POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Hösten som gick - lag för lag

Atalanta 6
Bergamo-klubben har gjort ungefär vad man kunde vänta sig av dem. Denis är fortfarande målfarlig, Cigarini har varit en mittfältsdirigent av god klass, Maxi Moralez ett kvicksilver och Manfredini & Consigli solida där bak. Bonaventura tog ett steg framåt, Peluso och Schelotto ett steg bakåt. Möjligheter finns för att både klättra i tabellen men även falla.

Bologna 6
Spelat bättre än vad man fått utdelning för. Men man har också en del att skylla sig själva för. Försvaret har inte varit stabilt, man har ingen säker förstemålvakt och mittfältet har saknat både kreativitet och muskler. Trion Diamanti-Gabbiadini-Gilardino bör dock leda till fler poäng under våren.

Catania 7
Jag valde mellan Cagliari och Catania innan säsongen. En av dem skulle bli ett mittenlag och en av dem ett bottenlag. Jag tyckte att Cagliaris spets kändes vassare än Catanias. Jag valde fel. Jag visste att tränare Maran var duktig men underskattade vikten av kontinuitet. Jag trodde att sportdirektör Lo Monacos flytt skulle kunna påverka dem negativt men kanske är detta trots allt president Pulvirentes verk och ingen annans. Sedan har man ju alltid en bra grund när man har spelare som Lodi, Almiron, Gomez, Spolli och en eller två argentinare som överraskar. Risk för att man svalnar lite efter jul dock.

Cagliari 5,5
Jag valde mellan Cagliari och Catania innan säsongen. En av dem skulle bli ett mittenlag och en av dem ett bottenlag. Jag tyckte att Cagliaris spets kändes vassare än Catanias. Jag borde ha kalkylerat med Cellinos förmåga att strula till saker och de arena-trassel som började redan i våras. Spelmässigt har man varit upp och ner som en berg- och dalbana. Först dåliga, sedan sanslöst bra och sedan dåliga igen. Nu riskerar man att tappa sina bästa spelare på grund av ekonomiska bekymmer under januari och då lär det bli ännu jobbigare.

Chievo 6,5
Hade en formsvacka men radade upp ett par segrar på slutet och klättrade i tabellen. En av Serie A:s mest anonyma trupper har ändå haft en del fina element i Thereau, Paloschi, Andreolli och dubbla Rigonis under hösten. Alltid lite för bra för att dras in i det riktiga bottenträsket.

Fiorentina 8
Ett av två mästerverk denna höst. Med hjälp av sportdirektör Pradé förvandlade Montella Fiorentina från ett dekadent och utskällt lag till en vackert välspelande orkester. Publiken strömmade tillbaka till Artemio Franchi då deras Viola tog sig tillbaka till toppen. Trebackslinjen har varit en fröjd för ögat, Pizarro och Borja har tici-tacat sig igenom motståndarna och framåt har det saknats en riktig striker men ändå gjorts mål. Serie A gnistrar av purpur igen.

Genoa 5
President Preziosi har långsamt raserat sitt eget bygge. Bristen på kontinuitet började för något år sedan och forsatte i somras. När man inte lyckas fylla på med tillräckligt vettiga spelare och fladdrar med tränare brukar det inte bli bra. Det har det inte heller. Räkna med att spelare kommer komma och gå under januari också.

Inter 6,5
Stramaccionis Inter har varit ett glas som både är halvtomt och halvfullt. Det har varit tomt på ett ordentligt eget offensivt spel och man har saknat en kreatör på mittfältet och i slutet av säsongen har det straffat sig. Samtidigt har man fått bra utdelning poängmässigt trots bristen på ett starkt grundspel vilket tyder på att det finns kvaliteter i laget att bygga på, som t ex den fina trebackslinjen. Andra positiva saker under hösten har varit t ex Cassano, Handanovic och Guarin.

Men laget känns inte symmetriskt funktionellt. Det gamla gardet börjar bli just gamla, Sneijder borde sålts tidigare, en del spelare är inte så bra som man hoppats och ungdomarna är kanske inte redo. Gör man rätt saker under januari kan man mycket väl klara av en C.L-plats men gör man det inte är risken att man missar Europa-platser helt och hållet.

Juventus 7,5
Trots att man under hösten ofta inte varit lika glimrande och fyllda av energi som förra säsongen har man lyckats ta sig vidare till åttondelsfinal i C.L samt springa ifrån övriga Serie A-lag med åtta poäng. Det är en mycket hög lägstanivå. Barzagli har fortsatt att vara en försvarsklippa, kreatör-kungen Pirlo har med sina trogna följeslagare Vidal och Marchisio fått förstärkning i fysiska fenomenet Pogba och målskyttet har ändå fungerat, trots att man saknar en riktigt vass striker. Juventus har minst en växel till.

Lazio 8
Det andra mästerverket denna höst. Petkovic har lekt alkemist och förädlat Rejas Lazio till ljusblått guld. Offensivare och snabbare spel samt större självtillit har präglat Lazio under hösten. De har i nästan varje match övertygat på ett eller annat sätt. Hernanes flyttades ner lite i plan och hittade sin förlorade dimension i sitt spel medan Klose var sitt vanliga spänstiga målhungriga jag. Det blir intressant att se om Petkovic och Lazio kan fortsätta resan i vår eller inte.

Milan 5,5
Livet utan Zlatan, Thiago Silva och de gamla senatorerna blev hårt. Mycket hårt. Det var så mycket klass som försvann men det blottade även att spelare som t ex Nocerino, Abate och Boateng var något överskattade. Montolivo var det enda nyförvärvet som bidrog med ny kvalitet. Framför allt så har försvarsspelet varit underkänt. Hade det inte varit för El Shaarawys explosion och genombrott hade hösten varit en katastrof. Han är ljuset som kan få Milans eld att brinna igen. Räkna med fler ommöbleringar i laget. Pato och Robinho är först ut.

Napoli 6,5
Länge och väl såg Napoli ut som det stora hotet mot Juventus. Hamsik hade tagit ett kliv i sin utveckling, Cavani fortsatte vara super-matadoren och laget såg bättre balanserat ut än tidigare. Men på slutet av hösten slarvade man bort poäng och fick dessutom två poängs avdrag på grund av spelskandalen. Trots att Cannavaro är avstängd känns Napoli fortfarande som seriens näst bästa lag. Problemet är att Napoli inte alltid klarar av att bevisa det. Är fortfarande bara ett “Anti-Juve” i teorin.

Palermo 5
Giuseppe Sannino fick inte så många matcher på sig innan han fick kicken av president Zamparini. Problemet är att det inte blivit så värst mycket bättre under Gasperini. Men det är inte främst på grund av tränarna som är orsak till bekymren utan Zamparini själv som utmärglat Palermo på duktiga spelare. Både försvaret och mittfältet har inte mycket av kvalitet kvar. Det krävs en skicklig kirurgisk manöver av Lo Monaco under januari för att få tillbaka de glamorösa dagarna på Sicilien.

Parma 6,5
Långsamt under hösten började Donadonis Parma samla ihop poäng och klättra i tabellen. Trots att truppen inte har några större stjärnor och kreativiteten i laget inte direkt är uppskruvad till maxnivå har man lyckats hitta ett väl fungerande grundspel. Både Belfodil och Sansone har visat upp sin talang, Valdes har varit duktig som mittfältsregissör och försvaret har varit skadefria och stabila. Med ett par vassa nyförvärv under januari kan det bli ännu bättre. Grunden har Donadoni redan byggt.

Pescara 6,5
Serie A:s sämsta trupp har på något sätt lyckats skrapa ihop 17 poäng. Då har man gjort en hel del rätt vid rätt tillfällen. Men om man inte lyckas med en mirakel-mercato under januari så har jag svårt att se att man ska lyckas med samma sak under våren.

Roma 6,5
Säsongen inleddes med en zemaniansk hybrid av horribel och magnifik fotboll. Full fart framåt, riskera allt bakåt. Roma var ett lag som befann sig på Disneyland och ömsom kräktes och ömsom skrattade. Samtidigt blev De Rossis petning en media-såpa. Successivt blev det dock bättre. Lamela blev en målsprutande stjärna, Florenzi blev den perfekte Zeman-mittfältaren och Totti var mestadels magisk.

Med tiden verkade spelarna förstå bättre och bättre hur Zeman ville att de skulle spela och försvarsspelet blev stabilare över hela plan. Höstens sista match mot Milan vanns med 4-2 och De Rossi gick från problem till lösning när han var en av planens bästa spelare. Zemans färgglada fotbollsidéer håller kanske äntligen på att inplanteras in i Roma-spelarnas DNA.

Sampdoria 6
Ciro Ferrara och Sampdoria rivstartade säsongen och de såg ut att bli årets positiva överraskning. Sedan kom svackan som varade ända fram till derbyt mot Genoa. Segern i Lanterna-derbyt gav Ferrara några veckor till som Samp-tränare innan han fick sparken. Nye tränaren Delio Rossi har rätt bra material att jobba med som t ex Obiang, Maresca, Poli, Eder och Icardi men behöver få tillbaka Maxi Lopez och två, tre fina förstärkningar under januari för att styra Sampdoria till en lugn salvezza.

Siena 5,5
Med tanke på de sju minuspoängen kan man inte påstå att Cosmi gjorde ett dåligt jobb. Men för många förluster fick president Mezzaroma att trycka på kickar-knappen. Jag har svårt att tro att Iachini ska kunna förändra läget. Laget ligger sist i tabellen för att truppen inte är bra. Så enkelt är det.

Torino 6
Torino har bedrivit en relativt anonym höst. Det brukar vara mer fart och fläkt i spelet med Ventura som tränare. Cerci har varit bra ibland, Bianchi började vasst men kallnade och Ogbonna blev skadad. En helt okej höst men lite gråare än vad jag trodde. Lite mer färg behöver införskafffas under vinter-mercaton.

Udinese 6
Först utslagna ur C.L-kvalet och sedan från Europa Leagues gruppspel vilket naturligtvis var en besvikelse. Seriespelet har varit godkänt där Di Natale gjort sina sedvanliga mål, Pereyra utvecklats fint och brassen Allan varit en positiv överraskning. Men Muriel missade hela hösten, Ranegié var bara kung för en dag, Fabbrini tog ett steg bakåt, Armeros fart försvann och Brkic var ingen Handanovic. En placering mitt i tabellen var ungefär det jag förväntade mig. Men utan Europa-spel att tänka på under våren finns det utrymme och kvalitet för klättring.

Publicerad 2012-12-29 kl 10:26
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå