Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Uppdrag granskning- Roma

De nya amerikanska ägarna ville bygga metropolen Roma till en italiensk version av Barcelona med hjälp av en spansk tränare. Det gick väl sådär. Luis Enrique avgick till slut. Hur skulle Roma kunna se ut i sitt amerikanska anno två?

TRÄNARE
Spelarna och ägarna ville ha kvar Luis Enrique men han orkade och ville inte mer. Nu pekar allt på att man tar tillbaka Vincenzo Montella som ny tränare. Montella har gjort en kanonsäsong med Catania och bevisat mig fel. Men är det rätt tid att ta sig an Roma? Är han en garanti? Är inte en lyckad säsong, ingen säsong? Hur imponerad jag än är av Montella känner jag mig inte övertygad att han är rätt man just nu. Men kanske är det Montellas öde och väg, att bevisa folk fel, att han alltid är bättre än vad man tror och att han nu är redo att ta nästa steg. Fördelarna med Montella är att han känner till klubben väl, använder sig av ett 4-3-3 spelsystem som L.E och att han kommer ha ett långt tålamod från supportrarna om det går dåligt. Jag hade dock kanske hellre sett Zdenek Zeman eller Marcelo Bielsa ta över.

ANNONS

STRATEGIER
Förra sommaren investerade man i en hel del spelare men framgångarna uteblev. Uteblivet Champions League innebär mycket mindre omsättning. Förra sommaren gick man minus ca 50 miljoner euro på transfer-marknaden och antagligen kommer det inte spenderas lika mycket denna sommar. Franco Baldini kommer försöka få amerikanerna att plocka fram plånboken men det troliga är att man är lite mer återhållsamma. Dock lär de inte stå helt lottlösa och bakbundna när det gäller nyförvärv. Viljan att skapa ett starkt Roma finns. Troligen kan vi räkna med ett stort nyförvärv (typ Rodrigo Palacio) och en del andra medelstora värvningar. Vi kan nog räkna med att Baldini & Sabatini kommer lägga störst fokus på försvaret eftersom nästan hela backlinjen kan komma att bytas ut.

UNGDOMAR
Det dräller av talanger i Roma. Andrea Bertolacci kommer tillbaka på lån från Lecce och i Serie B finns bland annat Marco D´Alessandro, Gianluca Caprari, Simone Sini, Alessandro Crescenzi, Adrian Stoian, Stefano Pettinari, Alessandro Malomo och Alessandro Florenzi utlånade. I truppen har man också talangerna Federico Viviani, Valerio Verre, Nicolas Lopez, Gianmario Piscitella och ivorianen Tallo. Lägg till spännande 95:an Jonathan Ferrante och Roma har minst femton ungdomar av spännande kaliber. Även om risken är stor att de flesta lånas ut igen så lär man säkert ta en ordentlig titt på några av dem under sommaren. Ett par bör finnas med i A-truppen nästa säsong.

ANNONS

UTGÅENDE KONTRAKT
Marco Cassetti och Cicinho. Roma bör inte förlänga med någon av dem.

LÅN
Fabio Borini, Fernando Gago, Bojan Krkic, Simon Kjaer, Marquinho, Marco Borriello, Stefano Okaka, Andrea Bertolacci, David Pizarro och Matteo Brighi.

Borini lär köpas loss eller köpas till hälften av Parma och jag tror även att man vill och kommer komma överens med Real Madrid om Gago. Däremot inte lika säkert att man köper loss Kjaer. Dansken imponerande inte och om man inte får Wolfsburg att sänka priset tror jag inte man är intresserade. Om man däremot kan få ner priset till 4-5 miljoner euro tycker jag det kan vara värt det. Kjaer är bättre än vad han visade förra säsongen och om försvarsspelet blir bättre uppstyrt av den nye tränaren kan han säkert återfå gammal Palermo-form.

Brassen Marquinho imponerade tillräckligt mycket för att bli köpt. När det gäller Bojan och hans märkliga kontrakt så har Barcelona rätt att köpa tillbaka honom i sommar vilket man inte kommer göra och han lär nog göra minst en säsong till i Roma eftersom man inte kan sälja honom. Det finns indikationer på att Juventus vill köpa loss Borriello vilket skulle vara ett välbehövligt klirr i kassan. Om Montella anländer som tränare är det inte omöjligt att han vill behålla Pizarro. Okaka och Brighi kommer säljas eller lånas ut igen, däremot kan Bertolacci bli kvar.

ANNONS

SPELARE ATT SÄLJA
Roma har inte jättemånga spelare med högt värde att sälja. Som jag nämnde ovan är Borriello en och troligen kan halvfiaskot Pablo Osvaldo vara en annan. Som bäst får man tillbaka de ca 15 miljoner euro som man lagt ut för honom. Ytterbacken Jose Angel har säkert marknad i Spanien och även där kan man som mest få ut samma pris som man gav. Båda brassarna Juan och Fabio Simplicios kontrakt går ut 2013 så det kan var läge att försöka sälja dem i sommar. Det blir nog svårt att få mer än ca 4-5 miljoner för båda. Annars är det mest små-affärer som t ex Okaka, Brighi, Perrotta, Greco och en del talanger som man kan få in lite pengar för.

BUDGET
Kanske kan man få ut 13-15 miljoner euro för Osvaldo, 8 för Borriello, 4-5 för Jose Angel och max 8-10 miljoner för övriga spelare. Detta innebär ca 35 miljoner euro. Amerikanerna kommer inte lägga ut nya 50 miljoner euro men kanske runt 35. Vilket skulle innebära ca 70 miljoner totalt. Om Roma bestämmer sig för att köpa loss Borini, Marquinho, Gago så kan siffran till ca 55 miljoner euro.

ANNONS

SPELARE ATT KÖPA:

Mateo Musacchio
Argentinsk försvarare som imponerat i Villarreal. Kan bli billigare eftersom hans klubb åkte ner en division.

Paulinho
Skicklig brasiliansk mittfältare som även har Inters ögon på sig.

Nilmar
En duktig spelare som Roma och Sabatini var ute efter redan förra sommaren. Säkert lättare att köpa honom nu men behöver de ytterligare en lättviktare längst fram?

Giuseppe Rossi
Har glömts bort lite eftersom han blev skadad och är borta ett bra tag till. Vore detta ändå inte en perfekt värvning för Roma på sikt?

Kwadmo Asamoah
Förmodligen Romas mittfälts-drömvärvning. Skulle ge välbehövlig fysik till mittfältet. Är konkurrensen för hård?

Moussa Sissoko
Enligt mig inte lika bra som Asamoah men kan vara ett lite billigare alternativ. Löser fortfarande Romas behov av mer muskler och dynamik på mitten.

Rodrigo Palacio
Den spelare som det ryktas mest om just nu och som Roma visat intresse för redan för ett år sedan. En möjlig värvning trots konkurrens från bland annat Juventus och Napoli.

ANNONS

Alejandro Gomez
Aktuell inte minst eftersom Montella hade honom i Catania. Även Inter ryktas vilja ha honom.

Michel Bastos
Verkar vara på väg bort från Lyon och är givetvis intressant för många klubbar inklusive Roma. Skulle ge vänsterbacksplatsen ett enormt lyft.

Matias Silvestre
Skulle vara en perfekt mittbacks-värvning då han känns som en garanti och kan den italienska fotbollen väl.

Nicolas Spolli
Ett annat billigare mittbacksalternativ som säkert ökar i trolighet om Montella anländer.

Pedro Camilo Franco
Ung colombiansk försvarare som Roma har ögonen på. Mer framtidsnamn är lösning för nuet.

Mattia Cassani
Gjorde ingen succé i Fiorentina men är fortfarande en hyfsad ytterback som Roma kan få relativt billigt.

Rolando
Portugisisk landslagsman som är stark i luftspelet. Om Roma får ner priset runt 10 miljoner kan det bli en affär.

Ezequiel Garay
Argentinare som imponerat i Benfica. Än så länge vill den portugisiska klubben ha lite väl mycket pengar för honom.

Clint Dempsey
Är intressant både sportsligt och marknadsmässigt eftersom han är amerikan. Nyttig spelare med bra inställning som kan användas på flera positioner.

ANNONS

Så här skulle truppen kunna se ut 2012-13:
Målvakter: Stekelenburg, Curci, Lobont, Julio Sergio
Försvarare: Heinze, Burdisso, Spolli, Silvestre, Bastos, Cassani, Rosi, Taddei, Sini.
Mittfältare: De Rossi, Pjanic, Gago,, Marquinho, Dempsey, Bertolacci, Pizarro, Verre.
Anfallare: Totti, Lamela, Bojan, Borini, Palacio, G. Rossi (eller tråkigare men mer troligt: A.Gomez). N.Lopez.

Publicerad 2012-05-19 kl 08:13

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto