Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

En pur-pur fotbollsvärld

Lorenzo Medici

För mig var detta det närmaste propaganda-fotboll man kan komma. När Fiorentina spelar som igår mot Inter har de ingen motsvarighet i Italien. Det är ett fantastiskt fotbolls-tivoli som Montella har skapat. Det var förföriskt vackert.

Det var ju så här Fiorentina spelade stundtals i höstas. Fast ändå inte, gårdagens insats var det bästa de visat upp hittills.

Montellas purpurglänsande orkester sattte an tonen direkt i matchen, Stevan Jovetic befann sig längre fram i plan än tidigare, sprang i djupled och drog isär Inters lagdelar så att Fiorentina kunde stoppa in sina spelskickliga pjäser i de ytor som skapades.

Montella hade för kvällen valt Adem Ljajic framför Luca Toni. Ett helt avgörande val. Även om Toni spelat över förväntan (i alla fall för mig) så blir spelet mer stereotypt med den långe anfallaren där framme. Motståndarna vet ungefär vad som väntar och man kan aldrig spela djupledsbollar på Toni (man kan, men han lär aldrig hinna först på dem).

Annons

Med Ljajic blev Jovetics anfallsliv så mycket bättre och roligare. Fiorentina spelade som totalfotbollens ikonbild, alla rörde sig, hela tiden och på olika ställen. Inter blev förvirrade och totalt utspelade. Cuadrado trampade på gaspedalen, Borjas, Aquilanis, och Pizarros fötter var omslutna av blommor och trummade på utan stopp, försvaret kändes tätt igen och Jovetic och Ljajic väggspelade, dansade och gjorde mål.

Inter kan skylla på att man borde ha vilat fler spelare från i torsdags osv. Sanningen kanske handlar mer om att Kuzmanovic och Cambiasso sprang i tomma intet i avund över Fiorentinas teknik och fart, att Nagatomo och Zanetti var så nedtryckta långt ner i plan att de aldrig fick se offensivens dagsljus, att Guarin och Palacio inte kom upp i vanlig nivå och att Cassano trýcktes ut mot kanten. Massimo Moratti började säkert rota efter  Diego Simeones telefonummer (vore det inte en perfekt matchmaking?) redan i halvtid.

Annons

Det fanns så mycket som inte fungerade för Inter men det gav också en indikation på att segern mot Chievo kan ha varit en illusion, att de brister vi såg var värre än man trodde. Kanske handlade den segern mest om Cassanos briljans och om Chievos svagheter. Inter kommer nu kliva in säsongens viktigaste match i brygga.

För nu väntar ett Milano-derby på söndag som inte bara blir extremt viktigt utan kan bli livsavgörande på många fronter. För Champions League-platsen, för den psykiska hälsan och för Stramaccionis framtid.

Fiorentina däremot har öppnat upp armarna för den kommande våren med vad det verkar gryende storform. För kan de fortsätta att spela som igår i merparten av matcherna som är kvar, ja då är tredjeplatsen deras.

***

Napoli är bara maskerade scudetto-jägare. Utan masker står de nakna. Igår hade de en jättechans att plocka in tre poäng på Juventus. Men som så många gånga förr tog de den inte när det väl gällde. Igår sov de igenom första halvlek, försökte lite mer i andra men bara i spasmiska försök och utan större övertygelse.

Annons

Cavani är kall, Insigne och Pandev mår bäst som inhoppare men blir rädda från start, Inler styr inte spelet som han kan. Behrami var en av få som var bra igår. Planen som var en sandåker var ett problem men det är svårt att köpa den bortförklaringen då samma villkor gäller för motståndarna. Sanningen var att Sampdoria kändes vassare och hade de vunnit hade de inte rånat någonting.

Rånad blev däremot Marek Hamsik senare under söndagen. Sittandes i sin bil fick han under pistolhot ge bort sin Rolex. Det här är ett problem som Napoli i slutändan kommer få lida för. Det har hänt alldeles för ofta (både Cavanis och Lavezzis fruar) och börjar spelarna bli oroliga för sin familjer kommer de inte vilja stanna. Fullt förståeligt, men trist och sorgligt för Napolis utsikter som fotbollsklubb.

***
Jag är glad för Adem Ljajics skull. Jag tycker han fått oförtjänt mycket skit. och jag har alltid försvarat hans talang när det blåst hårt kring hans insatser. Hoppas han får fortsatt förtroende nu och att han kan hitta en större jämnhet i sitt spel.

Annons

***
Hur långt kan de sicilianska elefanterna flyga egentligen?

***
Marco Sau bara fortsätter att imponera. Två nya mål igår och landslaget närmar sig.

***
Det gör det säkert även för Alessio Cerci som gjorde en ny superinsats igår mot Atalanta (Prandelli satt på läktaren). Dessutom var Ogbonna tillbaka igår och Primavera-laget flyger fram i Viareggio.  Kan bli en fin vår för Toro.

***
Viktig seger för Genoa igår. Siena (spelar dock idag) Pescara och Palermo riskerar att bli ifrånåkta.

***
Ikväll avlutas den 25:e omgången med Siena-Lazio och på onsdag tar Milan emot Barcelona. Bara att åka vidare.

Publicerad 2013-02-18 11:26

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto