Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Fem fördömda män

Lorenzo Medici

Stefano Pioli (Bologna)
Pioli gjorde det mycket bra förra säsongen och har supportrarnas stöd vilket gör att hans livslängd hos Bologna har förlängts. Men efter en hyfsad start på säsongen har poängen uteblivit och laget befinner sig nu i botten. Han har nog ett par matcher på sig men helgens fight mot Palermo blir nog väldigt viktig för Piolis framtid. Personligen tycker jag att de ska ha tålamod med Pioli då han är en bra tränare. Problemet är nog snarare att truppen inte är tillräckligt bra.

Eventuella alternativ: Franco Colomba finns alltid med i bilden då han har ett förflutet som spelare i klubben men troligen är Bolognas drömtränare Edy Reja.

Zdenek Zeman (Roma)
Zemans Roma lyckas aldrig sätta ihop två bra matcher i rad och försvaret läcker som ett såll med jämna mellanrum. En del spelare verkar inte tro på Zemans spelsystem och han har svårt att sätta sina tankar fullt till verket. Supportrarna är missnöjda och förlusten i derbyt svider. Det mesta talar för att han borde få sparken.

Men det är inte så lätt. Dels så är alternativen på tränarmarknaden inte så många och det är alltid svårt att börja om på ruta ett. Zemans fotboll kan ta tid för att fungera ordentligt och kanske är det även så Roma-ledningen tänker. Allt är heller inte dåligt. Vi ska inte glömma bort att både Florenzi och Marquinhos redan har blommat ut, inte bara som startspelare utan även som stora framtidsmän vilkas värde på marknaden redan har stigit rejält.

Annons

Det har även funnits tendenser till mycket vasst anfallsspel, där Lamela tagit steget till  målskytt och stjärna på rktigt och Osvaldo stundtals varit suverän. Det är som sagt försvaret som svajar och kanske är det också så att Piris och Balzaretti har övervärderats. Dessutom krävs det att alla spelarna drar åt samma håll och tror på projektet, annars blir det svårt att få det att fungera för Zeman.

Så ett annat alternativ till att sparka Zeman skulle kunna vara att göra sig av med de spelare som är tveksamma till Zeman (De Rossi? Pjanic? Burdisso?)och förstärka med nya spelare som är öppna för att lära sig något nytt. Det är ingen slump att just Florenzi och Marquinhos är två av de spelare som kunnat acklimatisera sig till Zeman bäst.

När jag ändå skriver om Zeman  vill jag också reda ut en annan sak. Vissa tror att Zemans framgång med Pescara ifjol inte var så svår eftersom man hade ett så fantastiskt lag. Det är felaktigt. Det var Zeman som gjorde dem till ett fantastiskt lag. Innan säsongen fanns det ingen som trodde att de skulle ta en direktplats till Serie A, några trodde att de möjligen skulle kunna ta en playoff-plats.

Annons

Det är lätt att glömma bort att Insigne, Immobile och Verratti bara var talanger som inte hade kommit speciellt långt i sina karriärer innan Zeman kom. De var frågetecken och inte utropstecken. Marco Sansovini var knappast något aktat namn innan Zeman gjorde honom till en 16-målskytt.

Men kanske finns i detta även ett annat svar. Kanske är det just lag med många unga och mer okända spelare (t ex Pescara) som Zeman är bäst lämpad för. Kanske är stora lag där pressen och tiden alltid hetsar kring hörnet, inte så passande för “Il boemo”. Om Roma ger Zeman en hel säsong och fullt förtroende på transfermarknaden får vi nog veta svaret.

Eventuella alternativ: En anledning till att det är knepigt att sparka Zeman är att alternativen inte är många. Det har pratats en del om Delio Rossi, något som dock Roma-ledningen förnekat. Dessutom är hans förflutna som Lazio-tränare inte helt lyckat. Annars skulle han vara lämpad om man bara ser till spelarmatrialet och det nuvarande spelsystemet. Förändringen skulle inte bli så drastisk som det skulle kunna bli med en annan tränare.

Annons

När det gäller alternativ till nästa sommar så har det pratats om både Allegri (Milan) och Mancini (Man C) i och med att de sannolikt inte är kvar i sina klubbar nästa sommar.

Massimiliano Allegri (Milan)

Galliani och Berlusconi måste efter varje omgång gå ut och deklarera att Allegri har fortsatt förtroende. Vilket självklart tyder på att saker inte fungerar som de ska och att han sitter löst. Enligt italiensk media är det framför allt Galliani som predikar för Allegris forstatta äventyr i Milan. Troligen är det även så att Milan drömmer om Guardiola nästa sommar och då finns egentligen bara två alternativ. Fortsätta med Allegri eller låta Mauro Tassotti kliva in som tränare i väntan på Pep eller annat. Man kan inte plocka in ett stort namn nu bara för en tredjedels-säsong.

Eventuella alternativ: Pep Guardiola är drömmen till nästa sommar. Om det inte går kanske Frank Rijkaard är nummer två på önskelistan. Rafa Benitez och Marco Van Basten kan vara andra namn.

Annons

Giovanni Stroppa (Pescara)
Borde sitta löst efter magplasket mot Juventus. Stroppa må vara en intressant framtidstränare men det känns inte som att han har den riktiga magin. Den största sanningen är dock att både mittfälts- och försvarsspelarna är för dåliga. Det känns dock som att Stroppa kommer få sparken förr eller senare. Snarare förr.

Eventuella alternativ: Trots att Pasquale Marino gjort dåliga resultat de senaste åren är han säkert ett av namnen på listan, Giuseppe Iachini och Giampaolo är två andra. Drömmen för president Sebastiani är säkert Delio Rossi men det är tveksamt att han skulle tacka ja då han säkert hoppas på en större klubb (Sampdoria eller Roma). En “dark horse” skulle kunna vara Walter Zenga.

Ciro Ferrara (Sampdoria)
Efter en fantastisk start har det gått käpprätt åt skogen. Med sju raka förluster i bagaget riskerar han defintivt att få kicken. Derbyt mot Genoa känns som sista chansen. Jag var innan säsongen positiv till Ferrara och trodde han var rätt man. Men hans oförmåga att vända en dålig trend har gjort mig mycket osäker kring Ferraras kvaliteter som tränare. Kanske är han bättre på att ta hand om ungdomslandslag.

Annons

Eventuella alternativ: Det fanns ett intresse för Delio Rossi för några år sedan och kanske är han fortfarande intressant. Andra möjliga ersättare skulle kunna vara Mario Beretta, Walter Novellino, Franco Colomba eller Walter Zenga.

Publicerad 2012-11-13 10:55

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto