Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Uppdrag granskning- Juventus

Lorenzo Medici

Till skillnad från t ex Milan och Inter som desperat jagar vettiga lösningar för att förstärka laget och bli av med föråldrade spelare har Juventus en väldigt bra grund att utgå ifrån. Man behöver inte jaga spelare hela sommaren för att skapa ett nytt vinnande lag. Det jobbet är gjort. Nu krävs finputsningen och vi kan nog räkna med en och annan stor värvning.

STRATEGIER

Försvaret:
Här har man det bra ställt. Andrea Barzagli växte ut till en jätte, Leonardo Bonucci skärpte sig och Giorgio Chiellini och Martin Caceres kan användas som både mittbackar och ytterbackar. Stephan Lichtsteiner är en kant-soldat och Paolo De Ceglie blev bättre och bättre med tiden.

Med de spelarna har Juventus en bra grund. Nu lär man dock titta på ytterligare en mittback och en vänsterback. Dels så kommer man spela fler matcher nästa säsong och dels kan Bonucci vara involverad i spelskandalen. Davide Astori passar bra in i Juves profilbild men även Matias Silvestre kan vara intressant. På vänsterbacken ryktas det från Frankrike att man ska vara intresserade av Aly Cissokho, ett billigare alternativ är Atalantas ytterback Federico Peluso.

Annons

Mittfältare:
Här krävs det nog endast en eller två värvningar. Conte vill ha spelare med dynamik och löpvillighet. Tre spelare faller perfekt inom den ramen. Radja Nainggolan, Kwadmo Asamoah och Mauricio Isla. Nainggolan var man nära att värva redan i vintras medan Asamoah kanske är den hetare just nu. Isla har stort intresse från Inter men kanske kan Juve blanda sig i sent. Förutom de större namnen har sportdirektör Marotta jobbat hårt på två unga mittfältare. Pescaras Marco Verratti och Manchester Uniteds Paul Pogba. De skulle vara två enormt slugna affärer då de är så pass bra redan nu att de kan vara med och hota om en plats i startelvan men framför allt skulle det vara två lysande framtidsvärvningar.

Anfallet:
Här kommer man göra minst ett stort nyförvärv följt av en eller två medelstora värvningar. Om vi räknar med att Del Piero inte får något nytt kontrakt (det kan ju förändras) så har man egentligen bara Vucinic och Quagliarella som är säkra kort inför nästa säsong. Sedan kan man i och för sig räkna in yttrarna Pepe och möjligen även Giaccherini (om han köps loss) som anfallare i Contes spelsystem.

Annons

Alessandro Matri har under stora delar av våren inte varit ordinarie fastän han inte varit speciellt dålig, vilket kanske tyder på att Conte inte riktigt uppskattar hans spelstil. Nu ryktas det även att Juventus funderar på att använda sin köprätt på Marco Borriello – något som i så fall verkligen skulle öka chanserna för att Juve säljer Matri. Problemet är att de antagligen inte kommer få ut så mycket som de lagt ut för Matri. Möjligen kan han användas som bytesobjekt.

Om vi tänker att endera Matri eller Borriello stannar så är alltså fyra platser upptagna. Minst tre till behövs. Jag får för mig att Conte gillar Sebastian Giovinco och då skulle den värvningen vara given. Dels för att man redan äger halva delägarskapet och alltså bara behöver betala hälften av hans värde (ca 10 milj euro) och dels för att Juventus alltid har en vilja och förmåga att ha ett lag med de främsta italienska spelarna i sin ägo. Traditioner ska inte underskattas. Sedan är det alltid smart att få in en före detta egen produkt som kommer bli en publikfavorit om Del Piero lämnar.

Annons

Jag kan tänka mig att Juventus även gärna vill ha en till anfallare med mångsidig kvalité. Gaston Ramirez? Rodrigo Palacio? Två spelare de skulle kunna komma åt med lite hjälp av att lägga spelare emellan. Genoa skulle säkert kunna vara intresserade av t ex någon av Matri, Elia, Marrone och hela delägarskapet av Immobile. Bologna skulle man kunna erbjuda t ex Sörensen, Pasquato, Giandonato, Pazienza, Marrone och Iaquinta.

Sedan har vi då den sista platsen. En “top player”. En anfallare i världsklass. I mitt tycke skulle Edinson Cavani vara den perfekta pusselbiten. Målfarlig, jobbar hårt och kan den italienska fotbollen. Problemet är priset och konkurrensen. Napolis president De Laurentiis lär inte släppa honom för under 45 miljoner euro vilket antagligen är för mycket för Juventus och därför lär de försöka erbjuda spelare emellan för att få ner priset. Sedan har de säkert konkurrens från klubbar som skulle kunna ha råd att betala, som t ex Real Madrid, och Cavani lär inte vara ointresserad av ett anbud från dem. Även Manchester City lär ju vilja säga sitt.

Annons

Men vi ska inte underskatta Juventus vilja att skapa ett superlag och vi ska inte glömma bort att det är klubben Napoli som är De Laurentiis största omsättningsfaktor och inte hans filmbusiness. Dessutom är vikten av att ha goda relationer med andra inhemska klubbar sånt som alltid finns med bakom kulisserna. Om Napoli inte tar sig till Champions League är värvningen definitivt inte omöjlig. Dessutom har jag källor som säger att Cavani redan tittat på hus i Turin. Kanske kommer värvningen diskuteras i Rom den 20 maj under cupfinalen.

Andra alternativ skulle kunna vara t ex Luis Suarez, Radmael Falcao, Gonzalo Higuain och Edin Dzeko. För mig är Suarez inte en optimal prima punta och Dzeko känns för statisk för Contes tycke. Higuain skulle däremot kunna passa bra in. Falcao är en toppspelare men dyr. När det gäller Van Persie misstänker jag att han bara lämnar England för en flytt till Barcelona eller Real Madrid.

Annons

LÅN
Om vi tittar lite på spelare som de har lånat in och lånat ut känns det som att få kommer bli kvar. Möjligen kommer de köpa loss Borriello medan Giaccherini och Estigarribia är mer tveksamt om de är intresserade att behålla. Har även svårt att se att de skulle vilja behålla någon av de spelare som de får tillbaka från lån (Pazienza, Motta, Felipe Melo, Ziegler, Martinez, och Iaquinta).

UNGDOMAR
Juventus har en del intressanta unga spelare men troligen är det ingen eller få som kommer finnas med i truppen nästa säsong. Man har redan sålt halva delägarskapet av Immobile och det är inte omöjligt att man säljer av andra halvan, antingen för att få in pengar eller använda det i ett byte. Pasquato och Giandonato lär fortsätta att lånas ut eller säljas (halva delägarskapen). Andra talanger som t ex Boniperti, Bouy, Libertazzi och Esposito lär också lånas ut. De enda som känns redo att ingå i en A-trupp skulle vara Verratti och Pogba om de värvas.

Annons

SPELARE ATT SÄLJA
Juventus har en del spelare att få in pengar på. Främst då Milos Krasic och Eljero Elia. Det känns som att tränare Conte har en tydlig ideologi när det gäller lite mer flamboyanta spelare. Conte verkar inte förtjust i att ha för många spelare på plan som är ojämna och som riskerar att tappa boll och därmed blotta sig för omställningar bakåt. Förmodligen räcker det med en eller max två sådana spelare på plan och då är Vucinic  den ena. Sedan är ju det man “får tillbaka” klart större från Vucinic än från Krasic och Elia.

Krasic har bränt alla sina skepp och kan vara på väg till Premier League och även om man kanske inte får lika mycket som man lagt ut för honom bör man kunna få ut ca 12-13 miljoner euro. När det gäller Elia kan det hända att man inte vill släppa honom helt, men annars har han ett värde runt 6-8 miljoner euro. Sedan har man Felipe Melo och även Matri (om man inte använder honom i ett byte men summan blir densamma) som man kan få ut en bra peng för och även Motta, Martinez, Iaquinta, Ziegler och Pazienza kan man få in lite slantar för. Runt 40-45 miljoner euro kan man nog få in om man spelar sina kort rätt.

Annons

BUDGET
Känslan är att när Juventus väl tar ledningen så vill de gärna rycka. Att de kommer satsa rejält. I och med att man är garanterade Champions League är man även garanterade inkomster. Räkna med att Agnelli och kompani säker lägger till 40-50 miljoner euro till de 40 miljonerna man kan få in på spelare och vi har en budget runt 80-90 miljoner euro.

SPELARE ATT KÖPA

Edinson Cavani
Vore en drömvärvning för Juventus. Kan man övertyga Cavani och Di Laurentiis och “break the bank”?

Sebastian Giovinco
Verkar som Conte är positiv till Giovinco vilket i så fall skulle öppna upp för atommyrans återkomst. Skulle vara ett populärt val.

Paul Pogba
Pogba har inte förlängt med Manchester United vilket talar till Juventus fördel. En spelare man haft ögonen på och kontakt med under hela våren. Skulle vara ett kap.

Annons

Marco Verrratti
Juventus vill ha Verratti och Verratti vill till Juventus. Ännu är man dock inte överens med Pescara om prislappen. Värvar man Verratti knyter man till sig en av Italiens allra största talanger.

Davide Astori
Passar bra in i Juventus profilbild. Redo för större uppgifter.

Matias Silvestre
Lär inte bli billig men kan den italienska fotbollen väl och känns som en garanti längst bak.

Francesco Peluso
Ett billigt och helt okej alternativ till vänsterbacksplatsen.

Aly Cissokho
Ett dyrare men bättre alternativ till vänsterbacksplatsen.

Gonzalo Higuain
Ett vettigt alternativ då han inte är lika dyr som t ex Cavani, Falcao, Tevez och Van Persie men ändå kanske kan leverera likadant. Borde passa bra in.

Mauricio Isla
En spelare man säkert är sugna på men där man har hård konkurrens av Inter som ligger steget före.

Annons

Radja Nainggolan
En spelare man ville ha redan i vintras. Är man lika intresserade nu?

Luis Suarez
Kan vara på väg bort från Liverpool och är därmed ett givet alternativ för Juve. Men är han verkligen den “prima punta” Juve behöver?

Radamael Falcao
Toppspelare som skulle vara en lysande värvning men blir troligen väldigt dyr med tanke på hans stekheta status.

Gaston Ramirez
Det är väl lite antingen Ramirez eller Giovinco. Om Juve väljer att inte värva atommyran kan Ramirez vara ett alternativ. Intresse finns.

Rodrigo Palacio
Skulle passa bra in eftersom han är så pass mångsidig som anfallare. Här kan man säkert använda spelare som delbetalning för att få ner priset.

Kanske kan truppen se ut så här 2012/13:
Målvakter: Buffon, Storari.
Försvarare: Chiellini, Barzagli, Bonucci, Astori, Caceres, Lichtsteiner, De Ceglie, Peluso.

Annons
Mittfältare:: Vidal, Pirlo, Marchisio, Nainggolan, Asamoah, Padoin, Verratti, Pogba,
Anfallare: Borriello, Vucinic, Quagliarella, Giovinco, Cavani, Pepe, Giaccherini.
Publicerad 2012-05-11 12:01

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto