Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Mitt EM-tips

Lorenzo Medici

Som jag ser det finns det främst fyra lag som kan vinna EM, Spanien eller något av lagen från grupp B: Tyskland, Holland och Portugal. Ett av dem faller ju bort från gruppspelet. Möjligen kan Frankrike vara en outsider.

GRUPP A

Ledda av hemmaplan och Dortmund-trion, Lewandowski, Błaszczykowski och Piczek tror jag Polen vinner gruppen. Ryssland och Tjeckien gör upp om andraplatsen. Ryssland favorit att ta den. Grekland missar.

GRUPP B

Den tuffaste gruppen. Danmark bör inte ha något med de två första platserna att göra. Matcherna mellan Tyskland, Holland och Portugal kan bli klassiska. Jag tror att Tyskland är det bästa laget och tar första-platsen. Mellan Holland och Portugal är det svårt att välja. De flesta har Holland som en av favoriterna men för mig kan de lika gärna missa gruppspelet som att gå hela vägen. Håller deras försvar? Klickar anfallsspelet? För deras egen skull hoppas jag Strootman startar. På pappreret har Holländarna ett fantastiskt bra lag. Portugals öde är i mångt och mycket i Cristiano Ronaldos händer. Har han en toppturnering, Nani är på topp, Meireles gnuggar flitigt och försvaret håller kan de gå till final. Många om dock. Hjärnan säger Holland tvåa men jag chansar på att Portugal tar andraplatsen. Eller? Här skulle jag vilja ta med tre lag, så jag gör det också.

Annons

GRUPP C

Spanien är favoriter och tar med största sannolikhet förstaplatsen. Irland och Kroatien gör upp med Italien om andraplatsen. En del tror att den senaste spelskandalen skulle sammansvetsa “Gli Azzurri” likt skandalen 2006 då Italien vann VM-guld. Jag tror det är struntprat. Jag tror att den senaste skandalen stört laget mycket. Dessutom verkar man få klara sig utan Andrea Barzagli. Detta italienska lag har potential att bli riktigt bra men kan också falla och missa kvartsfinal. Mycket hänger på att försvaret tar sig samman, De Rossi, Pirlo och Marchisio tar stort ansvar och att Mario Balotelli gör mål.

Detta italienska lag är lite i en generationsväxling och känns inte perfekt balanserat. Dessutom är man i och med Prandelli som tränare också inne i en identitetsförändring. Offensivare fotboll, mer bollinnehav och svajigare försvarsspel. Det kan ta ett tag att få in den mentaliteten. Gruppen är inte alltför svår och man bör ta sig vidare, men Italien har ofta svårt mot Irland och Kroatien är alltid luriga. En bra start mot Spanien skulle vara guld värt. Spanien etta och Italien tvåa.

Annons

GRUPP D
Sveriges grupp. Kanske inte den tuffaste men den mest svårtippade. Känns som att alla lag kan sluta på alla platser. Nja, inte riktigt kanske. Jag tror Frankrike vinner gruppen. Sedan är det tufft. England borde andraplatsen men känslan är att de ligger nära ett fiasko. Ukraina har hemmaplan och Sverige har Zlatan. Lotteri-svårt. Hjärtat säger Sverige men hjärnan England så jag säger Ukraina.

KVARTSFINALER

POLEN-PORTUGAL (HOLLAND)
Polen är nöjda att ha gått vidare och här tar det slut. Cristiano Ronaldo avgör. Skulle Holland ta andraplatsen slår även de ut Polen.

TYSKLAND-RYSSLAND
Lätt match för Tyskland. Ryssland försöker spela offensivt men blir straffade. Målrik match.

FRANKRIKE-ITALIEN
Klassiskt möte. Frankrike spelade bra i gruppspelet medan Italien hade det tufft och tog sig vidare med ett nödrop. Här lyfter sig dock Italien och tar matchen till straffar men förlorar till slut. Fransk media jublar och kallar det Zidanes revansch (jag skriver detta bara för att lägga ett “öga” på Frankrike). Balotelli och Cassano missar båda straffar.

Annons

SPANIEN-UKRAINA
Inga problem för Spanien. Ukraina kämpar väl med hemmastödet men Llorente gör två mål och matchen är aldrig under något störe hot för spanjorerna.

SEMIFINALER

TYSKLAND-FRANKRIKE
Klassisk match igen. Blir Em:s bästa match. Förlängning förstås. Kanske straffar. Tyskland glömmer Munchen och tar sig vidare. Schweinsteiger avgör. Frankrike åker hem med flaggan i topp.

SPANIEN-PORTUGAL (HOLLAND)
Okej, Spanien kommer aldrig vinna EM. Nu har jag sagt det. Även om jag i ingressen skrev att de är ett av fyra lag som kan vinna så tror jag egentligen inte det, men jag var för feg att skriva av dem som tänkbara EM-vinnare. Men jag gör det nu. Spanien vinner inte EM. Dels för att man inte vinner EM, VM och EM igen. Historien säger så och jag tror inte den bryts. Dels för att Torres inte är vad han varit, Llorente är inte lika bra som honom när han var som bäst, Villa och Puyol är skadade.

Annons

Så Portugal vinner. Cristiano är bättre och mer konkret än alla tiki-taka-spelare och till och en portugisisk nummer nio (Almeida)lyckas mot all förmodan göra mål. Det blir inte ens förlängning, det blir 2-1. Om Holland tar Portugals plats gäller samma tes. Holländarna slår ut Spanien fast med 3-1.

FINAL

TYSKLAND-PORTUGAL (HOLLAND)
Som vanligt är rädslan att förlora större än modet att vinna i en final. När Muller gör mål i den 54:e minuten öppnar matchen dock upp sig. Portugal måste gå på attack och vi får en fantastisk halvtimme med chanser åt båda håll. Tyskland kontrar in tvåan med en kvart kvar, Portugal reducerar med sju minuter kvar. Sista fem blir gastkramande då bland annat Pepe och Bruno Alves blir utvisade efter att ha sparkat ner tyskar i frustration. Om Holland tar Portugals plats gäller samma tes fast Holland har större chans att vinna. Som sagt “oranje” kan åka ur i gruppspelet eller gå hela vägen. Tyskland vinner EM med reservation för Holland.

Annons

Ni vet var ni läste det först.

Forza Zlatan & Azzurri!

Publicerad 2012-06-06 08:52

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto