Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Två regler att förändra

Lorenzo Medici

1. Gult kort när man drar av sig tröjan.

Detta är nog fotbollens löjligaste regel. En spelare får gult kort om han drar av sig tröjan och firar efter ett mål. Anledningarna är väl att man vill undvika olika typer av meddelanden på tröjan under matchtröjan samt att det skulle fördröja spelet.

I själva verket fördröjer det inte spelet mycket mer än om man inte firar med en avdragen tröja och det är inte i närheten av all tid som går till alla typer av skador och filmningar. Det är inte en anledning nog. Om man vill undvika olika typer av politiska meddelanden eller reklam som skulle kunna visas på en T-shirt under matchtröjan borde det inte vara så svårt.

Annons

Om man drar av sig tröjan och det inte står något på tröjan under slipper man bestraffning medan om man har ett “förbjudet” meddelande så får man en eller två matchers avstängning i efterhand.

Men då får han ju inte gult kort vilket skulle kunna påverka matchens utgång? Ja, och det är lite min poäng. En sådan företeelse är inte riktigt av matchrelaterad art. Kapar man någon har man direkt påverkat spelet medan ett meddelande inte gör det. Om man däremot ger t ex två matchers avstängning i efterhand får spelarna tänka till både en och två gånger om de tycker att det är värt det.

2. Målchansutvisning

Detta är en regel som ofta betyder straff och utvisning i samma situation. Hur många gånger har vi inte sett en försvarare försöka komma ikapp sin motståndare, smyga upp bakom och råka kroka i spelaren bakifrån och sedan åka ut? Försvararens intention är inte att fälla spelaren utan att försöka ta sig ikapp.

Annons

Tänk då att detta scenario kan leda till både utvisnng och straff om det sker innanför straffområdet. Det känns extremt hårt för en situation där det knappt skett en förseelse utan som är av mer slumpartad art.

Om det sker innanför straffområdet, räcker det gott med straff och varning enligt mitt tycke. Sker det dock utanför straffområdet och den anfallande spelaren verkligen har fri lejd mot mål blir det knepigare eftersom efterföljden inte blir tillräckligt hård. Gult kort och frispark för ett friläge som mycket väl kunnat leda till mål är inte mycket att hänga i julgranen.

Här borde man kunna tillämpa ett rött kort om försvararens avsikt är att stoppa sin anfallare. Självklart kommer det alltid diskuteras vad som är avsikt och inte men det blir ingen skillnad mot hur det är idag eftersom det ändå tjafsas kring målchansutvisningar. Ofta syns det om försvararens avsikt är att stoppa sin motståndare eller inte.

Annons

Vad tycker ni?  Vilka regler skulle ni vilja ändra eller ta bort?

Publicerad 2012-11-17 11:07

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto