Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Uppdrag granskning- Napoli

Lorenzo Medici

TRÄNARE
President Aurelio Di Laurentiis och tränare Walter Mazzarri har träffats och gjort upp om framtiden. Mazzarri fortsätter minst sitt kontrakt ut (2013) och tar projektet vidare. Förmodligen pratade de om hur klubben kommer gå till väga angående försäljningar och nyförvärv. Någonstans måste Mazzarri blivit garanterad ett slagkraftigt lag av De Laurentiis, annars har jag svårt att se att Mazzarri skulle fortsatt.

STRATEGIER
Det mesta utgår ifrån de tre tenorerna, Marek Hamsik, Ezequiel Lavezzi och Edinson Cavani. Hamsik har skrivit kontrakt och ser nu ut att bli lagets största fanbärare, Lavezzi däremot är på väg bort och Cavani är en spelare som är hett eftertraktad. Lavezzi kommer lämna Napoli troligtvis för PSG och de är de pengarna man kommer använda för att förstärka laget.

I och med att argentinaren lämnar blir det mycket svårare att sälja Cavani. Troligen har De Laurentiis lovat Mazzarri att Cavani blir kvar om inte ett oemotståndligt bud kommer (antagligen över 40 miljoner euro). Det talades om en mercato som utgick ifrån att stärka laget men också om medvetenhet över “finance fair play”. Napoli vill ha ett starkt lag men måste också se om sin ekonomi.

Annons

Troligen kommer laget bli lite annorlunda. Med Lavezzi-pengarna kommer man nog inte främst titta på ersättare till just honom utan se över andra positioner som en mittback och en vänsterytter. Självklart måste man förstärka anfallet också, men utköpet av Goran Pandev täcker redan en del. Antagligen vill man behålla flärden med Hamsik och Cavani men också “tighta” till laget, något som har varit lagets brist tidigare.

SPELARE SOM KAN KOMMA ATT SÄLJAS
Lavezzi är alltså på väg bort. Hur trist det än må vara kanske det ändå är rätt läge att sälja honom nu. Känslan är att Lavezzi mentalt varit på väg bort de senaste månaderna och vid sådana tillfällen är det oftast bäst att hitta nya hungriga spelare. Andrea Dossena har inte riktigt lyckats och just vänsterkanten är en position där man tittar på förstärkningar. Dossena kan vara på väg bort.

Annons

Mittfältaren Walter Gargano är en spelare man gärna vill ha kvar, men om ett bra bud kommer och uruguayaren sjäv vill lämna kan en affär bli av. Försvararen Federico Fernandez kan komma att lånas ut till t ex Atalanta och andra spelare som troligen kommer säljas eller lånas ut är: Luca Cigarini, Fabiano Santacroce, Luigi Vitale, Marco Donadel, Leandro Rinaudo, Cristian Chavez och Ignacio Fideleff.

UNGDOMAR
Främst handlar det om två spelare. Eduardo Vargas och Lorenzo Insigne. Man måste bestämma om man tycker det är bäst att låna ut Vargas för att han ska få mer speltid och “lära kännna” den italienska fotbollen bättre eller inte. Om Lavezzi lämnar lär det dock öka chanserna för mer tid på planen för chilenaren. Ungefär detsamma gäller för Insigne. Hans senaste säsong i Pescara visade att han är redo för den stora scenen, men om han mest får sitta på bänken är det kanske bättre att låna ut honom en säsong till. Förmodligen finns det bara plats för en av dem i truppen 2012/13.

Annons

Napoli måste dock se upp att man inte väntar för länge med att ge Insigne chansen då hans förtroende för klubben kan börja svikta. Det är viktigt att Napoli lyckas integrera egna talanger i klubben, något som man de senaste åren haft svårt med. Andra talanger som t ex lillebror Insigne, Roberto, Giuseppe Iuliano och Giuseppe Fornito är nog inte ännu aktuella för en plats i A-truppen.

KUPPEN
Är man riktigt smarta (och det finns indikationer på detta) så lånar man ut Lorenzo Insigne till Pescara en säsong till vilket skulle kunna innebära att de får ett “förstatjing” på Marco Verratti och Marco Capuano till nästa säsong. Vilket skulle kunna innebära att man plockar hem alla tre säsongen 2013/14 och även säkrat framtiden rejält. Det vore en kupp värd namnet.

BUDGET
Lavezzi-försäljningen kommer innebära ca 27 miljoner euro och för övriga mindre försäljningar kan man kanske skrapa ihop 10-15 miljoner till. Eftersom man inte kvalificerade sig till Champions League kommer De Laurentiis troligen inte skjuta till speciellt mycket mer pengar, möjligen som mest 10 miljoner euro.  Om vi räknar med att Napoli köper loss Goran Pandev så skulle det innebära en budget på ca 50 miljoner euro. Om Cavani skulle säljas hamnar budgeten på en helt annan nivå och skulle då självklart innebära en helt annan mercato. Men jag förutsätter att han blir kvar.

Annons

SPELARE ATT KÖPA:

Aly Cissokho
Ytter som Napoli är mycket intresserade av. Kan klubbarna komma överens om prislappen? Är han förstavalet framför t ex Armero?

Mehdi Benatia
En spelare man länge haft ögonen på. Passar utmärkt då han både kan spela i en trebackslinje eller spela som ytter.

Pablo Armero
Jämfört med Cissokho så finns fördelen att han redan kan den italienska fotbollen. Men riskerar att bli dyrare.

Juan Cuadrado
Ytterligare en Udinese-spelare som Napoli funderar på. Fungerar han taktiskt?

Matias Silvestre
Skulle passa som handsken för att tuffa till försvaret. Hård konkurrens dock från Roma och Milano-klubbarna. Kan De Laurentiis använda sig av sin vänskap med Zamparini?

Salvatore Bocchetti
Var på väg till Napoli redan innan han gick till Rubin. Kanske är det dags nu. Skulle vara en dröm för honom själv att spela för sin hemstad.

Annons

Angelo Ogbonna
Precis som Silvestre skulle detta vara en perfekt värvning till backlinjen. Priset lär dock skrämma Napoli.

Marco Parolo
En spelare som man nog kan snappa upp för en inte alltför dyr peng. God backup istället för Donadel.

Felipe Melo
Vore detta inte en intressant chansning?. Skulle ge behövlig elakhet och tuffhet till mittfältet och han skulle säkert kunna smittas positivt av Neapel-supportrarnas adrenalin. Men värvar man mer problem än lösningar om man värvar brassen? Och skulle en övergång av Melo innebära att en Cavani-värvning åt motsatt håll är i görningen?

Giulio Migliaccio
Ett lugnare och lite billigare alternativ till Felipe Melo. Och kanske bättre i slutändan. Man vet åtminstone mer vad man får.

Gaby Mudingayi
Ett tredje mittfältsalternativ med samma typer av kvalitéer. Billigast?

Annons

Stevan Jovetic
Drömvärvningen. Allt handlar om Jovetics egen vilja och Fiorentinas planer men någonstans är denna övergång möjlig. Använder man Lavezzi-pengarna och sparar in på andra behov eller är en värvning av Jovetic bara möjlig om Cavani säljs?

Douglas Costa
En spelare som ryktats vara på väg till Napoli i ett par år. Hans spelstil skulle behövas i och med att Lavezzi lämnar. För dyr?

Giuseppe Rossi
En spelare som De Laurentiis tidigare drömt om och kanske är det nu man slår till. Bättre läge att köpa Rossi finns inte. Han har varit skadad (och är det ett tag till) och Villarreal har åkt ur högsta serien. Det brukar ju alltid inträffa en och annan värvning som det inte talas om. Kanske jobbas det i hemlighet redan nu om Beppe Rossi i en Napoli-tröja?

Maxi Lopez
Antar att man borde ha en back-up till Cavani och då skulle Lopez kunna vara ett alternativ. Lån med köprätt?

Annons

Truppen skulle kunna se ut så här 2012/13

Målvakter: De Sanctis, Rosati.
Försvarare: Cannavaro, Campagnaro, Aronica, Britos, Benatia, Bocchetti, Grava.
Yttrar: Maggio, Zuniga, Cissokho (eller Armero).
Mittfältare: Inler, Hamsik, Dzemaili, Felipe Melo, Parolo.
Anfallare: Cavani, Pandev, M.Lopez, G. Rossi, Vargas.

Publicerad 2012-06-05 13:08

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto