Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Parmas dröm om Europa är ingen utopi

Lorenzo Medici

Tommaso Ghirardi har en dubbelhaka och kroppshydda som får Jabba the Hut att blekna i jämförelse. Nu håller tungviktaren, med inte alltför stora resurser, på att göra Parma till ett topplag i Serie A.

För sju år sedan blev Ghirardi majoritetsägare i Parma. Hans första tid i klubben var rätt knackig. Man la ut rätt stora pengar på spelare som t ex Igor Budan, Andrea Gasabarroni och Reginaldo. Säsongen 2007/08 åkte man ur Serie A. Men Ghirardi har haft tålamod och lärt sig med tiden.

Man tog sig tillbaka till den högsta serien på en gång och sommaren 2009 gjorde Ghirardi en viktig värvning. Sportdirektören Pietro Leonardi anslöt till klubben.

Den nya sportdirektören har sedan dess bland annat lyckats värva spelare som Sebastian Giovinco, Gabriel Paletta, Antonio Mirante, Jonathan Biabiany och nu senast Antonio Cassano.

ANNONS

De senaste fem åren har Parma blivit ett stabilt Serie A-lag och hamnat någonstans mellan plats 8-12. Men än så länge har drömmen om en Europa-plats inte blivit verklighet. Kanske håller det på att förändras.

Roberto Donadoni tillträdde som tränare för Parma den 9 januari 2012, då han ersatte Franco Colomba. Under hans första vår tog han Parma till en åttondeplats efter tio segrar, sju oavgjorda och bara fyra förluster. Hans ankomst blev en succé.

Förra säsongens tiondeplats var visserligen ett tabellmässigt steg tillbaka, men tålamodet med Donadoni verkar nu ge frukt. Den här säsongen känns man redo att kämpa om en Europa-plats på allvar.

Laget är mycket bra balanserat. Målvakten Mirante gör en mycket stabil säsong, Paletta styr försvaret med järnhand och Lucarelli har vid 36 års ålder aldrig varit bättre.

ANNONS

Mittfältet är väl preparerat med Marchionnis kvicka ben, Garganos energi och Parolos suveräna tvåvägsspel.

Anfallet innehåller alla viktiga ingredienser med Amauris styrka, Biabianys snabbhet och Cassanos geniala fötter.

Även om Leonardi inte riktigt har hittat de där gömda talangerna från t ex Sydamerika så är framtidsutsikterna ändå goda. Parma har nämligen två juveler i sin ungdomsverksamhet, Alberto Cerri och José Mauri.

Cerri är kanske Italiens största talang just nu, med sin kombination av styrka och målfarlighet. Han har redan fått hoppa in i A-lags sammanhang vid 17 års ålder.

Något som även Mauri fick prova på för några veckor sedan i hemmamatchen mot Udinese. Mauri är en defensivt skicklig mittfältare med elegans à la Rui Costa. Om Parma kan behålla dessa två talanger ser framtiden ljus ut.

ANNONS

Det känns som att Ghirardi och Leonardi har lagt grunden för fina år framöver och kanske kan det belönas redan den här säsongen.
En plats ute i Europa är ingen utopi längre.

Publicerad 2014-03-07 09:38

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto