Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Supporterintervju - Fiorentina

Serien med supporerintervjuer fortsätter och idag är det dags för Fiorentinas Stefan Jovanovic!

När och varför började du heja på Fiorentina?

-Jag är en konverterad Milanista, min kusin tvingade mig att heja på AC Milan rakt av under mina tidiga livstidsår. Mitt hjärta har dock alltid varit där Predrag Mijatovic har komponerat sina fotbollsnoter. Min morfar introducerade mig för fotbollen vid 6 års ålder 1997 och visade mig allt vad FK Partizan innebar och jag blev såld.

-I Serbien är det nästan kriminellt att inte titta på landslaget när de spelar och det var där jag upptäckte Predrag Mijatovic, en före detta Partizanspelare, dåvarande stjärna i Real Madrid och spelaren som skulle få mig att fastna för den lila tröjan då han gick till Fiorentina 1999. Sejouren varade bara i tre år men kärleken för Associazione Calcio Firenze Fiorentina är för evigt inprintat i hjärtat. Tack Predrag!

-Alltså, jag t ex håller på Hammarby för att jag är svensk, uppvuxen på Södermalm och för att jag har spelat i Hammarby själv. Men du har ju egentligen ingen fysisk förankring till staden eller laget. Måste man ha det? Vad är en riktig supporter för dig?

-Nope, ingen fysisk förankring. Jag tror snarare att det har med smak att göra, lite som när man faller för en viss typ utav tjejer. Partizan var lite av en underdog på 90-talet och Fiorentina likaså. De var aldrig bäst men petade alltid på dem i toppen. För mig handlar fotboll om spänning och begäret efter annorlunda situationer – på gott och ont. Adrenalinkickar.

-En supporter är någon som stödjer en idrottsförening i vått och torrt, en person som kan le bredast av alla i hela världen vid vinst och fortfarande hålla huvudet högt efter en skitförlust. Materiella ting spelar ingen roll, du ska själv veta att du har klubben i ditt hjärta.

Hur hoppas du att supporterkulturen på arenorna och utanför ser ut om fem-tio år?

-I den mest perfekta av världar hade jag hoppats på fyllda arenor världen över, hemma och bortafans som håller om varandra och gör varje match till en fest, ingen rasism, inget våld utan bara ren och vacker supporterkultur – en konkret kärlek till sporten. Tyvärr lever vi inte i en perfekt värld och jag tror att just supporterkulturen alltid kommer att präglas av aggressioner och våld.

-Varför börjar man heja på ett lag egentligen? Vad driver en? Vad är supporterskapets kärna? Samhörighet? Spänning? Adrenalin? Vad tror du?

-En rad olika faktorer får dig att heja på ett specifikt lag, i mitt fall var det en spelare. Det som höll mig kvar var samhörigheten, jag har alltid varit en underdog med ambitioner. Samhörigheten stärktes något enormt under de två föregående säsongerna, två väldigt jobbiga år både för Fiorentina och mig personligen.

-Hur ser du på din klubbs ägare?

-Diego Della Valle – mannen, myten, legenden – Mr. Tod’s. Ja, vad har man att säga egentligen? Han är där när det går bra och försvinner när det går mindre bra. Visst han  må ha fullt upp, men lite bättre närvaro är att önska. Jag ska inte klaga och hoppas på det bästa gällande Cittadella-projektet och allt som hör till.

-Vem är din favoritspelare i Fiorentina genom tiderna?

-Favoritspelaren måste vara Predrag Mijatovic, det var han som fick mig att hålla på Fiorentina. Gabriel Batistuta, Rui Costa, Christian Riganó och Stevan Jovetic är alla fantastiska spelare som jag faktiskt har sett spela, det är spelare som har var sin speciella plats i mitt hjärta, men ingen kommer att betyda mer än Predrag.

-Vilken är din favoritupplaga i Fiorentina?

Av det jag har läst på nätet, så måste jag säga att upplagan från 1955 var riktigt grym. Det är väldigt svårt att slå ett lag som spelade en hel säsong och bara torskade en match i ligan. Lägg även till Europacupfinalen mot Real and you’ll get my point.

-Men jag känner att jag måste välja en upplaga jag faktiskt har sett spela så det blir de eviga 96:orna. Batigol, Rui Costa, Stefan Schwarz o/co var den första upplagan jag ens såg spela. -Batigol, Batigol!!

Stort tack till Stefan som ville ställa upp!

Publicerad 2012-12-12 kl 09:30
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons