POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Välkommen till delägarskapets land

Italien är det enda land i Europa som använder sig av ett delägarskaps-system. Att två lag kan äga varsin halva av en spelare. I Italien är det vardagsmat. Det finns en hel drös av spelare som är delägda.

Men nu kan de komma att försvinna.Det håller nämligen på att växa fram ett sådant förslag inom ligaförbundet som kan bli verklighet redan i sommar.  Går det igenom skulle klubbarna ha minst två år på sig att lösa de aktuella delägarskapen men inga nya får göras.

För min del är det mycket välkommet. Jag gissar att ursprunget till att delägarskap infördes var att klubbarna lättare ska ha råd att köpa spelare av varandra, priset blir helt enkelt billigare. Kanske även ett sätt att lättare “gömma” siffror hit och dit.

Om delägarskapen försvinner skulle det bli lite lättare att behålla sina bästa talanger. Vill man köpa t ex Parmas supertalang Alberto Cerri, måste man betala hela summan. Det borde tala för att de flesta unga spelare stannar längre i sina moderklubbar.

Det kommer också innebära att fler spelare bli kvar i en klubb längre och skapar en större klubbkänsla. Något som  blir mer och mer sällsynt nuförtiden. Ofta är det inte spelarnas fel.

Ta en spelare som Ciro Immobile till exempel. Han har flackat runt i fem olika klubbar de senaste fem åren men aldrig spelat för Juventus som alltid ägt en del av honom. Var ska han känna klubbkänsla? Kanske vill han bara få ett ställe som han kalla för “hemma”, supportrar som  han kan känna är “hans”.

Jag tror att det skulle innebära att spelarna blir mindre av handelsvaror och mer som en del av klubbens själ.

Jag skulle vilja gå så långt att även begränsa antalet utlåningar per klubb. Idag är det så lätt att låna ut en spelare som man inte kan bli av med säsong efter säsong, eller låna en spelare för en vår och sedan strunta i att köpa loss honom. Det är främst klubbarna som skapar fotbollens legoknektar, inte spelarna själva.

Jag skulle föreslå ett system där man får låna ut hur många spelare man vill som är under 20 år, till lägre serier än den man själv befinner sig i. Men spelare över 20 måste man antingen behålla eller sälja. Möjligen skulle man kunna lägga till att man får låna ut eller låna säg sammanlagt tre överåriga spelare (över 20 år) per säsong.

Då skulle klubbarna och sportdirektörerna få stå till svars för sina misstag på ett ännu tydligare sätt. Värvar man en spelare för 12 miljoner euro och sedan inte kan sälja honom för mer än 6 miljoner euro, så är det så. Klubbarna skulle bli noggrannare i sina val.

Säkert skulle vi då få slippa se klubbar som äger hundratals spelare för att gardera sig om att ha de största talangerna i sin ägo när de väl blommar ut.

Att få till ett sådant förslag lär inte vara aktuellt, men nu finns det alltså idéer om att delägarskapet ska komma att slopas redan i sommar. Jag hoppas det blir så. Men jag är väldigt pessimistisk.

Den italienska fotbollen är fortfarande mycket rädd för förändringar.

Publicerad 2014-02-14 kl 08:04
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto