Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Den förgiftade jorden

Lorenzo Medici

Jag är lite rädd för vissa texter. Hur man ska formulera sig och vad man själv egentligen tycker. Texter som man vill lägga åt sidan men som ligger och gror som en svulst som man inte blir av med förrän man fått den på pränt.

Det här är en sådan text.

En text som handlar om den italienska fotbollen, men lika mycket om ett land där man förgiftar sin egen jord. Där båda sakerna hänger ihop.

Vi vet ju ungefär vad som hände förra helgen när Fiorentina och Napoli strålade samman i den italienska cupfinalen.

En Napoli-supporter sköts i bröstet av en Roma-supporter. En incident som inte hade med matchen att göra och kanske ändå hade med den att göra.

Napolis supportrar plockade bort sina banderoller och ville veta hur det hade gått för den skjutne supportern.

Marek Hamsik, Riccardo Bigon och några till gick till den kurva där Napolis supportrar befann sig och började diskutera med en man med en tröja vars text lydde “Speziale Libero” -”Frige Speziale”

Annons

Mannen som kallas för Genny a’ carogna är en ultrasledare för Napoli. Om matchen skulle spelas eller ej beslöts inte under det samtalet. Genny a’ carogna och Napolis supportrar ville försäkra sig om att den skjutne supportern inte avlidit.

Genny a’ carognas tröja har en viktig del i det hela. Tre dagar senare blir han nämligen avstängd från all fotboll i fem år. Bland annat för den där tröjan.

Antonino Speziale var nämligen den Catania-supportern som anhölls för mord på polismannen Filippo Raciti 2007. Naturligtvis är tröjan provocerande för allmänheten och inte minst för Racitis familj.

Men det är inte riktigt så enkelt. Tröjan och texten är symbolisk. Dels så finns det misstankar om att Speziale är oskyldigt dömd och dels så står den för ett förakt för och motstånd mot den italienska polisen och de italienska makthavarna.

Annons

Dagen efter cupfinalen spelades det ett derby mellan Milan och Inter. Milans supportrar vecklade ut ett enormt tifo med texten “Vergogna” – “Skam”.

Tifot var riktat mot polisförbundet och i solidaritet med Patrizia Moretti vars son Federico Aldrovandi misshandlats ihjäl av fyra poliser för fem år sedan.

Den italienska fotbollen är en spegling av det italienska samhället. De italienska fotbollsklubbarnas supportrar är och vågar vara politiska. Kanske är det på gott och ont.

Många av de italienska fotbollsklubbarnas supportergrupper styrs också likt maffian. Med så kallade capo ultrás som ledare. Där fotbollsmatcher förvandlas till en drogmarknad och till business.

Efter händelserna i helgen skriker nu makthavarna på förändring, att man måste införa hårdare lagar, att kriminaliteten måste försvinna från fotbollen.

Annons

Men det här är inget nytt. Och framför allt så är det inget isolerat fotbollsproblem. Det är bland annat makthavarna själva som i årtionden lagt grund för det rådande tillståndet i samhället och på och runt fotbollsarenorna.

Det är alla korrumperade politiker, affärsmän, och fotbollspresidenter som föregått som dåliga exempel och som hjälpt till att Italien hamnat där det hamnat.

Maffian tjänar enorma pengar på att ta hand om giftigt avfall från norra Italien och utlandet. Avfallet sprids sedan ut på åkrar eller bränns upp. Den giftiga askan faller sedan ner på jorden och ner i grundvattnet.

Men det har väl ingenting med fotbollen att göra? Kanske inte. Men kanske har allt ett samband. För när makthavarna ropar efter en fotboll utan våld, kriminalitet och aggressivitet så faller ropen tillbaka på dem själva.

Annons

Kanske måste man börja i rätt ände.

Att rädda sin egen jord.

Publicerad 2014-05-07 15:00

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto