Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Adieu Zlatan & Thiago, benvenuto 62 miljoner €

Lorenzo Medici

(I och med att Milan sålt Ibrahimovic & Thiago Silva till PSG ändrar jag om lite i ordningen. Milan och mina tankar om övergångarna tilldelas dagens blogg i ensamt majestät. Därefter följer del 3 med Genoa, Inter och Juventus, Del 4 med Lazio, Napoli, Parma, Palermo och Pescara och del 5 med Roma, Sampdoria, Siena, Torino och Udinese.)

Då blev det så som Adriano Galliani och Silvio Berlusconi först sa att det inte skulle bli. De sa att Zlatan och Thiago Silva skulle stanna till hundra procent. Det förvandlades till noll procent. De kommer rättmätigt att få äta upp sina ord. Men bakom vad som kan ses som en katastrof finns kanske ett ljus.

Det är en ny fotbollsvärld vi lever i. Superklubbar byggs upp av Shejker och oligarker som leker fantasy-fotboll med laguppställningarna. Man viftar med sedelbuntar och tar vad man vill ha. Hur det går ihop med Platinis Financial Fair Play har jag ingen aning om, förmodligen kommer kryphål i dokument hittas och inget kommer hända. Förmodligen är det trots allt kanske viktigare att Qatar blir en maktfaktor i fotbollsvärlden redan innan Em Frankrike och VM på hemmaplan 2022 än att en rättvisare fotbollscirkus tar form.

Annons

För mig som bevakar italiensk fotboll är naturligtvis Zlatans flytt ett nederlag. Det svenska intresset för Serie A kommer naturligtvis att sjunka. Men det är så det är, inget varar för evigt. Jag gillar Zlatan och skulle helst vilja att hans fanns kvar i Calcions sagobok men min kärlek till Serie A kommer inte förändras.

Däremot har ju världsordningen i fotbollsvärlden förändrats. Serie A är inget fotbolls-mecca längre. Idag handlar det för de stora klubbarna i Europa mest om att vinna Champions League, att exponeras till maximum, allt för att klubbmärket ska synas, fotbollströjor säljas och pengar ska rullas in. Jag är tillräckligt gammal för att fortfarande tycka att den inhemska ligan är vackrast att vinna. Men jag förstår att skådespelets största show är det som drar mest intresse, både hos Tv-tittare och spelare.

Annons

Milan befann sig i en återvändsgränd. Med Zlatan och Thiago Silva fanns det inga pengar för att förstärka laget. Ibrahimovic tänker alltid på att få ut så mycket pengar som möjligt men jag tror inte att det var den största anledningen till att han lämnar Milan. Den största anledningen var helt enkelt att med honom i laget kunde inte klubben köpa spelare så att man kunde skapa ett Champions League-mästar lag. Det var han själv som var pluggen till nytillströmmande nyförvärv.

Hur ska Milan kunna sänka lönerna och samtidigt behålla Zlatans enorma lön? Det går inte. Att Milan också säljer Thiago Silva känns kanske mer onödigt men antagligen skulle det bli svårt att behålla honom i längden om Milan inte kan satsa hårdare. Att sälja Zlatan och Thiago nu innebär att man troligen kan få ut mer pengar än vad man någonsin kan få i framtiden. När Inter sålde Zlatan vet vi ju hur det gick. Nu får Milan visserligen ingen gåva tillbaka som Samuel Etoo, men ändå, man bygger kanske inte ett lag bara genom att plocka det som man tror är de största godbitarna från asken. Det krävs så mycket mer för att vinna.

Annons

Nu kan Milan börja om. Övergångssummorna för båda spelarna lär ligga runt 62 miljoner euro. Det är mycket pengar. Nu kan man förstärka laget på flera fronter och bygga ett starkt lag. Kanske kan Pato blomma ut utan Zlatan, kanske kommer Tevez, kanske kan man satsa på framtiden med Destro, kanske kan man hitta Thiagos efterträdare i Dedé eller Ogbonna. Möjligheterna är plötsligt stora, flexibiliteten kan andas ut. Milan skrotade nu antagligen chanserna att vinna Champions League (och kanske ligan också) den närmsta tiden men ökade chanserna att bygga något för framtiden.

Det är oerhört tråkigt att Zlatan och världens bästa mittback nu inte längre är en del av Serie A . Men kanske var det detta som krävdes för att Milan skulle kunna hitta en väg ut ur sin återvändsgränd.

Milans mercato:

IN: Riccardo Montolivo (gratis, Milan) Kevin Constant (lån, Genoa), Francesco Acerbi (ca 4 milj euro Genoa), Sulley Muntari (gratis, Inter) Gabriel (Cruzeiro), Bakaye Traore (gratis, Nancy), Taye Taiwo (åter lån, QPR),

Annons

UT: Zlatan Ibrahimovic (PSG), Thiago Silva (PSG), Clarence Seedorf, Gennaro Gattuso, Gianluca Zambrotta Alessandro Nesta, Mark Van bommel, Filippo Inzaghi (alla utgående kontrakt), Alexander Merkel (Genoa), Alberto Paloschi (lån, Chievo), Marco Fossati (lån, Ascoli), Simone Calvano (Verona), Massimo Oddo (slutar), Maxi Lopez (slut lån, Catania), Gianmario Comi (lån, Reggina).

Rykten in: Lassana Diarra, Ganso, Kaka, Carlos Tevez, Edin Dzeko, Mattia Destro, Federico Balzaretti, Alexander Kolarov, Dedé, Angelo Ogbonna, Davide Astori.

Rykten ut: Robinho, Djamel Mesbah.

TRANSFERBETYG:

RICCARDO MONTOLIVO Mittfältare Fiorentina-Milan 7
Montolivo bör ge Milan ett litet lyft på mittfältet med sina känsliga fötter nästa säsong. Att han kom gratis gör värvningen ännu bättre.

BAKAYE TRAORE Mittfältare Nancy-Milan 6

Annons
Har viss dynamik och styrka men känns lite som ett incognito.

FRANCESCO ACERBI Försvarare GENOA-MILAN 6
Var riktigt bra i Chievo under våren. Men är han verkligen Milan-bra?

KEVIN CONSTANT Mittfältare Genoa-Milan 6
Så fort man fick veta att Muntari blev skadad agerade man fort. Galliani lyfte luren till polaren Preziosi och vips var ett lån av fransmannen ett faktum. Constant blev överskattad i Chievo men är nu lite underskattad efter sin sejour i Genoa. Någonstans mittemellan i Milan?

GABRIEL Målvakt Cruzeiro-Milan 6,5
En av Brasiliens mest talangfulla målvakter. Långsiktigt kan detta vara en mycket bra värvning.

 

 

 

Publicerad 2012-07-13 10:00

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto