Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Offensiva vindar i Rom

Lorenzo Medici

“Il boemo” e “Il dottore”. Bohemen och doktorn. Nya offensiva vindar blåser i Rom. Både Roma och Lazio satsar nu på varsin ny tränare och båda med offensiven som sin tag.

Zdenek Zeman tar nu över efter Luis Enrique och passar perfekt in i klubbens profil med att satsa på offensiv fotboll och på unga spelare. Zeman själv gillar att jobba med unga spelare då de är lyhörda och villiga att lära sig hans taktik. Detta blir alltså Zemans andra sejour i Roma. Som jag ser det finns det bara fördelar med valet av Zeman. Roma kommer spela sevärd fotboll, Totti får en nytändning, talangerna kommer tas vara på, entusiasmen bland supportrarna kommer vara stor och publiksnittet kommer öka.

Försvaret kommer behöva förstärkas med ett par namn. Leandro Castan ska vara klar enligt italiensk media men är inte riktigt en Zeman-typ. Kanske kommer Roma därför ändra sig. En mer spelskicklig mittback lär eftersökas. Angelo Ogbonna skulle vara perfekt men även Marco Capuano lär vara intressant. Kanske behöver man bara titta i sitt eget hus för att hitta en bra lösning, Luca Antei är en spännande egen talang som kan vara redo. Ytterbackarna måste också ses över. Aleandro Rosi borde kunna falla Zeman i smaken men även Marco Cassetti kan få en ny chans med den nye tränaren. Det räcker dock inte. Maxwell?

Annons

Mittfältet är relativt bra täckt med Daniele De Rossi som spelfördelare och Miralem Pjanic som en av hans kompanjoner. Ytterligare en mittfältare med mer fart och dynamik bör införskaffas. Alexander Merkel skulle kunna vare en spelare som passar bra in men även Marquinho har lite sådana kvalitéer. Framåt bör Erik Lamela, Bojan Krkic och Fabio Borini kunna få ett lyft under Zeman och även Gianluca Caprari, som spelade under Zeman i Pescara, lär kunna bli kvar i truppen. Mer osäkert kring Pablo Osvaldos framtid. Francesco Totti är given hos Zeman och lär få kliva längre fram i banan. Mattia Destro skulle kunna vara en passande spelare till anfallet och givetvis Lorenzo Insigne.

Medan Roma satsar på en gammal favorit satsar Lazio på ett mer okänt kort men förhoppningsvis en ny favorit. Bosniern Vladimir Petkovic är inte det kändaste namnet, men har skaffat sig ett bra rykte i Schweiz. Petkovic gillar offensiv fotboll och föredrar spelsystemet 3-4-3 men använder sig även av 4-3-3 eller 4-2-3-1. En trebackslinje skulle kunna bestå av Radu-Dias-Breno (Diakité) men skulle nog må bäst av ett starkt nyförvärv till.

Annons

Cristian Ledesma tar den defensiva mittfältsrollen och Hernanes den offensiva med Abdoulaye Konko och Senad Lulic som passande yttrar. Just Lulic hade Petkovic som tränare i Young Boys. Framåt är det lite mer osäkert om spelarna som finns att tillgå passar in i Petkovics fotboll. Miroslav Klose lär ta striker-rollen och möjligen skulle Mauro Zarate kunna få ett lyft under den nye tränaren. Här lär man nog dock titta på nya spelare. Lite osäkert hur spelare som Ederson och Antonio Candreva kommer användas.

Zeman och Petkovic är två tränare som predikar offensiv fotboll men är inga lättsamma strandfotbolls-diggare för det. Det vi ser är underhållningen men gömd bakom glamouren finns det taggtråd. Bakom Zemans framgångar ligger ett oerhört slit. Hans sommar-träningar och förberedelser är bland de hårdaste man kan tänka sig. Det gäller att orka om man ska klara av att spela Zemans press-fotboll. Petkovic är en tuffing som kräver disciplin och hårt jobb.

Annons

Jag ser redan fram emot nästa Rom-derby. Med offensiven som signum.

Publicerad 2012-06-02 11:00

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto