POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Konsten att säga nej

Transfer-fönstrets portar stänger om elva dagar. Elva dagar att säga nej på. Eller är det omöjligt? Daniele De Rossi, Stevan Jovetic och Edinson Cavani är alla i blickfånget hos ekonomiskt starkare klubbar.

Daniele De Rossi
De Rossi ska ha presskonferens idag. Alla förväntar sig att han ska deklarera att han stannar i Roma. Att hans hjärta har talat. Jag tror också att det blir så, men tänk om Manchester City har erbjudit 40 miljoner euro eller mer?

Om siffran uppnår 40 miljoner euro eller mer är det inte ett helt lätt val för Roma. Det är pengar man troligen aldrig kommer få se för en 29-årig mittfältare mer. Det är pengar man kan köpa in minst tre bra spelare för.  Men det är också troligt att City kanske lagt mer fokus på att hitta en anfallare och lägga det mesta av sina pengar där vilket då skulle tala för att budet på De Rossi ligger runt 30 miljoner euro.

Vi ska heller inte underskatta värdet av att en spelare med De Rossis dignitet tackar nej och förklarar evig kärlek till sin klubb. Det är sådant som får positiva bi-effekter. Klubbens värde höjs. Det De Rossi säger är då att Roma är en viktig klubb på fotbolls-kartan, det är inget man lämnar hur som helst. Sådant smittar av sig på övriga spelare och kan i längden göra klubben mer attraktiv. Att han behövs i Roma rent sportsligt är odiskutabelt.

Men jag förväntar mig inget annat att han klockan tre idag talar om att han stannar i Roma.

Stevan Jovetic
Om Jovetic ska lämna Fiorentina för Manchester City ska det nog ske inom 2-3 dagar. Tar det längre tid tror jag att Fiorentina tycker att tiden blir för knapp för att hitta ersättare. Men kan det då ske något nu? Ja, kanske. Om City lägger ett bud på Jovetic och Nastasic tillsammans för runt 50 miljoner euro är det troligen en summa som Fiorentina förståeligt inte kan säga nej till. Det är ohyggligt mycket pengar som man både kan förstärka laget och säkra en stabil framtid med.

Om City bara vill ha Jovetic för ca 30 miljoner euro är det inte lika säkert att Viola tackar ja. Jovetic är ändå deras offensiva referenspunkt och att släppa honom fyra dagar innan säsongen drar igång är både dåligt ur en sportslig synpunkt och lär inte vara bästa sättet att få med sig supportrarnas entusiasm som faktiskt byggts upp under sommaren i och med en lysande mercato. Man har skapat ett starkt lag kring Jovetic och att rasera det nu skulle vara hårt.

Men City har den ekonomiska kraften att höja budet till 35 miljoner och mer och om Fiorentina anser sig redan ha ersättare i näven (Gomez, Rossi, Babel, Borriello, Berbatov) vet man aldrig. Vi vet heller inte vad Jovetic själv vill. Han har än så länge inte gjort något officiellt uttalande om att han stannar. Men jag hoppas att Della Valle lärt sig konsten att säga nej för Jovetic är en spelare som är tungan på vågen. Hans pris lär inte vara lägre nästa säsong, eller hur?

Tyvärr tror jag dock att det finns risk för att han försvinner till City.

Edinson Cavani
Både Manchester City och Chelsea skulle älska att ha Cavani sina lag. Och det är troligen de två klubbarna som skulle kunna lägga ett starkt bud på uruguayaren sista dagarna av mercaton. President De Laurentiis har sagt att han inte diskuterar en övergång om inte ett bud på 50 miljoner euro kommer. Vilket kan översättas med att han inte säljer för under 40 miljoner euro. Precis som med Fiorentina och Jovetic är det summor som är svåra att säga nej till, men att sälja sin största stjärna och sin bästa spelare så nära in på säsongen skulle också vara att säga hej då till en jakt på scudetton. Kan De Laurentiis det?

Känslan är dock att Cavani kommer att lämna Napoli senast nästa sommar och då är frågan hur motiverad och taggad Cavani är? Kanske tycker De Laurentiis att det därför är lika bra att sälja honom redan nu. Det bästa vore om man försäkrade sig om Cavanis motivation och lovar att sälja honom nästa sommar om ett bra bud kommer.

Konsten att säja nej är inte så lätt som man kan tro.

***
Giampaolo Pazzini till Milan och Antonio Cassano till Inter. Många anser att det är Inter som gör det bästa affären. Med tanke på att Inter dessutom får ca 7,5 miljoner euro i affären råder det inget tvivel om att det är så. Men jag är inte så säker på att Inter behöver Cassano mer än van Milan behöver Pazzini.

Att Inter får loss 7,5 miljoner för Pazzini (plus då Cassano) är inget annat än ett litet mästerverk från sportdirektör Marco Branca & co. Men frågan är vad som händer sen? Om man gör en snygg dribbling gäller det att följa upp det med en bra pass. Vad ska man göra för pengarna? Om man lägger dem på ”fel” spelare har man plötsligt tjänat väldigt lite.

Ryktena om Walter Gargano till Inter gör mig lite orolig. Vad hände med ”vi ska satsa på unga spelare!” ? En uppställning med t ex Handanovic, Maicon, Silvestre, Samuel, Zanetti,  Gargano, Guarin, Cassano, Sneijder, Palacio, Milito känns ju inte som någon skolbal direkt.  En Gargano innebär trots allt mindre speltid för Joel Obi och en Cassano innebär trots allt mindre speltid för Phillipe Coutinho.

Jag tycker att det vore bättre att satsa pengarna på färre spelare men med mera spets. Men Branca har ett par dagar på sig att få till den där passningen. Dribblingen har han lyckats med.

***
Jag gillar ingenting med idén om Berbatov till Fiorentina. Ingenting. (Beppe Rossi! Beppe Rossi!)

***
I och med att Pazzini nu hamnar i Milan lär väl Alessandro Matri stanna kvar i Juventus. Jag förstår egentligen inte varför man skulle göra sig av med honom i första taget.

***
Claudio Lotito slår sig för bröstet och säger att vi minsann behåller våra stjärnor till skillnad från andra italienska klubbar? Vilka stjärnor menar han ? Zauri? Sculli? Floccari? Kozak? Är det buden på dem som han med kraft stått emot?

Sanningen är väl att Lazio ännu inte lyckats förstärka laget som behövs och ännu inte lyckats göra sig av med de spelare man borde. Dessutom står man återigen med en tränare som inte riktigt förstått att man ska använda Mauro Zarate centralt längst fram. Hur svårt kan det vara? Varför kan han och Klose inte bilda anfallspar? Och om det nu är så svårt är det väl lika bra att sälja honom nu? Annars behåller man ett blivande problem.

***
Alexis Rolin är på väg till Catania (hallå Tare, var är du?). De mindre lagen i Italien är vana att agera smart på mercaton. Det märks. En utgift som för Catania kan innebära att en inkomst måste adderas. Vilket betyder att Alejandro Gomez är ett steg närmare Fiorentina? Vilket betyder att Stevan Jovetic är ett steg närmare Manchester Ci….nej, nu får jag Calcio-ångest… vi skippar det sista.

***
25 miljoner euro för Fernando Llorente är alldeles för mycket tycker jag. Det är liksom Palacio och Destro tillsammans. Kanske borde Juventus ta det lugnt och inte desperat försöka hitta sin så kallade topp-anfallare.  Det är inget fel på truppen som den är. Ibland kan det vara bättre att ha is i magen och skynda långsamt.

***

Om Siena lyckas låna Bruno Uvini-Eduardo Vargas-John Guidetti (hoppas!hoppas!) går de från att ha Serie A:s mest stela trupp till att bli ett av Serie A:s läckrare lag. Och jag får i så fall kanske revidera mitt tips (vilket jag ändå kommer få göra efter mercatons sista dag).

Publicerad 2012-08-21 kl 11:36
Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå