Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

De Rossi vs Zeman

Lorenzo Medici

I den rödgula ringens ena hörn har vi Daniele De Rossi och i den andra har vi Zdenek Zeman. Det är ingen högljudd fight och ingen går på knock. De jabbas i smyg ungefär. Men schismen finns mellan dem och har även skapat oro och sprickor bland supportrarna.

Bakgrund

De Rossi var inte glad efter förlusten mot Juventus och sa bland annat att han inte hade valt att vara kvar bara för att bli ett åtlöje. Sedan blev han petad mot Atalanta. Anledningen utåt enligt Zeman var att De Rossi inte tränat med hängivenhet under veckan. Detta kan vara sant i sig, men i så fall är det troligen i besvikelse över att inte få spela på den position han vill. Eller så använder Zeman den versionen utåt som alibi för att han inte vill spela De Rossi i den roll som han vill.

Men det har även surrats runt Trigoria att De Rossi inte stöttar och hjälper de yngre spelarna på det sätt som man förväntar av honom. Sedan har vi historien om budet från Manchester City i somras. Det fanns ett bud. Ett bra bud. Men De Rossi tackade nej för att han ville stanna kvar i klubben. Med den bakgrunden får petningen ytterligare en dimension. De Rossi vet att han kunde varit någon annanstans. Därav referensen – jag valde inte att vara kvar i Roma för att bli ett åtlöje.

ANNONS

Varför sålde man inte?

Då kan man ju undra, varför sålde inte Roma honom till City i somras när Zeman/Roma troligen redan då visste att man inte ville spela honom centralt? Kanske trodde man att han skulle acceptera att spela till höger om ett tremanna-mittfält och att han skulle fungera bra där. Kanske ville man bara inte stöta sig med fansen. Hade man sålt De Rossi mot hans vilja hade man fått en orkan över sig. Kanske ville man att De Rossi skulle ta första steget till en försäljning.

Varför vill inte Zeman spela De Rossi centralt?

En bra fråga. Det kan inte handla om att han inte är tillräckligt snabb, för Tachtsidis (som spelat där istället) är inte snabbare. Kan det handla om att Zeman vill ha en fysiskt starkare spelare på den positionen? Kanske, men jag har ändå svårt att se att Zeman tänker så eftersom det aldrig varit aktuellt tidigare. Jag tror inte heller det nödvändigtvis behöver handla om vem som bäst klarar av defensiven för det gör De Rossi utmärkt.

ANNONS

Nej, jag tror det främst beror på något annat. Jag tror det handlar om att De Rossi inte släpper bollen tillräckligt fort. Att han trampar på bollen lite för mycket. Det kan låta märkligt, men tänker man efter så gör han faktiskt det. Det behöver inte vara något negativt i sig men just när det gäller Zeman så är det inte positivt.

Den centrala spelaren hos Zeman har sällan varit någon spelare som lyst, någon som vill vara en central figur som ska synas. Vem har hört talas om Onofrio Barone? Inte så många. Barone var den centrala mittfältaren i det första Foggia som kom upp i den högsta serien. Det där fantastiska Foggia med Signori, Baiano, Rambaudi och Shalimov. Och Barone. Hans uppgift var inte mycket mer än att få bollen fort framåt. Inga krusiduller. Till viss del dirigera spelet, men fort och helst framåt i banan.

ANNONS

Med Luigi Di Biagio var det likadant. Han blev visserligen en mycket mer känd spelare men blev det för att han lyckades applicera Zemans-ide´ så pass bra. Sedan hade han en större repertoar än att bara passa kvickt men det förändrar inte Zemans centrala mittfälts-ideologi. Tittar man på hur Marco Verratti spelar kan man tydligt se att han till viss del är skolad av Zeman. Han rör sig mycket och levererar bollen ofta och fort.

Tittar man på De Rossi så skiljer hans spelstil sig lite från de ovan nämnda. Han vill göra mer med bollen. De Rossi är egentligen en mycket bättre spelare än Barone och även Di Biagio men han passar inte riktigt in i Zemans idealbild på den centrala positionen. Zeman har en klar bild av hur hans spel ska fungera och kommer inte ändra på det. Det troliga är att De Rossi inte kommer ändra sin spelstil heller.

ANNONS

Problematiken

Allt detta har ju inneburit problem. Inte minst för supportrarna. Borde det inte bli ramaskri? De borde ju stå upp bakom Roma-ikonen De Rossi, han som tackade nej till City och förklarade evig kärlek till deras klubb? De borde väl skandera Zemans avgång? Nej, det är inte så enkelt. Dels för att Zeman är en populär figur hos Roma-supportrarna men det är ändå kanske inte den främsta anledningen.

Den främsta anledningen heter Francesco Totti. Fansen vet att Totti står bakom Zeman, de vet att kärleken dem emellan är stark. Går man emot Zeman så går man troligen emot Totti. Och De Rossi är inte större än Totti och kommer aldrig bli det. Däremot finns det säkert många som irriterar sig på Zeman, på situationen och tycker att det borde finnas en plats för De Rossi i startelvan. Logiskt och berättigat.

ANNONS

En så pass bra spelare som De Rossi borde spela helt enkelt. Men det är inte enkelt. För det kan vara så att nyckeln till framgång är att ge Zeman tid och låta honom göra som han vill. Roma-ledningen har gett nyckeln till Zeman inte till De Rossi och därför står man inför ett delikat problem. Sparkar man Zeman sätter man sig själva i skamvrån och man riskerar att slänga bort ett helt år. Det blir kaos. De Rossi behöver man inte sparka. Man kan sälja honom. Och troligen måste Roma till slut välja endera det ena eller det andra.

Sälja eller inte sälja, är det frågan?

Vilket då leder mig in på textens sista del. Sälja eller inte sälja? Allt handlar naturligtvis om hur De Rossi kommer ställa sig till sin nya roll i hierarkin, hur positivt inställd han är att spela till höger på ett tremanna-mittfält och hur bra han klarar av det. Eller också så går det så dåligt för Zeman med eller utan De Rossi på plan att Roma-ledningen inte har något annat val än att sparka honom. Men jag gissar att det måste gå riktigt dåligt för att vi ska hamna i den situationen. Mycket tyder på att De Rossi kommer fortsätta vara missnöjd, att han tycker att Zeman är en senil gubbe med ett förlegat spelsystem.

ANNONS

Och om Zeman vs De Rossi fortsätter att vara ett problem så kan det mycket väl bli så att De Rossi inte är en Roma-spelare i februari. Det känns ju inte helt ologiskt att sälja en spelare som tränaren inte anser är oumbärlig och som kostar klubben ca 60 miljoner kr i lönekostnader om året. De Rossi är idag värd ca 250-300 miljoner kronor. Det är mycket pengar för en snart 30-årig mittfältare som snart sett sina bästa dagar i karriären. Pengar man kan köpa två, tre mycket bra spelare för.

Case closed.

Publicerad 2012-10-10 08:38

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto