Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Rossis hjältar och vacker Cavani-cynsim

Det var inte så länge sedan tränare Delio Rossi gav sig på en egen spelare (Adem Ljajic) i Fiorentina och fick sparken. Drygt åtta månader senare är han tillbaka som tränare för Sampdoria. Igår besegrade han Juventus.

Det är svårt att säga hur mycket av  Rossis hand det fanns i gårdagens seger över Juventus. Det är däremot lätt att säga att Sampdoria presenterade en klantskalle och en superhjälte flankerad av tretton heroiska medhjälpare.

I början agerade Juventus lite som “en dag på jobbet” medan Sampdoria spelade oväntat bra, inte jättebra men bra, men inte helt oväntat tog Juve ledningen på en straff (rätt dömd). Gaetano Berardi fick gult, Sebastian Giovinco smackade dit 1-0.

I andra halvlek lekte Berardi idioternas roulette när han kapade Barzagli bakifrån. Sampdoria-backen borde ha vetat bättre och inte ens gett domare Valeri möjligheten. En man mindre och med underläge mot serieledarna på bortaplan innebär 99 gånger av 100 att man inte kommer vinna.

Så tänkte troligen även Juventus. Men Sampdoria tog vara på Juventus plötsliga underskattning i andra halvlek och transformerade en omöjlighet till en möjlighet. Symbiosen mellan Mauro Icardis skickliga opportunism och Gianluigi Buffons okaraktäristiskt slippriga fingrar skapade en högst oväntad kvittering.

Men Juve-försvarets släpphänthet och samme Icardis briljans på 1-2-målet var snarare ett mirakel. 1-2. Mot Juventus. På bortaplan. Bortom all logik och mäktig heroism av Samp. Förutom Mauro ” jag höjde mitt värde tio gånger igår” Icardis underbara anfallspel fanns det många hjältar i Rossis gäng. Pedro Obiang vann över Paul Pogba och var lysande på mitten, Andrea Poli, Krsticic slet som hundar, Eder löpte ihjäl sig längts fram och Daniele Gastaldellos desparata försvarsspel föll väl ut.

Och så Angelo Palombo såklart. In från kylan och till fotbollsgrytornas värme tog han sig igår. Hans första match för säsongen. Som försvarare. Hans comeback hade säkert en viss påverkan på laget.

Och kanske var detta startskottet på något vackert för Sampdoria.

***

Solens derby var en match som i allra högsta grad handlade om poäng till C-L-platser. Napoli tog dem alla tre. Edinson Cavani gjorde alla målen utom ett. Det vill säga tre stycken. Som att han ville bevisa sin förstaplacering på förra veckans omröstning rätt. Han fick dock god hjälp av Goran Pandev på första målet och av Roma-försvararna på de andra.

Annars var det Roma som hade bollinnehavet och skapade flest chanser. Men deras förmåga i avslutssituationerna var inte på topp den här kvällen. Erik Lamela fick dem inte och Mattia Destro tog dem inte. Vacker Cavani-cynsim räckte långt för Napoli. Roma förbättrade inte sina chanser men är fortfarande med i racet om topp tre. Men Napoli stärkte sina chanser villket är skillnad.

***

Tidigare under dagen hade Udinese mosat Inter med 3-0. Siffrorna blev stora eftersom Juan Jesus blev utvisad men Inters bekymmer har inte försvunnit bara för att det blivit nytt år. Det blir för dålig kreativitet när Antonio Cassanos genialitet blir för ensam och inte alltid utnyttjas och när även spelare som Javier Zanetti och Walter Samuel inte är bra och Palacio har en usel dag, ja då är det svårt att ta poäng. Dessutom kan man inte ha spelare som Jonathan från start.

För Udinese ser det däremot riktigt bra ut just nu. Poängen ramlar in. Antonio Di Natale är lika legendariskt bra som alltid och Luis Muriel är tillbaka som den bästa tänkbara vitamin-injektionen.

***
Milan övertygade inte direkt mot Siena men tog sina tre poäng. Först Bojan på nick och sedan lurade Pazzini domare Calvarese.

***
Matchen mellan Parma och Palermo avgjordes mellan målvakterna. Medan Antonio Mirante storspelade bjöd Francesco Benussi på Parmas segermål i sista sekunden. Palermo har förlorat för många poäng på grund av svaga målvaktsinsatser den här säsongen.

***
Apropå målvakter så vann Mattia Perin matchen mot Fiorentina. Han är pojken med guldhandskarna. Jag säger det igen, Milan behöver en ny målvakt. Vad väntar man på? Även Roma borde känna sig manade att lägga sig i.

Om inte annat kan ju Genoa sluta upp att byta femhundra spelare per år, satsa på de fina unga spelare man har och signa Perin på ett långtidskontrakt och ge honom starttröjan till nästa säsong. Annars var det kul att Mervan Celiks form håller i sig då han gjorde Pescaras andra mål vilket blev spiken i Viola-kistan.

Fiorentina? De borde ha utnyttjat sitt övertag bättre. Men det kändes nästan som att en reaktion på den fina hösten inte var oväntad.

***

Det var en fin Genua-dag. Förutom Sampdoria så tog Genoa en viktig seger mot konkurrenten Bologna. Dubbla mål av Marco Borriello och jag misstänker att de inte vill bli av med honom. Varken innan eller efter matchen igår.

***

Atalanta hade oflyt när de inte fick med sig en poäng mot Chievo igår. Men det är rätt typiskt för Verona-klubben att få med sig poäng vid rätt tillfälle.

***

Imorgon blir det omgångskrönika som vanligt.

Publicerad 2013-01-07 kl 10:36
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons