Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

I huvudet på Zamparini

Lorenzo Medici

Palermo ligger risigt till. Spelare har kommit och gått under januari som myggor en norrlandsnatt. President Maurizio Zamparini försöker göra något. En tredje tränare har sparkats- Gasperini. Sportdirektör Pietro Lo Monaco går ut genom samma dörr. Galet? Kan tyckas.

Men Zamparini försöker nog bara enligt sin egen logik att försöka rädda det som räddas kan. En nedflyttning måste undvikas.

Så innan du ropar att Zamparini bara är en galenpanna som är dålig för klubben kanske du borde läsa den här intervjun som jag grävde fram från 2009.

Underhållande är det i vilket fall.

Zamparini om att sparka tränare:
-Jag ångrar mig nästan alltid. Jag är som krokodilerna som gråter efter att ha slukat sina offer. Att sparka en tränare är nästan alltid fel, men det är det sista kortet man har att spela ut för att försöka rädda ett lag som kanske är felkonstruerat eller haft otur.

ANNONS

Zamparini om tränare:
-Det finns typ 10 000 tränare som är ungefär lika bra, de studerar samma tester, tittar på samma matcher och går samma kurser. Tror du Conte kan mer om fotboll än Gasperini? Tror du Mourinhos taktiska idéer är bättre än Agostinellis? Att Fergusons försvarsspel är bättre än De Canios? Absolut inte, men jämfört med de mindre lyckade tränarna är de lyckade tränarna skickligare på ledarskap och deras förmåga att kommunicera är bättre. Sådant lär man sig inte.

Zamparini om Liga-mötena med övriga presidenter:
– Det är som vänner som träffas på en bar för att diskutera fotboll. Man skämtar och man bråkar. Vad man bråkar om? – Pengar såklart, som överallt.

Zamparini om Massimo Moratti:
– Den klassiska milanesaren med näsan i vädret, men med ett hjärta stort som ett hus.

ANNONS

Om Silvio Berlusconi:
-En diktator som tror att han är större än gud.

Om Claudio Lotito:
Rolig, speciellt när han pratar om Platon och Socrates. Han är mycket intelligent och med sin intelligens lyckas han dölja de misstag han gör.

Om Diego Della Valle:
En duktig affärsman inom sin sektor, men vet också hur han ska röra sig inom fotbollen. Är bra på att navigera sig fram i lobbyns värld.

Zamparini om makt:
Jag hatar makt. I alla fomer. Jag hatar när staten utövar sin makt istället för att ge service, jag hatar när polisen missbrukrar sin makt och naturligtvis hatar jag dem som tar sig fördelar genom makt inom fotbollen. I sportens värld borde makten aldrig vara avgörande för vilka som vinner utan de som är bäst.

Zamparini om politik:
Jag är varken höger eller vänster. I vissa frågor är jag vänster, i vissa är jag höger. I mina företag har jag t ex aldrig haft några fackföreningar. Jag är fackföreningen för mina företag. Om jag anser att instanserna är de rätta, ger jag dem det de behöver. – Kommunismen är den bästa idén för världen men är inte genomförbar.

ANNONS

Zamparini om Juventus och Moggi:
Juventus bad Moggi och Giraudo att vinna. De gjorde bara vad som var nödvändigt för att nå dit. Skapa ett bra lag, skaffa en bra tränare, ha bra relation med institutionerna och domarförbundet. De var bara helt enkelt bättre än de andra på det.

Zamparini om sina ekonomiska förluster:
Fotbollen har gett mig massor av passion, men ekonomiskt har det varit en katastrof. Det finns dom som slänger sina pengar på kvinnor, eller på casino. Min svaghet är fotboll.

Zamparini om sina svagheter:
Min eldighet. Min fru försöker alltid lugna mig, men det är en del av min karaktär. Jag har accepterat att jag är som jag är.

Innan Zamparini tog över klubben 2002 hade de inte varit uppe i Serie A sedan 1971-72. Med Zamparini gick klubben upp till den högsta serien säsongen 2003-04. Under hans sejour har man haft placeringarna: 6-5-5-11-8-5-8-16. Man gick til final i italienska cupen 2010/11 och man har kvalificerat sig för Europa League fem gånger.

ANNONS

Ett Serie A utan Zamparini och Palermo är en klart tristare plats.

****
Intervjun är hämtad från Guerin Sportivo nr 25 2009.

Publicerad 2013-02-05 14:35

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto