Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Små faktorer i stora Juventus & Inter-världen

Lorenzo Medici

Allt tyder på att det är Juventus och Inter som kommer göra upp om scudetton, att de är de två starkaste lagen i Serie A den här säsongen. Men hur ska de ta sig vidare? Hur ska de bemästra de problem som finns eller kommer framledes?

JUVENTUS
Förlusten mot Inter var tung och spelet den här säsongen har inte varit lika bra som ifjol. Dock har man ändå varit stabila, mittfältet är mycket starkt och man har visat att truppens bredd är bra. Segern igår över Nordsjälland visade också att man hämtat sig direkt efter förlusten mot Inter. Man vann och imponerade. Juventus har troligen Serie A:s starkaste trupp och är fortfarande favoriter till scudetton. Men det finns framför allt ett problem som måste ses över och kanske helst lösas.

“Top player”
Detta var temat i somras när Juventus letade en anfallare  av högsta kaliber. Det blev Nicklas Bendtner. Avsaknaden av en riktigt vass anfallare som gör mål vecka in och vecka ut är stor och syns nu tydligt inte minst efter matchen mot Inter senast då Diego Milito gjorde två mål. Det är den typen av striker som Juventus skulle behöva.

Annons

Mirko Vucinic är vass, men i perioder, Sebastian Giovinco har ännu inte riktigt klivit fram i de stora matcherna och är inte den spelare som ska ta striker-rollen, Fabio Quagliarella borde kanske få mer speltid men är inte en 20-målskytt och Alessandro Matri och Nicklas Bendtner känns inte som några toppspelare.

Problemet är att den kommande transfermarknaden i januari inte lär sprudla av billiga världsanfallare. Det är troligt att Juventus kommer göra ett nytt försök med Bilbaos Fernando Llorente efter jul men jag är verkligen inte helt övertygad om att han är rätt namn. Med tanke på att spanjoren inte känns som någon garanti är det ett våghalsigt spel om man ska behöva betala en hel del för honom.

Didier Drogba känns mer som en garanti men blir svår att locka till sig då han troligen hellre vill hem till familjen i England. Dessutom skulle han vara en kortsiktig lösning. Det har även pratats om David Villa och han känns som en mer intressant lösning än Llorente enligt min mening. Återstår att se hur mycket sanning det ligger i det ryktet. Luis Suarez är också en spelare som Juventus borde vara intresserade av. Min personliga favoritvärvning vore Rogelio Funes Mori. Ung, inte alltför dyr och har perfekta anfallskvaliteter.

Annons

En annan lösning skulle möjligen kunna vara Romas Mattia Destro. Den unge talangen har svårt att ta en plats hos Zeman och kanske passar Juventus honom bättre. Ett byte med Fabio Quagliarella? Roma har hittills dock ständigt fönekat att de skulle vilja göra sig av med honom. Destro är en spelare som Roma betalat mycket pengar för och som de kommer ha tålamod med.

Situationen är inte helt enkel för Juventus då de brottas med problemet att försöka hitta en lösning redan i januari men då med större risk att värva fel spelare om de väntar till nästa sommar då dte finns fler vettiga alternativ på marknaden. Om de till exempel kan köpa en spelare likt Edinson Cavani nästa sommar är det bättre att vänta på det än att värva en andrahandslösning. Men att de behöver en anfallare av toppklass råder det inget tvivel om.

Annons

Saknaden av Conte
Jag tror att det börjar märkas nu. Att Conte inte finns där på bänken. Jag fick en sådan känsla efter matchen mot Inter. Att de skulle behövt hans matchcoachning, hans röst och energi från sidan när det går dem emot eller när de stöter på problem. Juventus har klarat sig bra hittills utan Conte men jag tror att det börjar märkas nu. Detta problem löses av sig självt den 9 december då han återvänder till Juventus bänk.

INTER
Inter har växt sig starkare och starkare under säsongen och matchen mot Juventus senast var ett ordentligt styrkebesked. Men för Inter handlar det nu om hur man ska ta sig an några kommande klurigheter.

Skador
Detta är det mest akuta problemet. Att vara utan både Andrea Ranocchia och Walter Samuel kommer verkligen sätta Inter på prov. Flyttas Cambiasso ner? Ändrar Stramaccioni till en fyrbackslinje? Jag tror svaret är ja på båda frågorna. Möjligen kan han behålla Cambiasso på mittfältet och ge Matias Silvestre chansen bredvid Juan Jesus. Men de närmsta tre veckorna kommer bli tuffa utan Samuel och Ranocchia som båda varit så viktiga under säsongen.

Annons

Guarin
Colombianens inhopp mot Juventus visade vilken bra spelare han är. Kraft, teknik och energi. Inter och Stramaccioni måste hitta speltid för Fredy Guarin. Så är det bara. Man kan inte låta hans självförtroende dippa på bänken. Problemet har varit att Stramaccioni av förståeliga skäl inte velat spräcka sin anfallstrio framåt med Palacio-Milito-Cassano. Mot lite sämre lag kan man kanske använda sig av de tre framåt plus Guarin på mittfältet men då Stramaccioni velat ha mer defensiv styrka bakom sin trio har Guarin hamnat på bänken.

Möjligen kan Ranocchias och Samuels skada öppna upp för Guarin. Dels för att Cambiasso kan flyttas ner och då blir det en plats “ledig” på mittfältet och dels för att med en fyrbackslinje har man redan stärkt upp defensiven aningen. Hur som helst måste Inter få ut så mycket som möjligt av Guarin då få spelare i Inter besitter de enorma kvaliteter som han har.

Annons

Paulinho
Det här är en spelare som Inter kartlagt och visat intresse för länge. I somras var man nära att värva brassen men han ville vänta och bland annat spela klubblags-VM i december för sitt Corinthians. I januari är han kanske mer öppen för en flytt. Vad gäller ren potential och kaliber är Paulinho en mycket bra spelare.

Men frågan är om Inter verkligen behöver honom? Paulinho är en komplett mittfältstyp som är har en förmåga att komma till målsituationer. Men det troliga är att han kommer kämpa om en startplats med spelare som Guarin, Alvarez, Sneijder och Coutinho. Om Stramacconi vill fortsätta att spela med Cassano-Milito-Palacio längst fram blir konkurrensen om mittfältsplatserna dessutom ännu hårdare.

Om Inter ska värva en mittfältare bör man värva en playmakertyp enligt mig, något som Paulinho inte är, annars kan man nästan låta bli. Om dessutom klubbar som PSG (som vanligt) eller Chelsea kommer blanda sig i och trissa upp priset är det ytterligare en anledning att välja andra spelare.

Annons

Sneijder
Detta blir ett intressant dilemma att följa. Inter har flugit fram i tabellen utan Wesley Sneijder och snart är han tillbaka från sin skada. Hur kommer han integreras? Blir han bänkad? Petar han Guarin? Kommer holländarens medverkan innebära att anfallstrion måste lösas upp? Vad händer när även Coutinho kommer tillbaka, vems speltid kommer sänkas rejält?

Här har Stramaccioni en del att tänka på. Hade det varit för några år sedan hade väl inte Sneijders plats i startelvan ifrågasatts men det var länge sedan vi såg det bästa av Sneijder och man vill väl inte ändra på ett vinnande lag alltför mycket, eller? På ett sätt känns Sneijder som den givna försäljningen under januari. Inter har visat att de klarar sig hur bra som helst utan honom, han har en fet lön och det kan vara sista chansen att få ut bra med pengar för honom.

Annons

Två lag i Serie A:s absoluta topp. Men som ändå har en del att tänka på framöver.

Publicerad 2012-11-08 09:57

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto