Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

"Cosi fan tutte"

Lorenzo Medici

Det mesta i italiensk fotboll handlar idag om den så kallade spelskandalen eller calcioscommesse som det heter i Italien. Att det just händer i Italien är ingen slump men vi ska akta oss för att tro att de sitter ensamma på problemen. Det har tidigare uppdagats i t ex Tyskland och Finland och jag är helt säker på att det sker och har skett världen över. Inte minst i de lägre serierna. Många har de senaste dagarna skrivit på ett mycket insiktsfullt sätt, som tex Declan Hill (jag kan rekommendera boken “The Fix”), John Foot och Thomas Wilbcaher. Alla poängterar samma sak som jag säger här ovan.

I Italien finns två talesätt som bra beskriver landets mentalitet. “Cosi fan tutte” och “Omerta”. Med “cosi fan tutti” menas “så gör alla” och med “Omerta”, som ofta används inom maffian, menas ungefär “tystnad”. I Italien hör korruption och mygel till vanligheterna och om t ex politiker, och företagsledare går i bräschen för detta blir ringarna på vattnet att jag också lika gärna kan göra det. Spelreglerna är satta och många följer dem. Likaså fotbollsvärlden. Varför skulle inte de flesta presidenter, fotbollsledare och även spelare sko sig efter dessa riktlinjer när de gynnar dem?

Annons

Talesättet “Omerta” är ett vanligt maffiabegrepp men kan i detta fall lika gärna användas i fotbollsvärlden. Spelskandalens utbreddhet verkar inte ha några begränsningar vilket tyder på att många spelare och ledare håller tyst. För att skydda sig själva och varandra. Med allt detta sagt är det långt ifrån alla som är aktivt delaktiga i att spela på egna matcher eller delta i “uppgjorda” matcher. Men många vet nog vad som försiggår.Det som kommer fram nu är en följd av hur världen ser ut idag. Länder står i ekonomisk kris och marknadsekonomins brister har börjat blottläggas. Saker har börjat krackelera.

I en värld där klasskillnaderna ökar, där de som har lite pengar behöver mer och de som har mycket pengar vill ha mer ställs all moral åt sidan. Likaså i fotbollsvärlden. Den världen är en del av allt annat. Pengarna styr överallt. Det finns en given logik i att  spelare som inte får ut sin löner tar chansen att tjäna en hacka på en “uppgjord” match. Det finns en logik i att som fotbollspresident ta chansen att “rigga” matcher för att kunna betala ut spelarnas löner. Det finns en logik i att kriminella organisationer försöker (och lyckas) “köpa” information om vilka matcher som har en “given” utgång. Allt detta är inte moraliskt rätt men är logiskt i den värld som vi lyckats skapa.

Annons

Men i länder som t ex Italien där korrumptionen och myglet är så nedärvt och så pass vanligt, där växer sig också motpolerna sig starkast. Det är naturligt. I länder där kriserna är som störst, föds också störst motreaktion och störst vilja att förändra. Det ska vi inte glömma.Så nu när Italien återigen poppar upp som ett fotbollsland där skandalerna duggar tätt och folk gärna tycker och tänker att, oj vilka problem de har, där så ska vi inte glömma att det också är där man faktiskt försöker göra något åt det. Det är i Italien man aktivt försöker gräva upp skiten.

Vi måste akta oss för att vara så naiva att tro att organiserad brottslighet, spelskandaler, mygel och korrumption stannar innanför Italiens gränser. Så har det aldrig varit och så är det heller inte idag. Problemen har globaliserats som aska i vinden. Så ska vi verkligen vara så ledsna över det som händer? Många kanske tror att allt bara kommer fortlöpa som förr när spelskandalens bestraffningar delats ut. Det tror inte jag. Alla problem kan givetvis inte blåsas bort på en gång när det är så komplext och stort men trots all smuts som skapats och fortfarande skapas ska vi inte förringa vikten av de som faktiskt försöker städa upp.

Annons

Det är aldrig försent för förändring.

Publicerad 2012-05-30 16:25

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto