POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Snabba, kvicka spelare har aldrig varit viktigare

Fotbollen förändras med tiden. Taktik och spelsystem är i ständig utveckling. För tio, femton år sedan var lagen ofta byggda kring två anfallare och en offensiv mittfältare kring vilka offensiven kretsade. Likt Real Madrid med Zidane eller Milan med Kaka.

När Bayern Munchen vann Champions League 2001 gjorde man det med mittfältare som Effenberg, Scholl, Linke och Hargreaves. Inga Usain Bolts direkt.

Idag är det annorlunda. Spelet går fortare och aldrig har det varit viktigare att ha spelare som kan passera sin gubbe, med fart och dribblingsförmåga. Det är oerhört viktigt att ha spelare som är anpassade att kunna ställa om fort till anfall.

Har man flera spelare som är kapabla till att passera sin motståndare skapar man numerära överlägen vilket är mycket viktigt i dagens fotboll.

Barcelona har haft stor framgång med spelare som Messi, Iniesta, Pedro, m fl som alla är mästare på att ta sig förbi sina motståndare. Real Madrid baserar sitt spel på snabba spelare som t ex Ronaldo och Di Maria och Dortmund har t ex Reus, Mkhitaryan och Aubameyang.

Bayern Munchen skulle aldrig ha nått sådan succé utan Robben och Ribery. Liverpool stormar fram med Suarez, Sturridge, Sterling och Coutinho och Manchester City har t ex Navas, Aguero, Nasri, Silva. Listan kan göras längre.

Möjligen är Mourinhos Chelsea och Simeones Atletico Madrid byggda lite annorlunda och kan ses som undantag. I de lagen är aggressiviteten viktigare. Men kvicka mittfältare och anfallare lever i en guldålder för tillfället.

Jag tror att de italienska lagen ligger lite efter ur denna aspekt. Att de fortfarande håller på att inse att detta är framtidens fotboll. Att de levt kvar lite i det förgångna. Men visst kan man se att förändringen håller på att ske.

Det är ingen slump att spelare som Cerci, Gervinho, Mertens och Cuadrado haft sådan succé i Serie A, att Inter blev lite bättre när Hernanes anlände (inte så snabb men ändå bra på att finta förbi sina motståndare) och att det är därför en spelare som Kovacic måste integreras.

Jag tror att det också är därför Milan haft så svårt den här säsongen. Man har haft för få spelare som kan attackera med fart. Det är därför Milan saknat El Shaarawy så mycket och det är därför de haft lättare sedan Taarabt kom in i laget.

Jag tror också att Juventus måste värva en, två spelare med den karaktären till nästa säsong för att kunna hävda sig bättre i Europa. Idag är det nästan bara Tevez och Giovinco som har den förmågan i laget.

Att ha snabba och kvicka spelare som kan attackera med fart och skapa numerära överlägen har aldrig varit viktigare än idag.

Kanske är det en bortglömd del i de italienska lagens kräftgång ute i Europa.

Publicerad 2014-04-16 kl 13:53
Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå