Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

The King of Mercato

Lorenzo Medici

-Jag skulle aldrig ha värvat Gervinho för en annan tränare.

Den meningen säger en del om Romas framgångar. Han som sa det var Walter Sabatini och tränaren han refererar till är Rudi Garcia. Två personer som har vänt Roma-skutan rätt och lotsat den till oväntad succé.

När Roma-Parma ställdes in söndags gick två män i femtioårsåldern med paraplyn in och kollade den regn-tunga planen. Matchen var på väg att ställas in. Att de två männen var där i centrum var inget konstigt.

Walter Sabatini och Pietro Leonardi är italienska sportdirektörer. I Italien finns det få jobb som är viktigare i fotbollsvärlden och det är inget land i världen där de får så mycket uppmärksamhet som i Italien. Nästan alla som är intresserade av fotboll i Italien vet vilka de är.

Annons

Sabatini fick utstå väldigt mycket kritik och glåpord från media och de egna supportrarna för mindre än ett år sedan. Roma hade förlorat cupfinalen mot ärkefienden Lazio, man kom på en 6:e plats i ligan och missade Europa-spel.

Dessutom hade man valt fel tränare för andra året i rad. Det nya Roma…..blev liksom inte vad supportrarna hade hoppats på.

Men förmodligen hade Sabatini gjort mycket rätt på transfermarknaden redan då. Två unga spelare, Erik Lamela och Marquinhos hade gjort, kanonsuccé och skulle komma att ha stor betydelse för Romas framtid. Utanför planen.

I somras lämnade Sabatinis kollega Franco Baldini för att återvända till England och Tottenham. Baldini som tidigare varit så framgångsrik i Roma tillsammans med Capello ville tillbaka till ett lite lugnare London. I alla fall för en sportdirektör.

Annons

Kvar blev Sabatini. Kanske mådde han bättre nu när han fick jobba själv och gå på sin egen intuition.

-Jag hade följt honom med stort intresse under hans tid i Lille. När jag bjöd över honom i somras till Milano visade han stor entusiasm. Jag lät min instinkt råda över mitt förnuft. När han hade gått hade jag redan valt honom.

Sabatini hade valt Rudi Garcia som Romas nya tränare. Valet mottogs med stor överraskning och stor skepsis. Men långsamt vann Garcia över sina tvivlare och idag ses han nästan som en frälsare.

Men Sabatinis stora arbete skulle mestadels komma att handla om transfermarknaden. Han visste att han var tvungen att offra något för att kunna värva de spelare han ville. Han visste också att vissa pengar kan man inte säga nej till.

Därför kom han att sälja den unge mittbacken Marquinhos för ca 31 miljoner euro och Erik Lamela för ca 30 miljoner. Det  betydde nästan 62 miljoner för två spelare han köpt för ca 22 miljoner euro.

Annons

Sabatini valde att värva spelare som Strootman, Gervinho, Maicon, Benatia och Ljajic. Alla har nu gjort stor succé.

Nu i januari kunde Sabatini arbeta med större lugn, han behövde inte jobba under lika pressade omständigheter som för ett år sedan. Han värvade Radja Nainggolan och förstärkte därmed Romas mittfält samtidigt som han garderade sig för en eventuell Pjanic-flytt i sommar. Smart.

Han lyssnade åter på Garcia och värvade Michel Bastos som back-up till ytterbackspositionen. Troligen också smart.

Han sålde Nicolas Burdisso och tog in Rafael Toloi. Sannolikt ett bra beslut.

Men framför allt har han gett Roma en fantastisk plattform för framtiden. Sabatini värvade Valmer Berisha, Nemanja Radonjic, Leandro Paredes, Antonio Sanabria och Petar Golubovic. Bland dessa spelare kan jag nästan lova att två är blivande stjärnor. Kanske fler.

Annons

Inte nog med det. Till sommaren har han tjingat Veronas Juan Iturbe och brassen Abner. Den lille argentinaren har imponerat i Verona under säsongen och skulle passa utmärkt i Garcias Roma. Den 18-årige ytterbacken är en fantastisk talang som jag tror kommer gå riktigt långt.

Walter Sabatini har gett Roma en nutid att glädjas åt och en framtid att drömma om. Kritiken och glåporden har tystnat.  För att alla vet att han är Italiens nya kung.

The King of Mercato.

***

Transferbetyg lag för lag:

Atalanta 6
Estigarribia förändrar inte mycket medan Benaoulane har visat sig vara en bra värvning. Padoin hade dock suttit fint. Atalanta behövde inte operera så mycket under januari och gjorde det inte heller.

Bologna 5
Återstår att se om de behåller Diamanti ända tills den kinesiska transfermarknaden stänger den 28 februari (tyvärr tveksamt), det är troligen helt avgörande för klubbens chanser till att hålla sig kvar. Friberg i all ära Bologna, hade behövt fler och bättre förstärkningar under januari.

Annons

Cagliari 6,5
Sålde Nainggolan för en bra prislapp men behöll Astori. Gjorde bra och spännande värvningar i brassen Adryan och uruguayaren Vecino.

Catania 6
Värvningen av Lodi kändes behövlig och Rinaudo kan komma att göra en del nytta men en bra anfallsvärvning hade inte skadat.

Chievo 6
Värvningarna av Canini, Obinna och Guarente gör nog inte så stor förändring. Kanske kan Stoian få chansen under Corini? Håll utkik om inlånade Paredes får speltid om någon månad eller så.

Fiorentina 6,5
Matri var ett smart lån medan Anderson kändes mer som en chansning. Kanske borde man hittat en bättre försvarare än Diakité.

Genoa 6
De Ceglie och Burdisso borde vara två spelare som ger Genoa mer stabilitet och styrka. Cabral och Motta känns som två onödiga värvningar. Jag hade nog förväntat mig en eller två offensiva yttrar.

Annons

Hellas Verona 6
Marquinho borde passa utmärkt in i Mandorlinis spelsystem. Argentinaren Pillud kan komma att behövas också. Försäljningen av Jorginho var väl bara en tidsfråga.

Inter 6,5
Hernanes var den största värvningen under januari och brassen bör ge Inter ett lyft. Kostade dock en hel del. D’Ambrosio var en helt okej värvning också. Mazzarri fick dock ingen anfallare och Guarin-Vucinic-historien drar såklart ner betyget.

Juventus 6,5
Osvaldo var kanske inte en värvning man behövde då man redan hade många bra anfallare i truppen. Men Conte ville ha honom och en Osvaldo i form gör Juve naturligtvis ännu starkare.

Lazio 5,5
Försäljningen av Hernanes hade sina logiska förklaringar då man troligen hade tappat honom för en klart mindre slant nästa säsong eller ännu värre för noll kronor sommaren 2015.

Annons

Enligt Reja fick man nobben av hela nio spelare under transferfönstret vilket inte är speciellt smickrande och Postiga känns inte som något större lyft. Lazio hade dock redan sin bästa förstärkning i truppen. Keita Baldé Diao.

Livorno 6
Ishak Belfodil ger tränare Di Carlo ett bra alternativ i anfallet. Positivt att man fick behålla M`Baye.

Milan 6,5
Honda och Rami känns som bra low-cost värvningar även om det inte är helt tydligt vart japanen passar bäst in under Seedorfs spelsystem. Essien är väl inte som bäst 2014 och Taarabt känns som ett intressant “wild card”.

Men om man ska vänja sig vid tanken att Milan inte har pengar att värva för så var det en rätt bra mercato. Om man inte kan det så var det väl en mindre bra mercato.

Napoli 6,5
Jorginho känns som ett spännande nyförvärv både för nutiden och framtiden. Prislappen var också okej. Henrique och Gouhlam känns mer som bra truppspelare än några som kommer gå in och förbättra Napoli nämnvärt.

Annons

Napoli gjorde en godkänd mercato men hade behövt minst en spelare som hade kunnat gå in och höja nivån.

Parma 5,5
Sålde mer än köpte. Sansone och Rosi är två spelare jag inte skulle ha släppt iväg och Schelotto och Pozzi är två spelare jag inte skulle ha värvat. Januaris transferfönster gjorde kanske inte Parma så mycket sämre men definitivt inte bättre.

Roma 7,5
Läs om King of Mercato ovan.

Sampdoria 6
Maxi Lopez ser ut att bli en alldeles lysande värvning efter vad vi såg i derbyt. I övrigt gjorde man inte så mycket nämnvärt.

Sassuolo 7
Den klubb som värvade flitigast. Cannavaro, Sansone, Rosi, Biondini och Floccari är alla spelare som bör innebära ett räddat kontrakt. Allt är lättare när det finns pengar till hands.

Torino 6,5
Torino gjorde en rätt bra mercato i smyg. Kurtic känns som ett smart köp och Tachtsidis kan man kanske få nytta av. Jag gillar även yttern Marko Vesovic. Men det riktiga fyndet kommer i sommar, nämligen Rodrigo Aguirre.

Annons

Udinese 5,5
Hassan Yebda var enda intressanta värvningen men det är tveksamt om han kommer göra så stort avtryck. Nog hade Udinese kunnat må bra av någon injektion på mercaton.

Publicerad 2014-02-05 08:28

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto