Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Samuel x 10

Lorenzo Medici

Det blev en batalj, en match med mer kamp än skönspel. Kanske var det heller inte så konstigt med tanke på hur trupperna ser ut och hur derbyt utspelade sig. Det blev ett derby där två lag mätte sig mot varandra och på något kändes det att det var två lag som inte längre befinner sig i toppen av den europeiska fotbolls-hierarkin.

Det var en match där ingen egentligen imponerade. Det var mer en match där Abbiatis och Valeris inkompetens lyste, där Boatengs, Pazzinis och Bojans missar syntes än en match där Montolivos fina skottförsök eller Inters kämpaglöd förgyllde aftonen.

Det blev en match där Inters tidiga mål satte nivån för matchen. Stramaccionis mannar backade hem och lät Milan föra spelet. Stundtals var det ett rörligt Milan vi såg, men det gick inte alltid så fort och det kändes sällan vasst.

Nagatomos utvisning gjorde matchen ännu mer ensidig. Milan pressade på, fortfarande i måttligt tempo men vaskade fram tillräckligt med chanser för att både kvittera och vinna. Men marginalerna var inte på deras sida den här kvällen. Men det går inte att bara skylla på oflyt. Det finns en stor dos av oskicklighet i att Boateng bränner tre bra chanser, att Pazzini slår hål i luften och att Bojan inte har k0ordinationen. Hade Milan haft en Klose hade de vunnit.

Annons

Men det har de inte och de får finna sig i att bara ha sju poäng och ligga 8 poäng efter en Champions League-plats. Man kan se Milan från två håll. Att de spelade bra igår, att de var rörliga och borde ha vunnit sett till chanserna. Eller kan man också se det som att för många spelare gör enkla misstag, det går för långsamt och det saknas kvalitetsspelare framåt och bakåt.

Inter då? Att ha tagit nio poäng på tre matcher där de aldrig fört matchen och mest inriktat sig på omställningar är maximal utdelning. Även här kan man se det från två håll. Antingen kommer Inter tappa poäng retroaktivt om man inte kan föra matcherna bättre, det kommer finnas lag som kommer sätta sina chanser, eller så kan man använda sig av denna poängskörd för att bygga vidare och förbättra sig.

Paolo Valeri då? Ja, han gjorde två grova missar. Det var ingen frispark på Handanovic och det borde varit straff när Samuel obstruerade Robinho. Inget snack om den saken. Det största felet är dock domarbasens som lät Valeri få chansen i en så pass stor match.

Annons

Valeri har aldrig imponerat på mig och jag tycker han tillhör det undre skiktet av de italienska domarna. Det syntes direkt att han varken har pondusen eller ögat för att ta hand om ett derby. Han lät sig vinkas till av Allegri och sedan bli utskälld direkt i matchen. Ingen åtgärd. Han ignorerade sin assisterande domares vädjan om att få Stramaccioni utvisad för en liknande utskällning. Det fanns massor av små misstag under matchen och det fanns två grova.

Milan gör det dock enkelt för sig om man håller Valeri som helt skyldig till förlusten. Det fanns gott om egna problem som lika väl var orsaker till att man inte vann. Men egentligen borde vi vetat hur utgången av matchen skulle bli. Redan från början. Lycko-amuletten Walter Samuel var ju med. Innan gårdagens derby var det nio segrar.

Igår blev det tio raka derby-segrar för Samuel. Tio stycken. Det var det mest imponerande med derbyt igår.

Annons

***
Roma vann äntligen. Efter att överlevt (tack vare Stekelenburg, ribban och Denis oskärpa) en första kvart av total rädsla och osäkerhet tog sig Roma successivt in i matchen. Totti blandade naivt slarv med genialiteter och Lamela snubblade in ett mål. Roma var lite i bättre i andra men tappade igen mot slutet. En amerikan räddade dock amerikanerna.

Detta kan man konstatera efter matchen:

*Roma tog små steg i rätt riktning men har långt kvar till hur Zeman vill att det ska se ut.

* Namnen på tröjan spelar ingen roll. De som tror på speliden och de som ger allt på träningarna får spela. Inklusive De Rossi och Osvaldo.

*Att Marquinhos var ett mycket bättre val än Burdisso. Zeman har helt klart lättare att nå ut till de yngre spelarna (vilket Florenzi även bevisar). Det är svårt att lära gamla hundar att sitta.

Annons

****

Lazio smyger med i toppen på ett imponerande sätt. Firma Hernanes & Klose pulvriserade Pescara. Men vi får inte missta oss. Petkovics bygge handlar om lagspel. Alla spelarna i Lazio vet vad de ska göra och gör det mycket bra.

***

Fiorentina spelade återigen fin fotboll men hade svårt att göra mål. De hade tillräckligt med chanser för att stänga matchen långt innan matchen var slut.

***
Jag gillar helgens trend med att inte sparka ut bollen när en spelare ligger ner. Regeln är hur tydlig som helst. Det är domaren som bestämmer när det ska blåsas av. Om domaren borde ha blåst frispark eller inte (typ Chievo-Sampdoria) är en helt annan sak. Det här med att det tillhör fair-play att spela ut bollen är rena struntpratet. Hur mycket fair-play är det att en spelare ligger ner fastän han inte behöver?

Annons

***

Jag tycker fortfarande att Juventus och Napoli är två strån vassare än övriga så kallade toppkonkurrenter (Inter? Lazio?). Vem som är vassast av dem?

Om två veckor kanske vi vet.

Publicerad 2012-10-08 12:30

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto