POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Framtidens mercato - Trebackslinjens död

Att spela med en trebackslinje är endast på modet i Italien. Juventus, Inter, Udinese, Genoa, Bologna, Livorno, Torino och Fiorentina har alla det som sin grunduppställning.

Men i övriga Europa är trebackslinjen mer eller mindre utrotad. Alla de åtta lag som tog sig till kvartsfinal i Champions League använde sig av en fyrbackslinje.

Men i Italien lever trebackslinjen kvar. Juventus har förvisso haft stora framgångar i Serie A med den uppställningen, men kanske har det berott på bristande konkurrens. Det ska också tilläggas att Contes spelsystem innebär att yttrarna gärna kliver högt upp vilket inte alltid är fallet med en trebackslinje.

Det som blir nackdelen i ett sådant system är när motståndarnas yttrar är starka och offensiva vilket gör att trebackslinjen ofta blir en fembacksklinje istället och därmed tappar i offensiv kraft.

Idag spelar många lag 4-3-3 eller 4-2-3-1 vilket gör laget mer rörligt och flexibelt och man får med många spelare i offensiven.

Men nu finns det tendenser på att trebackslinjen är på väg bort även i Italien. Montella har oftare och oftare använt sig av fyra man i försvaret, Mazzarri har antytt att han ska gå över till en fyrbacksklinje i sommar och Juventus vill värva spelare så att de kan spela 4-3-3.

Juventus och Inter står därför inför en smärre taktisk revolution till nästa säsong. Conte och Mazzarri har länge valt trebackslinjen som deras käpphäst, men de är inte dumma. De ser hur fotbollen förändras och de verkar villiga att förändras med den.

Juventus omger sig med transferrykten som t ex Juan Cuadrado, Alessio Cerci, Alexis Sanchez, Lucas, Angel Di Maria, Antonio Candreva och Nani. Det är ingen slump. Tanken är att införskaffa offensiva spelare som gör att man kan ändra om till 4-3-3.

Det talar även för att man lär behålla Giovinco snarare än att man köper loss Osvaldo. Det är därför t ex Berardi och Gabbiadini är mer intressanta att behålla än t ex Immobile för Juventus.

Säljer man Paul Pogba i sommar kan man säkerligen få någon eller några av Verratti, Lucas eller Rabiot plus pengar. En manöver som skulle kunna lösgöra pengar för att värva någon ytterback och förstärka laget framåt.

Så här skulle Juventus kunna komma att ställa upp nästa säsong:

Buffon, Chiellini, Bonucci, Barzagli, Caceres, Vidal, Pirlo, Marchisio, Tevez, Llorente, Sanchez.

På bänken skulle man kunna rotera med t ex Lichtsteiner, Verratti, Berardi, Giovinco och Lucas.

Juventus har många lösningar inom laget. Chiellini kan utan problem användas som vänsterback (något Prandelli också borde göra) och Caceres som högerback. Framåt bör man dock införskaffa två offensivt skickliga spelare som t ex Sanchez, Di Maria, Cuadrado eller Lucas.

Går man över till 4-3-3 behöver man heller inte vara helt beroende av Llorente och hans spelartyp. Man kan spela med tre rörliga anfallare och t ex Tevez kan ta rollen i mitten om det krävs.

Inter och Mazzarri däremot lär troligen använda sig av antingen ett 4-3-2-1 system eller 4-3-1-2 system. Gör man det så är det nog vettigt att sälja t ex Alvarez för att få in pengar till nyförvärv. Hernanes, Guarin och Kovacic kan båda ta rollen som offensiv mittfältare. Fler behövs inte. Behöver man ännu mer pengar kan Guarin komma att offras.

Däremot skulle man behöva värva en anfallare som både kan spela som nummer nio eller strax bakom en striker. Likt Palacio. Jag skulle gärna se t ex Angel Correa eller Roberto Firmino i en Inter-tröja nästa säsong.

Försvarsmässigt håller troligen inte Jonathan och Nagatomo måttet i en fyrbacksklinje. Som jag varit inne på tidigare så tror jag att Juan Jesus utan problem skulle klara av en vänsterbackskplats. Men förutom det så krävs det nyförvärv på ytterbackspositionerna. Därför är ryktena om Evra och Sagna logiska. Vill man däremot hitta en yngre ytterback skulle Cruzeiros Mayke vara ett utmärkt val.

Även Nemanja Vidic inträde i laget talar för att gå över till en fyrbackslinje. Serben är van vid det då United alltid spelat så. Med Rolando, Vidic, och en av Ranocchia eller Samuel har man det hyfsat ställt på mittbacksfronten.

Troligen lär Inter även jaga en mittfältare med fysik som kan axla Cambiassos mantel (han har varit så pass bra att han dock kan behållas ett år till som god back-up). Det talas mycket om John Obi Mikel och Casemiro på den positionen.

Personligen skulle jag hellre se Sportings William Carvalho men han kan bli för dyr. Ändrar man om till en fyrbackslinje skulle man också lättare kunna få plats med Hernanes, Kovacic och Guarin samtidigt.

Kanske skulle Inter kunna komma att ställa upp så här nästa säsong:

Handanovic, Mayke, Rolando, Vidic, Juan Jesus, Hernanes, Mikel, Guarin; Kovacic;  Icardi, Correa (Palacio).

Jag tror att vi kommer få se taktiska förändringar hos både Juventus och Inter till hösten. För tiden lär hinna ikapp även de italienska lagen till slut.

Publicerad 2014-04-23 kl 12:11
Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå