Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Hetaste övergångarna i Serie A (del 1)

Med bara en vecka kvar av transferfönstret tittar jag idag i del 1 lite närmare på några av de övergångs-intriger som finns och imorgon i del 2 betygsätter jag de som är klara:

Ezequiel Schelotto – Marko Livaja

Inter vill ha Schelotto och ska ha erbjudit Livaja som delbetalning. Troligen är det halva delägarskapet det handlar om och troligen är det värderingen som de ännu inte är överens om.

För mig finns en känsla av ytterbacks-desperation hos Inter om man betala dyrt för Schelotto då han är en bra spelare men inte mycket mer. Att använda halva delägarskapet av Livaja kan vara lite riskabelt då han kan öka i värde om han imponerar under våren.

Om priset är för högt skulle jag inte göra denna värvning om jag vore Inter. Risken att man överbetalar för en endast okej spelare är hög. För Atalantas del känns det som en bra affär om man kan få säg, 3-4 miljoner euro plus halva ägarskapet av Livaja. Schelotto har haft en medioker säsong hittills och har haft supportrarna emot sig på sistone. Förlusten är inte jättestor för dem.

Paulinho – Philipe Coutinho – Riccardo Alvarez

Okej, det känns som att Inter vill ha Paulinho väldigt gärna och är beredda att betala en hög summa för honom. Pengarna för Sneijder räcker inte vilket innebär att man måste sälja antingen Alvarez eller Coutinho.

Inter vill nog helst sälja Alvarez men han har sämst värde på marknaden av de två. Coutinho är mer lättsåld. Southampton ska ha erbjudit ca 10 miljoner euro och kan nog trappa upp budet något, men intresse ska även finnas hos Liverpool, vilka Coutinho föredrar.

Att sälja Coutinho skulle vara en ny kniv i ryggen på Inters påstådda ungdomssatsning och ge ytterligare vatten på kvarn till dem som påstår att Inter förr eller senare kommer låta kortsiktigheten vinna över långsiktigheten. Att ge upp Coutinho redan nu känns riskabelt, han har alla förutsättningar för att kunna bli en bättre än spelare en t ex Paulinho på sikt och då står Inter med brallorna nere. Nog skulle man kunna ge Coutinho lite mer tid.

Och den stora frågan är om Paulinho är värd allt detta besvär och är hans värde verkligen berättigat? Nej, troligen inte. Vilket leder oss in på……

Younes Belhanda

…Montepelliers mittfältsstjärna Belhanda som i veckan påstods vara på gång till Inter. Enligt klubbens president är de till och med redan överens om en affär på 14 miljoner euro. Jag gissar att de i så fall bara är överens på ett första stadium. För om priset stämmer känns det märkligt att Inter nappat. Det är mycket pengar för en spelare som ännu inte levererat under någon längre tid. Han kan mycket väl vara en ny Quaresma. Men Belhanda är en härlig spelartyp och om han utvecklas ytterligare kan han göra succé.

Men hans spelartyp är också sällan någon garanti för succé och att våga betala 14 miljoner euro känns lite våghalsigt. Är priset runt 8-10 miljoner euro skulle jag våga. Men 14?  Mycket pengar.

Nicola Bellomo

Ytterligare en spelare som Inter jagar. Men även Roma. Personligen tycker jag hans spelstil passar bättre in i Roma. Han skulle vara perfekt i ett Zeman-drillat system. Dessutom har jag svårt att se att Bellomo skulle få speciellt mycket speltid i Inter. Men Bellomo är Inter-supporter vilket säkert spelar roll. Den klubb som värvar honom gör i vilket fall en bra affär.

Daniele Portanova – Andreas Granqvist

Portanova kommer säkert bli officiellt klar under dagen. Den värvningen i sig är inte speciellt anmärkningsvärd. En stark och ganska bra back som bör ge lite pondus till Genoa. Men det mest spännande med värvningen är att det kan “frigöra” Andreas Granqvist. För när Genoa har värvat Portanova har man både honom, Manfredini och Granqvist vilka alla är startspelare. Det är en mittback för mycket om inte nye tränaren Ballardini sagt att han ska spela med en trebackslinje till varje pris. Jag kan mycket väl tänka mig att president Preziosi vill ta chansen att casha in fina ryska slantar för svensken.

Nicolas Anelka – Lisandro Lopez

Okej, Llorente är klar till sommaren. Vilket alltså inte löser några problem för stunden men ändå påverkar situationen rejält. Det betyder att Juventus inte kommer råna banken för att värva en anfallare som man binder upp på långtidskontrakt eftersom spanjoren redan är i hamn. Det betyder att man ändå vill förstärka med en spelare på lån med köprätt eller liknande lösning. Både Anelka och Lopez passar in på den modellen.

Vem ska de välja då? Jag hade valt Lopez. Jag gillar hans uppoffrande men ändå tekniska anfalls-killer-spelstil och tror han kan bli en spelare som sniffar upp mål likt en blodtörstig haj inne i straffområdet. En spelartyp som Juve behöver. Anelka må vara en “bättre” och mer elegant spelare men han känns lite passé och som en alltför stor chansning. En av dem lär komma men kanske till och med båda två och i så fall…….

Alessandro Matri – Fabio Quagliarella

…..bör en av Matri eller Quagliarella försvinna redan nu i januari. Min första känsla är såklart Fiorentina. Både Matri och Quagliarella passar bra in på deras CV och Montellas önskelista. Jag tjatade lite om dessa två spelare till Viola redan i somras och nu kan det bli verklighet.

Min spontana tanke är att Matri passar bäst då han är en mer renodlad striker, något som Fiorentina verkligen behöver, men min eftertanke säger att Quagliarella också skulle klara av det bra bredvid Jovetic. Kanske blir det till slut en fråga om summor. Vilken spelare är billigast och vilken spelare kan man hitta rätt övergångs-formel för. Men någon av dem kan absolut dra på sig den lila tröjan innan nästa lördag.

Didier Drogba – Kaka – Mario Balotelli

Tre spelare som kommer fortsätta att vara på tapeten för Milan ända tills transferfönstret stänger. Är det verkligen möjligt att Milan ska kliva ur ett vintermercato utan att ha förstärkt med någon större spelare när man sålt Pato för hyfsat fina pengar? Ja, det kan vara så men att Ignazo Abate fortfarande är högaktuell för en försäljning (annars skulle man nog inte köpt Zaccardo) talar för att man kanske försöker samla ihop pengar till något spännande nyförvärv trots allt.

Vi ska inte heller räkna bort en försäljning av Robinho. Att brassen inte fått spela de senaste matcherna till förmån för en fransk tonåring tror jag inte är någon slump. Man spelar spelet. Man vill nog pressa fram en större vilja hos Robinho att lämna och sänka sina lönekostnander så att t ex Santos lättare kan köpa honom.

Det är trots allt Mino Raiola man gamblar emot här vilket kräver en viss balansgång. Kan man övertala honom att en försäljning av Robino kan leda till ett köp av Balotelli? Vi ska inte glömma att agenter (inte minst Raiola) säkerligen är intresserade av sina procent för varje övergång som går i lås.

För mig är det som att skratta hela vägen till banken om man kan få loss runt 20 mijoner euro för både Abate och Robinho men framför allt pengar (plus Pato-pengarna) som man kan inhandla bra förstärkningar för. Så vem av Kaka, Balotelli eller Drogba kommer då? Magkänslan säger att två av dem lika gärna som ingen kan anlända. Allt eller inget kan hända. Den blir en spännande sista vecka för Milan.

Rodrigo Battaglia – Gonzalo Mastriani – Jacopo Sala

Parma är nära att ge ny underbar näring till ett av Serie A:s finaste projekt (som man redan satt grund för) om man lyckas värva den trion. Jag blir överlycklig bara jag tänker på det. Sällan ser man lag så rätt ute som Parma är här. Rodrigo Battaglia är en  ljuvlig offensiv mittfältare som är en typisk sån spelare som köps relativt billigt, gör succé i en lite mindre klubb (som Parma) och som sedan säljs vidare dyrt.

Mastriani höll de (och bör) på att värva redan i somras. Nu har det dykt upp nya uppgifter att han är på gång till Parma igen. Antingen nu eller till sommaren. Mastriani är en av mina favorit-talanger och det bor en hel del Cavani i hans spelstil.

Sist men inte minst Jacopo Sala, en italiensk före detta stor-talang som nu verkligheten hunnit ikapp en aning och bara är en mer vanlig talang. Jag kan dock tänka mig att att han går samma väg som Nicola Sansone. Det är dessa typer av värvningar som Parma ska göra, inte värva mediokra spelare sm t ex Ninis.

Några andra ungomar: Josip Radosevic, Nicholas Castillo, Rafael Wolski

Napoli är nära att värva den unge kroatiske mittfältaren Radosevic. En spelare med mycket bett och karaktär. Är inte riktigt redo för den stora scenen men känns spännande på sikt.

Castillo är en chilensk variant av German Denis. Men självklart är hans tak högre än så. Juventus och Inter är och lurar ordentligt på honom.

Wolski är kanske Polens mest talangfulla spelare just nu. Han har en lite spretig men teknisk och nyckfull spelstil. En offensiv spelare som gillar att göra det där lilla extra. Han känns lite tunn fortfarande och om Fiorentina värvar honom redan nu i januari lär han lånas ut.

Svenskarna: Alexander Farnerud-Pontus Jansson-Jlioan Hamad
Farnerud till Lazio eller Pescara, Jansson till Parma och Hamad till Lazio?

Ja tack!!

Publicerad 2013-01-25 kl 12:28
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons