Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Kryssens söndag

Det blev något av kryssens söndag när de fyra lag som låg närmast Juventus alla spelade oavgjort mot varandra, som t ex  Roma och Inter.

Roma skapade mest chanser, hade mest boll och låg närmast segern mot Inter men ändå var det på något sätt “I nerazzurri” som imponerade mest.

Inter var ordentligt barskrapade på spelare, t ex saknade de Samuel, Cassano, Milito, men lyckades ändå få med sig en poäng mot Roma på bortaplan. Det är starkt. Enligt mig berodde det mycket på Andrea Stramaccionis mod och vettiga beslut.

Han hade lätt kunnat spela med Palacio ensam på topp och satt in Mudingayi som en extra mittfältare. Men nej, förmodligen väl medveten om att han då skulle ge Roma för stort initiativ och att hans eget lag skulle bli alltför impotent i omställningarna valde han istället att spela med unge Marko Livaja bredvid Rodrigo Palacio. Märk väl att han valde Livaja framför Rocchi vilket även det var ett korrekt beslut. Den unge kroaten var väldigt vass längst fram och visade att han var värd sin startplats.

Fredy Guarin ter sig mer och mer som Inters alfahanne. Hans styrka och vilja på framspelningen till 1-0-målet (karambol-inprickat av Palacio) var gjort med ren urkraft.

För mig ter sig Inters problem mer det som sker utanför plan just nu. Man får ihop ynka 7,5 miljoner euro för en spelare som var värd ca 20 för något år sedan (Sneijder) vilket innebär att man måste sälja fler spelare (Alvarez? Coutinho?) för att få ihop pengar till…..Paulinho?  En spelare jag inte alls är säker på om han är rätt man. Jag ifrågasätter inte hans kvaliteter men det är en playmaker som Inter behöver (vilket syntes tydligt igår när Gargano ofta hamnade i den positionen) och inte en duktig tvåvägsspelare som man redan har i Guarin.

Det är bristen på framförhållning (Sneijder) och felbeslut (att tidigare värva Gargano och Mudingayi istället för en playmaker och att nu riskera göra samma sak med Paulinho). Det kan hända att man vill värva Paulinho och en “low cost-playmaker” som te x Jaime Valdes. Låt gå för att det kan fungera men i det långa loppet behöver Inter en speluppläggare av högre rang.

För Romas del kändes deras problem som lite av annan art. De började matchen livligt igår men hade svårt att sätta sina chanser. Precis som det sett ut mestadels av säsongen. Desto längre matchen led var det tydligt att Roma ofta saknade den där sista skärpan i många situationer.

Daniele De Rossi har nu hamnat i ett läge där han är något underskattad av sin tränare men överskattad i massans ögon. Erik Lamela var bättre än i de senaste två matcherna men lyckades inte fullt ut med avsluten. Pablo Osvaldo var bra i fem minuter och sprang sedan bara mer och mer offside samtidgit som han blev sämre och sämre.

Osvaldo är en märklig spelare, antingen briljant eller usel eller utvisad. Det finns liksom ingen kontinuitet i hans spel. Kanske är det hans natur som är sådan, ibland undrar jag hur det är med hans motivation och vinnarskalle.

Florenzi har fått rookie-håll, Piris är bra på att attackera, sämre på att försvara och usel på att avsluta och Balzaretti ser ut som att han åldrats tio år sedan EM. De som höll nivån uppe något så när igår, var evighetslöpande Michael Bradley, unge Marquinhos (trots någon miss) och Francesco Totti. Pjanics skicklighet saknades.

Det är för många spelare som inte får ut max av sig själva i Roma för tillfället och då kommer det bli svårt att jaga den där tredjeplatsen. Troligen hade det behövts en seger för att de skulle känna att det var möjligt. Nu finns det risk att de stött på pyspunka på motivationen och viljan.

***

Det var inte bara Roma och Inter som spelade oavgjort bland topplagen. Fiorentina och Napoli kom ingen vart i tabllen de heller med samma 1-1-resultat. Fiorentina hade mest boll, skapade väldigt lite och saknade en killer när de väl gjorde det. Stevan Jovetic är fortfarande en skugga av sig själv och Luca Toni duger inte riktigt till trots att han sliter och försöker. Men framför allt saknade Fiorentina Pizarro. Hans lugn och spelfördelar-intelligens är Violas syre. Igår hade de svårt att andas.

Napoli kändes alltid lite vassare och alltid lite farligare trots att de inte hade lika mycket boll. Edinson Cavani gjorde sitt hundrade mål samtidigt som Morgan De Sanctis bjöd på sin värsta blunder någonsin.

Domare Bergonzi försökte visa upp ansiktsuttryck och grimaser som att han hade kontroll men  skvallrade mest om osäkerhet. Han viftade med korten lite väl mycket och satte sig själv i svår situation. För när det sedan rättmätigt var dags för det andra gula kortet för vissa spelare så hade han inte pondusen att visa ut spelare. Kanske var det medvetenheten om den första varningen som var lite för hård som gjorde honom osäker.

***
Förutom Juventus så tog Milan vara på detta kryssande då de vann över Bologna. Precis som senast mot Siena var spelet inte speciellt imponerande utan mest en gäspning. Pazzinis första mål var mer en felträff än ett väl utfört skott men hans andra mål var ett briljant striker-nummer vilket var matchens största höjdpunkt. Annars kändes det som att det var en Flamini för mycket på plan och en Kaka eller Balotelli för lite på plan.

***
Genoa och Preziosi-kaoset fortsätter. Nu är Luigi Delneri sparkad och in kommer……Davide Ballardini! Japp, han som redan haft en dålig sejour i klubben. Jag har tapppat räkningen på hur många tränare Preziosi betalar för tillfället. Jag tycker fortfarde han skulle behållt Luigi De Canio.

***
Tränare Giuseppe Iachini tog upp Sampdoria till Serie A men fick aldrig fortsätta i Serie A. Igår tog han liten revansch när Siena vann över Samp med 1-0.

***
Michele Canini gjorde sin första match för Atalanta igår. Efter två minuter hade han stapplat in bollen i eget mål. Mot Cagliari dessutom, den klubb han representerade i fjol. Ingen vidare hemkomst.

***
Imorgon blir det mer från helgens drabbningar i veckans omgångskrönika.

Publicerad 2013-01-21 kl 12:16
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons