte då det är stor skillnad på att ta ett lag några månader och att ta hand om ett lag permanent. När man tar över ett lag kan det vara enklare att “väcka” spelarna och att få alla taggade eftersom alla får en ny chans och måste bevisa sina kvalitéer. Att ta hand om ett lag en hel säsong innebär att man testas på ett annat sätt.

Annons

Med det sagt betyder det inte att Stramaccioni inte skulle klara av det. Det han gjort på kort tid är imponerande. Det finns några saker som slagit mig hittills. Stramaccioni verkar prioritera talang framför inskränkt spelsystems-fetischism. Han vill att laget ska ha bollinnehavet, styra spelet och predikar offensiv fotboll. Detta är goda tecken. Spelarna verkar gilla honom och hur han t ex behandlat och gett Mauro Zarate chansen tycker jag tyder på öppenhet.

Sedan är han mycket skicklig när det gäller den mediala delen. Han hanterar presskonferenser med ett osedvanligt lugn och har även humor. Att välja Stramaccioni är både ett ekonomiskt och ett tidsvinnande fördelaktigt val men det är även början på något nytt och spännande för Inter. Kanske föddes ett nytt stort Inter och en ny stor tränare våren 2012?

Annons

STRATEGIER
Hur ska då Inter gå till väga för att förändra laget? Moratti kommer med största sannolikhet inte kunna räkna med några Champions League-pengar men vi ska inte underskatta hans vilja att skapa ett nytt starkt Inter. Stramaccioni är hans personliga val och han kommer nog göra allt han kan för att ge honom ett slagkraftigt lag. Mercato-ryktena har redan börjat och det är framför allt Ezeqiuel Lavezzi som det rycks i.

Det är däremot långt ifrån klart med Lavezzi. Spelaren vill kanske även beakta andra anbud. Att han däremot kommer lämna Napoli verkar troligt då han har en utköpsklausul på ca 30 miljoner euro. Moratti kommer självklart använda sin goda relation till Di Laurentiis för att försöka få till en affär. Säkerligen kommer han erbjuda spelare emellan som t ex Goran Pandev, Davide Faraoni, Andrea Ranocchia och kanske även Giampaolo Pazzini. Inter ligger mycket bra till att värva argentinaren.

Annons

Fler spelare kommer säkert värvas vilket jag går in på närmare längre ner i texten men det måste också in en del pengar. Wesley Sneijder verkar ha fått en liten nytändning med Stramaccioni och har alltid trivts i Inter och en Sneijder i form är givetvis en enorm tillgång. Holländaren är dock den Inter-spelare som har mest värde på marknaden. Om något Premier League-lag nappar kan man nog få in ca 30 miljoner euro för honom. Även Pazzini kan vara en spelare man väljer att offra och försöker få in en del pengar på.

UTGÅENDE KONTRAKT
Luca Castellazzi, Christian Chivu, Walter Samuel och Ivan Cordoba. Om jag fick välja skulle jag förlänga med Samuel och absolut inte förlänga med Chivu. Inter-legenden Cordoba slutar efter säsongen så det löser sig självt. Rykten säger att Inter ska ha erbjudit Chivu kontrakt men jag har även hört det motsatta.

Annons

UNGDOMAR
Inter har gott om fina talanger och kanske är det dags att integrera dem ordentligt. Phillipe Coutinho har haft en lysande sejour i Espanyol och det känns givet att Inter borde satsa på honom, inte minst om Sneijder lämnar. Sedan har man Luc Castaignos, Davide Faraoni och Joel Obi som även de borde finnas med i en A-trupp. Det finns även ett helt koppel med talanger som t ex Lorenzo Crisetig (hamnar nog i Parma), Simone Bendetti, Felice Natalino, Joseph Duncan, Luca Caldirola, Samuel Longo, Daniel Bessa och Ibrahima Mbaye att titta en extra gång på innan man släpper iväg dem på lån åt olika håll. Ett par av dem kan mycket väl hamna i Inters trupp nästa säsong.

LÅN
Fredy Guarin, Andrea Poli, Mauro Zarate, Emiliano Viviano, Angelo Palombo, McDonald Mariga och Jonathan. Guarin kommer nog köpas loss med hjälp av de pengar man fick in för Thiago Motta. Guarin känns som en viktig pjäs för mittfältet nästa säsong. Men även Poli lär köpas loss. Däremot lär nog inte Zarate köpas loss hur mycket Stramaccioni än gillar honom. Priset är alldeles för högt.

Annons

Däremot är det ju inte helt omöjligt att Lazio sitter i den positionen att de inte har några vettiga köpare för argentinaren och att de kan tänka sig att låna ut honom en säsong till i hopp om att han höjer sitt värde. Mycket beror också på vem som tränar Lazio nästa säsong. Det vettigaste när det gäller Jonathan är kanske ändå att låna ut honom en säsong till eller sälja honom, så länge man har Maicon på högerkanten.

När det gäller Viviano är det lite knepigt. Han är delägd med Palermo men Inter har rätten att köpa tillbaka honom, något de antagligen gör med tanke på hans kvalitéer och hans värde på mercaton. Inter kan välja att satsa på Viviano men måste då antagligen säga adjö till Julio Cesar eftersom båda är för bra för att sitta på bänken. Alternativt så väljer de att sälja halva delägarskapet igen. Jag har svårt att se att de säljer honom helt då han känns som kanske Italiens bästa målvakt efter Buffon.

Annons

Man ska inte heller glömma bort att Inter har halva delägarskapet av målvaktstalangen Francesco Bardi. Mariga är en spelare som Stramaccioni nog  gärna vill ha i sin trupp men han är borta fram till oktober på grund av skada. Parma har rätt att köpa loss halva delägarskapet och det återstår att se hur man löser det hela. Inte omöjligt att han fortsätter i Parma även nästa säsong. Palombo kommer inte köpas loss.

SPELARE ATT SÄLJA
Det mesta börjar med Sneijder. Antingen satsar man på att få in pengar genom att sälja honom till t ex Premier League eller så bygger man laget kring honom. Behåller man Sneijder kan man nog glömma att köpa både Lavezzi och t ex Lucas. Dessutom kan det vara ett bekymmer att behålla Sneijder med tanke på att han tar upp speltid – och stoppar upp utvecklingen för – Riccardo Alvarez och Phillipe Coutinho. Å andra sidan skulle Sneijder-Lavezzi-Milito vara en fruktad trio.

Annons

Eftersom Milito imponerat och är förstavalet längst fram kan Pazzini vara en spelare på väg bort. Han har fortfarande en hyfsad marknad och t ex Lazio, Roma eller Napoli skulle kunna vara intresserade. Förmodligen gör man sig av med endera Ranocchia (dock i delägarskap) eller Lucio. Ranocchia skulle kunna användas som bytespjäs men om Inter får ett bra bud på Lucio (från t ex Brasilien) kan de välja att göra sig av med honom.

Om Lavezzi anländer försvinner Diego Forlan. Det gör han nog oavsett. Om det är någon ung spelare som kan komma att offras kan det vara Luc Castaignos. Det finns stort intresse från t ex Premier League och kommer det ett väldigt bra bud kan det vara svårt att motstå det om man vill köpa in mer “färdiga spelare”.

BUDGET
Pengarna man fick in på Thiago Motta går nog direkt till att köpa loss Fredy Guarin (13 miljoner euro). Om man tänker sig att Inter kan få in ungefär 60 miljoner euro för Sneijder, Pazzini, Castaignos, Lucio eller Ranocchia och en del småförsäljningar. Man behöver 8 miljoner euro för att köpa loss Poli och Guarin (man fick ca 11 milj euro för Motta och behöver då 2 milj euro till för Guarin). Vilket alltså innebär 52 miljoner kvar.

Annons

Köpet av Lavezzi kan komma att landa på runt 22 miljoner euro om man lyckas förhandla in t ex Faraoni och Pandev i affären. Trots kärva ekonomiska tider har jag svårt att se att Moratti inte skulle skjuta till några pengar så vi kan tänka oss att budgeten slutar runt ca 40-50 miljoner euro efter en Lavezzi-affär. Pengar man skulle kunna lägga på….

SPELARE ATT KÖPA:

Mauricio Isla
Verkar mer eller mindre klar för Inter. Kommer ge både kvantitet och kvalité. Kan användas på flera positioner.

Nigel De Jong
Tuffing som båda Milano-kubbarna jagar. Hans kontrakt går ut med City 2013 vilket innebär att priset inte behöver bli så högt.

Alexander Kolarov
Inte ordinarie i City och kan den italienska fotbollen sedan hans tid i Lazio. Vettigt vänsterbacks-alternativ om man kan pressa priset lite.

Lucas
En drömvärvning. Inter har sedan länge etablerat en kontakt med spelaren och Sao Paolo och har nog lite förtur på honom. Problemet är att stora klubbar som t ex Real Madrid nu också är intresserade. Den troliga Champions League-missen har också negativ betydelse. Här kommer Sportdirektör Branca och hans stab ställas på prov då de har en svår uppgift framför sig. Lär kosta minst 25 miljoner euro.

Annons

Angelo Ogbonna
Skulle passa bra i flesta italienska storklubbar och inte minst i Inter. Skulle bilda ett fysiskt drömpar med Samuel. Kan man använda Ranocchia som lockbete?

Etienne Capoue
Har imponerat i Toulouse och är en spelare Inter verkar intresserade av. Enligt mig behövs han inte om man köper loss Guarin.

Andrea Dossena
Ett lite sämre men billigare vänsterytter-alternativ till Kolarov.

Mattia Destro
Ingick i Ranocchia-affären med Genoa. Att man nu vill köpa tillbaka honom gör ju den gamla affären ännu mer katastrofal för Inters del. Men att Destro är en spelare att värva råder det inget tvivel om då han känns som en italiensk landslagsman inom en snar framtid.

Kanske skulle en trupp kunna se ut så här 2012/13:
Målvakter: Julio Cesar, Bardi, Castellazzi
Försvarare: Ranocchia, Samuel, Ogbonna, Caldirola, Bendetti, Mbaye, Maicon, Nagatomo, Kolarov, Zanetti, Natalino.

Annons
Mittfältare: Guarin, Cambiasso, Stankovic, De Jong, Poli, Obi, Isla, Duncan.
Anfallare: Milito, Lavezzi, Coutinho, Lucas, Alvarez, Destro, Bessa.
Publicerad 2012-05-10 12:16

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto