Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Talangernas revolution är över oss

För flera år sedan var jag förbannad över att de italienska klubbarna inte vågade satsa på unga spelare. Jag började kartlägga och skriva om alla de största talangerna i Italien. Till slut ledde det till att jag gjorde en årlig “topp 100-italienska talanger”. Lite som terapi för min ilska, men mest av glädje för att det finns så många spännande unga spelare i Italien.

Men den senaste tiden har det pyrt och den här säsongen har de ungas revolution brutit loss på allvar.

Förra omgången var historisk. Historisk för att den på något sätt bekräftade den nya tid som sköljt över Serie A den här säsongen. På lördagen startade Stramaccioni med 18-årige Marco Benassi. Han var en av de bästa på plan.

Under söndagen anfördes matchen mellan Parma-Juventus av framför allt tre spelare. Paul Pogba, Ishak Belfodil och Nicola Sansone. De tre yngsta spelarna var också de bästa. Lite längre söderut hoppade samtidigt Lorenzo Insigne in och gjorde 3-0 för Napoli. Med sex minuter kvar hoppar även hans 18-årige lillebror, Roberto Insigne in och gör debut. Napoli som har en enormt fin kull på gång är kanske den klubb som förbättrat sin talangverksamhet mest av alla de senaste åren.

På kvällen ställde Milan upp med bebis-trion Bojan-Niang-El Shaarawy från start och på motsatt sida var Sampdorias största hopp en 19-årig argentinare vid namn Mauro Icardi.
Veckan innan hade 17-årige Dario Del Fabro gjort hygglig debut för Cagliari och 18-årige Giulio Saseverino en bra debut för Palermo.

Storyn om El Shaarawy kan ni redan. Alessandro Florenzi, Lorenzo Insigne, Ciro Immobile, Marquinhos, Erik Lamela, Juan Jesus, Paul Pogba, Manolo Gabbiadini, Marco Sampirisi, Giuseppe De Luca, Luis Cavanda, Pablo Dybala, Juan Quintero, Mattia Destro, Mattia De Sciglio och Pedro Obiang har visat upp sig eller redan etablerat sig den här säsongen. Det är ingen dålig lista. Det är en historisk lista.

Anledningen till baby-boomen är säkert mångfaldig men två personer har enligt mig varit  avgörande katalysatorer till den förändrade mentaliteten. Zdenek Zeman och Cesare Prandelli. Zeman visade tydligt att unga spelare är redo för storverk när han tog upp Pescara, främst tack vare ett gäng tonåringar i Verratti, Immobile, Capuano, Insigne och Caprari. Många säger halvt hycklande att de satsar på unga spelare men låter ändå sedan de gamla spelarna gå före. Zeman har aldrig påverkats av sådant.

Sommaren efter att Pescara tog sig upp til Serie A gick Italien till final i EM. Prandelli satsade på unge Mario Balotelli som stjärna längst fram. Det blev bingo. Prandellis approach har inte varit helt olik Zemans. Åldern spelar ingen roll, det är kvaliteten som spelar roll. De tog död på en myt som aldrig var sann. De unga spelarna var inte redo bara eftersom de blivit lobotomiserade att tro det. Det blev en falsk sanning.

Dessa två personers handlingar och deras konsekvenser har fått andra att tänka om. På ett medvetet eller omedvetet plan. Men det är inte bara tränare som insett detta. Även presidenter och sportdirektörer. Den ekonomiska vinningen är enorm. Dels satsar du på egna produkter i större utsträckning och sparar på det sättet pengar (vilket passat utmärkt in nu när klubbarna har mindre pengar) men framför allt kan du skapa guldkalvar om du vill.

Hur mycket tror du Pescara kommer tjäna på Quintero i sommar? Hur mycket skulle inte Milan kunna casha in på El Shaarawy om de skulle få lust till det? En spelare som Juan Jesus har säkert gått upp det tredubbla. Sampdoria skulle kunna sälja Obiang och Icardi för nästan 300 miljoner kronor. Spelare de knappt betalat en krona för i övergångssumma.

För mig som alltid hävdat att det inte är fel på talangerna utan på modet och mentaliteten hos tränarna är detta en bekräftelse på att jag hade rätt men framför allt så är det en stor seger för de unga spelarna och för italiensk fotboll.

Den unga talang-revolutionen är över oss. Kedjorna är kapade. De har brutit sig in i Serie A-palatset för att stanna, tagit död  på den gamla mentaliteten och fullkomligen manglar sig fram i ren eufori. Som att de firar sin nyvunna frihet. De kommer inte stanna upp. Detta är början på en ny tid.

Jag älskar varje sekund av det.

Publicerad 2013-01-15 kl 09:54
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons