POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Fem orsaker till att se ljust på Serie A:s framtid

Juventus styrka

Visst, Juventus respass ur Champions League var en stor missräkning, men för mig var det mer tillfälligheter än symptom. Man slarvade bort avancemanget. Däremot tror jag inte att man var riktigt redo att ta sig riktigt långt i turneringen.

I sommar är nog tanken att bygga vidare på det redan starka lag man har, hitta en eller två stjärnor att flankera Tevez med. För förutom “Apache” har man inte riktigt någon offensiv spelare som kan göra skillnad. För att vara ett topplag i Europa måste man ha fler.

Kanske även hitta spelare som gör att man kan skrota trebackslinje och gå över till 4-3-3 eller 4-2-3-1.

Men Serie A:s styrka jämfört med de andra ligorna börjar med Juventus och förhoppningsvis kan de mäta sig med de riktigt stora nästa säsong.

Den nya starka vinden från “sud”

Både Roma och Napoli gör spännande och positiva säsonger. Roma har varit ligans största överraskning och Rudi Garcia har gett dem en identitet och ett starkt grundspel att luta sig emot.

Tar man sig till Champions League lär satsningen fortsätta. Det känns som att Roma bara behöver två, tre stora nyförvärv för att kunna ta nästa steg.

Napolis säsong har varit lite upp och ner. Man gjorde ett mycket bra gruppspel i C.L, men har varit för dåliga mot sämre lag i ligan. Men när man mött topplag har man växt och det är tydligt att det finns en oerhört hög högstanivå i detta Napoli.

I sommar lär man försöka hitta rätt spelare åt Benitez för att kunna bli ännu starkare. Både Roma och Napoli har alla möjligheter att hota Juventus ännu mer nästa säsong vilket skulle göra Serie A ännu bättre.

Sleeping giants

Milan och Inters dåliga prestationer är naturligtvis säsongens stora besvikelser och orsaker till Serie A:s svaghet just nu. Milano-lagen är två lag i transformation, sökande efter ny identitet och mitt i ekonomisk osäkerhet.

Det ska bli mycket intressant att se hur Berlusconi och Thohir väljer att förstärka lagen i sommar. Trots allt är det ju så att bästa sättet att börja få ekonomisk avkastning är att investera. Inte omåttligt men tillräckligt för att skapa slagkraftiga lag.

Det gäller dock för dem att vara noggranna och smarta på transfermarknaden i sommar och välja rätt spelare.

Serie A:s tillbakagång har naturligtvis mycket att göra med att dessa giganter sover. Om de vaknar och om de kan bygga upp framgångsrika lag igen skulle ligan må väldigt mycket bättre.

Serie A har potentialen att ha fem lag som kan kämpa om en scudetto, något som bara Premier League kan skryta med.

Nya arenor

Häri ligger väl mycket av själva nyckelfrågan för framtida storhetstid för Serie A. Det vet alla. Men det går långsamt. Att ha en egen arena är numera mer eller mindre ett måste för att hänga med i den moderna fotbollen.

Det gäller att samtidigt stärka sitt marknadsvärde både inhemskt och utomlands. Få ordning på ett krångligt biljettsystem och vinna tillbaka supportrarna till arenorna. Här måste klubbarna börja jobba mer gemensamt för samma mål och inte bara stirra sig blinda på sitt eget hus.

Det har dock börjat röra på sig. Udinese kommer ha ett modernare Stadio Friuli snart och Roma presenterade nyligen planerna för en ny super-arena som ska stå klar till säsongen 2016-17.

Förhoppningsvis kommer då fler lag att hänga på. Det är bara en tidsfråga. Problemet är bara att Serie A förlorat väldigt många år redan på sin inkapacitet och sävlighet kring att hänga med i utvecklingen.

Passion, klimat och historik

Det här är något som inte har försvunnit, men som inte heller har så stor inverkan så länge produkten inte är tillräckligt bra. Idag väljer de bästa spelarna Real, Barcelona, Bayern eller Premier League dels för pengarna, men också för att produkten är så bra.

Alla spelare vill spela inför fulla arenor och på gröna gräsmattor. När Serie A kommer ikapp där kommer sådana saker som historik, klimat och passion att få en mer avgörande roll. Under Serie A:s storhetstid rådde det inget tvivel om vart t ex de bästa sydamerikanska spelarna ville gå någonstans mycket av den anledningen.

Det kommer ta tid och svackan är djup, men ligornas styrkor har alltid gått i cykler och det finns orsak att inte misströsta allt för mycket.

Det gäller bara att titta i ett lite längre perspektiv.

Publicerad 2014-04-02 kl 12:03
Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå