Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Är Milan-krisen ett faktum nu?

Milans supportrar kommer nog inte komma ihåg torsdagen den 8 augusti 2012 mycket mer än någon annan dag. Ändå var den väldigt intressant ur en Milan-synpunkt. Cristian Zapata blev klar för klubben. Samma dag dök det även upp ett rykte om ett byte mellan Marco Borriello och Antonio Cassano.

Milan köpte förstås inte Zapata från Villarreal. Ett lån med köprätt. Som vanligt. Man provar honom en säsong och bestämmer sig sen. Ett vanligt sätt att agera för de italienska klubbarna numera eftersom det inte finns några pengar att handla för. Det kan vara vettigt men i det långa loppet tror jag det är urholkande att ha för många spelare som inte känner att de tillhör klubben till hundra procent.

Värvningen av Zapata sa många saker. Milan kommer nog inte värva något stort namn den här sommaren. I vilket fall kommer de inte köpa någon. Jag tror att man kommer försöka göra vad man kan för att plocka hem Kaka. På lån med köprätt och betala typ halva lönen (inte helt lätt med tanke på olika skatter).

Värvningen av Zapata innebär också inga fler icke EU-spelare. Alltså ingen Carlos Tevez, ingen Edin Dzeko eller ingen Leandro Damiao. Utan mer troligt Marco Borriello och Alessandro Matri. Pengarna man inkasserade för Zlatan och Thiago Silva ser inte ut att återanvändas alls. Bara täcka skulder.

Det är inte så att Milan har en dålig trupp. Den är bra och den kan bli ännu bättre med Kaka. Men truppen är ändå klart sämre än förra säsongen och det är väldigt många saker som måste falla på plats för att det ska bli riktigt bra (typ Boateng blir en världsstjärna, Pato håller sig frisk och blir en världsstjärna han med, Flamini blir Arsenal-bra, El Shaarawy exploderar, Robinho säljs, Ambrosini blir sju år yngre, Abbiati lär sig spela med fötterna, Constant blir inte en ny Dhorasoo, Abate lär sig att slå inlägg…nej det kommer inte fungera).

Det kan vara okej så. Att man måste spara för att överleva, att börja om. Men Milans supportar kräver också i så fall en åtgärdsplan. Tydliga uttalanden utan nostalgi-snack och undanglidningar. Sanningen. En förklaring. Hur ser framtiden ut? Hur ska man nå toppen igen?

Egna produkter? Satsa på yngre spelare? Ta in andra investerare? Sälja klubben? Hur planerar man för en ny arena? Gör man det överhuvudtaget? Det går liksom inte att bara skylla på den ekonomiska krisen i landet. Man måste vara kreativ och hitta lösningar. Lösningar för hur Milans framtid ska se ut. Som jag ser det tillhör inte en klubb främst en president. Den tillhör supportrarna. De som går till arenan vecka in och vecka ut.Hejar och lever för sitt lag. Det är deras framtid som står på spel.

Det där ryktet då? Säker sant. Milan och Allegri vill säkert ha Borriello och de vill helst inte betala. De är säkert lagom likgiltiga om Cassano lämnar. Visst, Borriellos anfallstyp fyller ett behov osv. Men bara att tänka tanken är som att antasta fotbollens skönhet med besprutningsmedel.

Ryktet talar om tre läskiga saker. Den ena är att det troligen är Roma som är minst intresserade av affären (Jag misstänker att Zeman helst vill ha unga hungriga spelare och Cassanos senaste vistelse i Rom var inte helt problemfri) vilket på något sätt sätter Cassano under Borriello i någon sorts konstig hierarki. Det andra är att det inte verkar finnas plats för Cassano i någon italiensk klubb just nu. Det tredje är att om man vill ha Marco Borriello är det som att säga att man satsar på att ta sig till Europa League.

Onsdag blev till torsdag och när jag slår upp min dator så är en av de första nyheterna som möter mig att Real Madrid har besegrat Milan med 5-1 borta i USA.

Det är tunga moln som hopar sig över Milanos himmel.

***

Transferbetyg:

Cristian Zapata Försvarare Villarreal-Milan 6
Jag har alltid gillat Zapata. Jag tyckte ofta han var förträfflig i Udinese och inte fick tillräckligt stort erkännande. Men den Zapata vi såg i Villarreal var ofta en klumpig och osäker försvarare i snabbare Primera Division. Colombianen kommer säkert finna sig till rätta igen i Serie A och bli ett tillskott till Milans backlinje men med tanke på att han troligen är den som ska ersätta Thiago Silva kan jag inte låta bli att tycka att det känns som ett rätt stort nedköp.

Jonathas Anfallare Brescia-Pescara 6,5
Kommer ge Pescara behövlig fantasi och snabbhet framåt. Bra värvning.

 

Publicerad 2012-08-09 kl 10:24
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons