Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Hur länge varar Juventus-dynastin?

Lorenzo Medici

Juventus är italienska mästare. Igen. För tredje gången i rad. Innan säsongen startade trodde nog också de flesta att det skulle bli så. De har kanske Italiens vassaste tränare och de har Italiens bästa trupp. Kanske handlar Juventus triumfer de senaste åren om att konkurrensen inte är tillräckligt bra, men handlar lika mycket om Juves styrka.

Vilka har varit störst bidragande till scudetton?

1. Antonio Conte
Juves framgångar börjar och slutar med Conte. Det är han som byggt detta lag och det är han som håller laget koncentrerade vare sig man möter Roma eller Chievo. Det är just det som är Juventus styrka, jämnheten. Man förlorar sällan mot de “mindre” lagen och lägstanivån är väldigt hög.

2. Carlos Tevez
Argentinaren har gett Juve det man tidigare saknade. En spelare som kan göra skillnad själv och som gör många mål. Dessutom jobbar han hårt för laget.

3. Försvaret
Försvarslinjen har hållit samma höga nivå som de två tidigare scudetto-åren. Barzagli var fantastisk innan han blev skadad, Caceres klev fram under våren, Bonucci hade sina missar men var ändå stabil under större delen av säsongen och Chiellini var sitt vanliga fighting-spirit-jag.

Annons

4. Arturo Vidal och Paul Pogba
De två största ässen på mittfältet. Vidals universella mittfältsspel och Pogbas styrka och klass har varit ovärderliga. Men de är också konkreta och poängsspelare. Vidal har gjort elva mål och fem assist. Paul Pogba har gjort sju mål och sju assist. De har alltså som mittfältare varit inblandad i i  nästan fyrtio procent av Juventus mål.

5. Andrea Pirlo
Han blir äldre och inte snabbare. Men fortfarande är han väldigt viktig för Juventus. Hans kloka mittfältsspel, överlägsna spelförståelse och hans enorma skicklighet på frisparkar är en mycket viktig del i detta Juve.

Vad fattas för att Juve ska kunna bli bättre i Europa?
Jag saknar fler kreativa spelare i offensiven. Mer snabbhet och mer oförutsägbarhet. Förmodligen kommer Juventus att försöka hitta dessa element i sommar. Det är spelartyper som t ex Alessio Cerci, Angel Di Maria, Juan Cuadrado och Alexis Sanchez som Juventus behöver.

Annons

Vad händer om Conte lämnar?
Det är faktiskt ingen omöjlighet att han lämnar. Någon gång kommer Conte känna att han gett allt han kan till Juve. Att han behöver nya utmaningar. Kanske är den tiden nu. Han vill nog dessutom försäkra sig om att klubben kan satsa på de nyförvärv han tycker sig behöva för att kunna hota på allvar i Champions League.

Om Conte skulle lämna skulle det troligen vara ett oerhört bakslag för Juventus. Många spelare är väldigt bundna till Conte och kan i ett längre perspektiv komma att lämna klubben.

Juventus har alltså återigen visat sig vara Italiens bästa lag. Men det svåra kommer nu. Att bygga en dynasti är mycket svårt. Men att bibehålla den under en längre period än tre år är ännu svårare.

Publicerad 2014-05-06 10:00

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto