Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Uppdrag granskning- Udinese

Lorenzo Medici

Udinese är inget vanligt lag i Serie A. De är ett provins-lag med en tydlig ideologi och röd tråd i vad de gör. Man satsar på perfektion i sin scouting av spelare, man förädlar dem, säljer dem sen dyrt och ersätter dem sedan med nya blivande stjärnor. Under tiden lyckas man hålla sig i toppen. De senaste två åren har man lyckats kvalificera sig för kvalet till Champions League vilket är ett enastående resultat.

Samtidigt som man profilerar sig som en perfekt språngbräda till en större klubb för utländska spelare har man en betongstark grund i tränare Francesco Guidolin och i sin stjärna Antonio Di Natale. De två är liksom klubbens fallskärmar. De två är en garanti för att skeppet inte kommer kantra. Så hur ser framtiden ut för Italiens smartast skötta klubb?

STRATEGIER:
Först och främst var det fundamentalt att Francesco Gudiolin och Antonio Di Natale bekräftade att de fortsätter. Båda uttalade sig efter säsongen att de kände sig trötta och osäkra på att fortsätta. När sedan den ljuvliga känslan av en fantatsiskt utförd säsong hunnit lägga sig var valet att förlänga sina liv med Udinese varken speciellt överraskande eller särskilt svårt. Strategierna för Udinese är de vanliga. Man har en del spelare som är stekheta på marknaden och som troligen kommer lämna till rätt pris. Eftersom man ligger ett och två steg före har man i stort sett ersättarna redan klara innan transfermarknaden har öppnat. Utlånade spelare återvänder och en del nyförvärv har man redan programmerat sedan tidigare.

Annons

BUDGET:
Udineses budget är inte så bunden till hur mycket man kommer lägga på nyförvärv. Man har gjort enorma vinster på spelarförsäljningar de senaste säsongerna och man är inte tvungna att “tjäna” en massa pengar längre. Däremot är det så att Udinese ses som en slutstation för många av spelarna vilket gör att de ofta vill lämna för större klubbar. Har man omotiverade spelare är det ofta bättre att sälja dem för en bra peng och få in nya hungriga spelare.

SPELARE SOM KAN KOMMA ATT SÄLJAS:
Framför allt är det fem spelare som är heta på transfermarknaden och som står på “kö” för att lämna. Samir Handanovic, Mehdi Benatia, Pablo Armero, Mauricio Isla och Kwadmo Asamoah. Handanovic har länge varit en av Serie A:s bästa målvakter och ett lag som Milan skulle säkert må bra av hans insatser. Benatia har beundrare både utomlands och i Italien, likaså Armero. Isla har länge varit önskad av Inter, Roma och även Juventus. Asamoah har ögonen på sig från Premier League och italienska lag som Juventus, Milan och Roma. Några av dem kommer säkert att lämna till höga priser.

Annons

ANDRA SPELARE SOM KAN KOMMA ATT LÄMNA:
Giovanni Pasquale och Andrea Coda har utgående kontrakt och det är inte säkert att de blir kvar. Pasquale har t ex intresse från Torino. Anfallaren Antonio Floro Flores har aldrig riktigt haft Guidolins förtroende, troligen av taktiska skäl, och är en intressant spelare för många italienska klubbar. Även han kan ha en ny klubbadress när säsongen startar.

Antonio Candreva och German Denis är två spelare som man kommer släppa. Lazio är redo att köpa loss halva delägarskapet av Candreva och Atalanta vill säkert komma överens med Udinese om att behålla Denis. Sedan har man spelare som Joel Ekstrand, Neuton, Andrea Mazzarani, Gabriele Angella, Damiano Ferronetti och Almen Abdi som man kommer överväga om man ska behålla, låna ut eller sälja.

VIKTIGA SPELARE TILLBAKA FRÅN LÅN:

Annons

Luis Muriel
Gjorde stor succé i Lecce och som har blivit Udineses nya guldklimp. En spelare man sannolikt kommer vilja behålla för att ge laget stor krydda.

Juan Cuadrado
Precis som sin landsman Muriel gjorde Cuadrado en mycket bra säsong i Lecce. Inte lika säkert att man behåller honom på grund av taktiska skäl.

Thierry Doubai
Tog aldrig en plats förra säsongen men kommer säkert få chansen att göra det nästa säsong. Kvalitéen finns.

Fernando Forestieri
Har länge varit en jättetalang som inte blommat ut. I Bari och Serie B visade han dock tendenser på sin stora talang och det är inte omöjligt att Guidolin tittar extra på honom under sommaren.

Gabriele Angella
Har haft svårt att ta en plats i både Udinese och Siena (där han varit utlånad). Tveksamt om han blir kvar i truppen.

Andrea Mazzarani
Var stundtals duktig i Novara och kan vara en spelare som man satsar på nästa säsong. Är användbar på många offensiva positioner vilket Guidolin säkert uppskattar.

Annons

Odion Ighalo
Gjorde sex mål för Granada där han varit utlånad förra säsongen. Kan nog tänkas att han lånas ut igen.

Gabriel Silva
Hann inte spela så mycket för Novara men gjorde en och annan bra match. Ung spelare som man kan få användning för nästa säsong.

Daniele Mori
En spelare man köpte redan förra säsongen från Empoli. Kan komma att ingå i truppen nu istället.

SPELARE MAN REDAN KÖPT:

Silvan Widmer
Ung schweizare med bra fysik och som passar in bra som ytter i Guidolins spelsystem. Är han redo redan nu?

Willians
Kallas för “pitbull” för sin energiska spelstil. Är en bollvinnare, löpstark men också spelskicklig. Kan komma att ersätta Asamoah.

Allan Marques Loureiro
Kan användas både som innermittfältare och ytter. Ung och spännande brasse.

SPELARE ATT KÖPA:

Thomas Heurtaux
Den franske mittbacken har haft en del Premier League-lag på sig men Udinese verkar gå vinnande ur dragkampen om den starke försvararen. Kan vara ett fynd.

Annons

Dorlan Pabón
En colombiansk anfallare som man har ögonen på. På typiskt Udinese-manér kan man värva honom för att sedan ställa honom på väntelistan till säsongen 2013/14.

Jelle Vossen
Belgisk målspruta som kan tänkas ersätta Floro Flores om man söker en striker-typ.

Nicolas Lodeiro
Hans kontrakt går ut med Ajax och är därför ett hett villebråd för många klubbar. Vi ska dock inte underskatta Udineses chanser att värva den lille tekniske uruguayaren.

Så här kan truppen komma att se ut 2012/13:
Målvakter: Handanovic, Romo
Försvarare: Danilo, Benatia, Heurtaux, Domizzi, Neuton, Ekstrand, Mori, Ferronetti,
Yttrar: Basta, Cuadrado, Pereyra, Gabriel Silva, Widmer
Mittfältare: Pinzi, Badu, Willians, Abdi, Doubai, Mazzarani, Allan, Lodeiro
Anfallare: Di Natale, Muriel, Fabbrini, Torje, Vossen.

Men tänk om Udinese plötsligt skulle ändra sig. Att man för en säsong bryter mönstret. Att man för en transfersommar låter hemliga ägarna Gesapars plånböcker vila lite. Att man som första “mindre” lag sedan Sampdoria bestämmer sig för att övertyga sina stjärnor att stanna för att vinna scudetton? Att man slår sönder den där språngbrädan och gör om Udinese från mellanstation till slutstation. Att man trycker på paus på verkligheten och lyckas sätta fingret på drömmarnas play-knapp. Varför inte?

Annons

Så här skulle laget kunna se ut i så fall:
Startelva:Handanovic- Benatia-Danilo-Heutaux- Basta, Isla, Asamoah, Willians, Armero-Pinzi- Muriel, Di Natale. Avb: Cuadrado, Pereyra, Domizzi, Badu, Fabbrini, Torje.

Ett lag som inte skulle vara rädd för någon.

Publicerad 2012-05-24 12:40

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto