Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Spela fotboll, gnällspikar!

Lorenzo Medici

Juventus och Inter är så fixerade vid varandra att de glömmer bort sig själva. Allt är den andras fel, själva är man felfria. Som treåringar i en sandlåda.

Upprinnelsen är självklart Calciopoli-historien. Inter anser att Juventus varit Italiens “bad guys” och stulit scudetton. Juventus hänvisar till Stefano Palazzis 72 sidor nu preskiberade avlyssningsdokument.

Massimo Moratti gick ut och slog på stora trumman efter matchen mot Cagliari och den uteblivna straffen. Må vara rätt i sak men precis som alla andra storlag ser man bara orättvisorna mot en (t ex utebliven straff mot Cagliari och offsiden på Asamoah) och inte orättvisorna till ens fördel (t ex utebliven straff för Robinho i derbyt och utebliven straff för Catanias Gomez). Orättvisor som de mindre lagen fått stå ut med i alla år.

Annons

Alla storlagen agerar likadant, man försöker medvetet lägga över pressen på andra lag och på domarna genom att gå ut och gnälla högljutt och man ser sig själva som offer. Milans Adriano Galliani försöker t ex spela duktig nu och tillrättavisar Moratti med sin påminnelse om derbyt.

Samtidigt säger han att Milan minsann inte klagade så mycket förra säsongen. Vad jag vill minnas höll han på och tjatade om spökmål in i det sista. Det enda anledningen till att han kan låtsas vara “bror duktig” nu är att Milan inte fått så mycket emot sig förutom i derbyt och för att de inte slåss i toppen.

Juventus svarade på Morattis uttalande med att på sin hemsida skriva “No comment” och länka till Palazzis dokument (som jag nämnde ovan). Snacka om självmål. De kände sig tydligen träffade och tyckte sig tvungna att slå tillbaka. Som att de är fullt medvetna om de felaktiga domslut de fått med sig den här säsongen (t ex Catania-matchen, Asamoah-offsiden).

Annons

Sedan har vi Antonio Cassanos uttalande om att Juventus bara vill ha soldater i sitt lag vilket fått Bonucci att tweeta och Conte att replikera. Fram och tillbaka. Du är minsann bara en snackare, vi är seriösa. Du är minsann dömd för fusk, jag är inte en snackare. Det är min spade, inte din. Ja men du gillar ju inte rött, spaden är ju röd.

Det är lättare att snacka om orättvisor och att alla är emot en än att tala om att man inte kan manövrera ut lag som Cagliari och Atalanta eller att Nicklas Bendtner blev svaret på jakten på ens “Top Player”.

Juventus och Inter har vettigare saker att tänka på. Juve spelar för sin existens i Champions League och Inter bör se över vad som inte fungerar i spelet och sätta in en stöt på Fernandinho.

Men kanske njuter de av sitt gnabbande och tjafsande, kanske kan de inte leva utan sitt martyrskap och behov att racka ner på andra. Jag är i vilket fall trött på hela  cirkusen. Det har börjat gå för långt.

Annons

Spela fotboll, gnällspikar!

***

Panorama.it publicerar varje vecka hur tabellen skulle se ut om man plockar bort de stora domarmisstagen. Så här skulle tabelltoppen se ut enligt dem: Juventus 30, Inter 26, Fiorentina 25, Napoli 23, Roma 21, Lazio 20.

De klubbar som fått mest emot sig är Parma, Sampdoria, Palermo och Torino. Inga storlag där inte. Kanske finns det mindre att gnälla på än vad man vill göra gällande.

***

Ansvarseffekten. Jag har valt att kalla den för det. För det är lite det som har hänt med massinvasionen av domare. Hittills så har straffområdesdomarna gett mer förvirring än nytta. Jag tror att det har att göra med att det är för många kockar runt soppan. Man lägger över ansvaret på varandra och så tas inget eller fel beslut. Ett bra exempel är när Astori drog ner Ranocchia i söndags. Domare Giacomelli väntade på att straffområdesdomaren skulle säga till att det var straff (och vice versa kanske) och tappade därför beslutsförmågan själv.

Annons

Ett annat exempel är matchen igår mellan Roma-Torino. För mig kändes Romas straff mycket tveksam och det var straffområdesdomaren som tog beslutet, hade domare Guida följt sin egen magkänsla hade han valt att fria vilket hade varit mer rätt. Och så här har det ofta sett ut den här säsongen.

Det hade varit bättre om pajasen Michel Platini inte varit så konservativ kring teknologins införsel i fotbollen än att trassla in sig i denna domarmassa utan större förbättring. Vi har sett din ide sättas i verket, Michel och nej det fungerar inte speciellt bra.

***

Roma
gjorde en mycket bra första halvlek i matchen mot Torino och spelade som man ska men lyckades inte få bollen i nät trots många bra chanser. I andra halvlek spelade de lite sämre men fick utdelning tack vare en tveksam straff (se ovan).

Pablo Osvaldo agerade stor målsumpare förutom straffmålet, Lamela hade för lite boll, Totti blandade och gav, Pjanic var stundtals bra och fick göra ett förlösande mål, Bradley och Florenzi gjorde ett gediget jobb, Marquinhos var suverän och Balzaretti visade stor energi men inte så mycket skärpa. Seger och inget insläppt mål är väl ett steg i rätt riktning men inte alla de missade chanserna. Roma har nu förresten ett poängsnitt på 1,00 med Daniele De Rossi och 2.25 utan honom.

Annons

***

Catanias Pablo Barrientios var så bitter över att han var petad mot Chievo att han twittrade efter matchen “Det är dags att lämna den här staden. Tack för allt”. Sedan ångrade han sig lite och skrev typ att det är sådant som man råkar skriva i stundens hetta. Ja, se vuxna människor och hantering av dagens mediaflöde. Kanske är vi alla bara små barn med stort bekräftelsebehov.

***

Även om jag är hård mot Juventus och Inter i texten ovan så betyder det inte att jag inte är stolt och glad att Inter tagit Europa League på allvar, plockar poäng till Italiens ranking och det betyder inte att jag inte hoppas att Juventus vinner över Chelsea ikväll. Det gör jag.

Precis som jag hoppas att Milan slår Anderlecht, Napoli vinner på Råsunda, Inter blir etta i sin grupp, Lazio vinner över Tottenham och  att Udinese besgegrar Anzhi. Jag tror verkligen att Juve kan klara av Chelsea Jag tror det kommer tändas till som aldrig förr på Juventus Stadium.

Annons

Jag kan kritisera alla italienska lag men sedan glömma, gå vidare och imponeras och älska dem igen. Som mina små barn, som jag läxar upp och sedan ger en kram. När de italienska lagen kliver ut i de europeiska turneringarna hoppas jag att de vinner. Spelar de dåligt ska de få höra det men jag hoppas alltid på det motsatta. Jag tror på en bra vecka för de italienska lagen ute i Europa.

Helst utan en massa snack, tack.

Publicerad 2012-11-20 11:01

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto