POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

VM: Så går det i Grupp A

GRUPP A (Brasilien,Kamerun, Kroatien, Mexiko).

BRASILIEN

Brasilien har bara ett mål i sommar. Att ta kål på VM-spöket från 1950. Finalförlusten mot Uruguay på hemmaplan för 64 år sedan är ett ångestfyllt minne som fortfarande lever kvar hos de brasilianska folket. Det är nu de ska få upprättelse. Det är nu de ska ta revansch och vinna VM på hemmaplan.

Men kommer Brasilien att palla pressen? Kommer Neymar kunna leva upp till förväntningarna? Kommer Fred göra sina mål som nummer nio? Om svaren är ja på dessa frågor är Brasilien den naturliga favoriten till vinna VM på hemmaplan.

Brassarna har ju i övrigt ett relativt komplett lag med världens bästa mittbacks-uppsättning och har både skicklighet och löpstyrka på mittfältet. Det finns världsspelare på nästan alla positioner och man har en relativt lätt grupp att starta sitt äventyr ifrån.

Jag tror Brasilien vinner alla sina första tre matcher.

Nyckelspelare:

Neymar
Blott 22 år, men ändå Brasiliens största stjärna och offensiva alfahanne. Neymar måste nog lyckas om brassarna ska ta guld. Jag tror han kommer lyfta när han får vara stjärnan.

Håll ögonen på:

Hulk
Det är lätt att glömma vilken dynamisk och kraftfull spelare Hulk är då han fört en relativt anonym tillvaro till vardags i Zenit. I sommar kommer vi påminnas vilka bra spelare han är.

Missing in action:

Filipe Luis
Haft en fantastisk säsong i Atletico Madrid men plockades ändå inte ut av Felipe Scolari. Jag hade haft honom i startelvan.

Tänkbar elva (4-2-3-1):
Julio Cesar, Dani Alves, Thiago Silva, David Luiz, Marcelo; Paulinho, Luis Gustavo; Hulk, Oscar, Neymar; Fred.

KAMERUN

Som vanligt är Kamerun ett relativt svårbedömt lag. Tränare Volker Finke kanske inte har det mest tekniska och fartfyllda lag som han skulle vilja, utan får lita till lagets fysik och kraft och snabba omställningar. Etoo har blivit till åren men vet fortfarande hur man tar sig förbi sina motståndare och det finns ett gäng Ligue 1-profiler som håller god klass.

Men innermittfältet känns stabbigt, försvaret något opålitligt och jag litar inte till att man kommer fungera som ett kollektiv. Insatserna kan komma att spreta åt lite olika håll. Det kan blixtra till och det kan haverera.

Jag tror Kamerun kan få det svårt.

Nyckelspelare:

Nicolas N’Koulou
Offensivt tror jag Kamerun har tillräckligt med spelare för att det ska kunna lösa sig, men om de vill ta sig vidare från gruppen gäller det att försvaret håller tätt. N’Koulou är den som främst ska se till att det blir så.

Håll ögonen på:

Eric Choupo-Moting
Hamburg-födde ytteranfallaren är snabb och bra med boll. Blir viktig för Kamerun i omställningsfasen.

Missing in action:

Pierre Webo
Skadade axeln efter sitt bicykleta-mål i träningsmatchen mot Österrike nyligen. Nu riskerar han att missa VM.

Tänkbar elva (4-3-3):
Itandje, Nyom, N’Koulou, Chedjou, Bedimo; Song, Eyong, M’Bia; Moukandjo, Etoo, Choupo-Moting.

KROATIEN

Jag gillar detta Kroatiska lag. Mittfältet har en härlig blandning mellan talang och löpstyrka där trion Modric, Rakitic, Kovacic står för energin och glansen och Perisic och Olic för substansen. Framför dem finns strikern Mandzukic redo att lassa in de bollar som spelas in till honom.

Tränare Niko Kovac lär få laget att spela disciplinerat och med snabba omställningar. När man inte har boll lär man kliva hem med en 4-5-1-uppställning för att sedan kunna attackera med många spelare när man ställer om till anfall.

Problemet är försvaret. Kanske är det på sin plats att vara orolig om farten dras upp, då mittförsvaret inte är det snabbaste.

Men visst har Kroatien en elva som kan ta dem vidare från gruppspelet.

Nyckelspelare:

Luka Modric
Har haft en fantastisk säsong bakom sig i Real Madrid och kan komma att fortsätta att imponera i VM. Kroatiens framgångar hänger mycket på Modric.

Håll ögonen på:

Mateo Kovacic
Hade en bra avslutning i Inter och kan komma att bli ett utropstecken i VM. Får han chansen kan han blomma ut bredvid Modrics, Rakticics och Olics trygga närvaro. Ett genombrott i görningen.

Missing in action:

Josip Simunic
Blev avstängd i tio matcher efter att ha ropat ut “För fosterlandet” i en mikrofon till de kroatiska supportrarna efter en match mot Island. Simunics ord härleds till den pro-nazistiska regimen i Kroatien under andra världskriget.

Tänkbar elva (4-5-1):
Pletikosa, Srna, Corluka, Lovren, Pranjic; Perisic, Modric, Kovacic, Rakitic, Olic; Mandzukic.

MEXIKO
Tränaren Miguel Herrera har skapat viss trygghet med sitt inträde och det finns bra kvalité i spelare som Hector Moreno, Hector Herrera och Oribe Peralta. Kantspelet är också en styrka.

Men det finns risk att laget kommer sakna spets. Vela har fortsatt att tacka nej till landslagsspel, Chicharito har suttit på bänken i United och riskerar därför även att få göra så i VM och Herreras spelsystem är inte perfekt anpassat till Dos Santos.

Lyckas Herrera integrera Dos Santos och Chicahrito i tid och på rätt platser? Gör han det kan de gå vidare.

Nyckelspelare:

Hector Moreno
Medan Rafa Marquez börjar bli till åren och unge Reyes är lite grön kommer det mesta av det ansvaret i försvaret ligga på duktige Moreno. 26-åringen har varit mycket bra under en längre tid i Primera Division och dragit till sig stort intresse från större klubbar.

Håll ögonen på:

Carlos Pena
Kallas för Mexikos Ruud Gullit med sitt långa hår. Penas styrka och dynamik är mycket viktig för Herreras lagbygge.

Missing in action:

Carlos Vela
Medan Vela har imponerat i Rela Sociedad har han fortsatt att tacka nej till landslaget. Anledningarna är inte helt solklara men går tillbaka ända till 2010 då han blev avstängd i sex månader efter att ha brutit mot landslagets regler. Mexiko hade behövt honom nu.

Tänkbar elva (5-3-2):
Corona, Aguilar, Reyes, Marquez, Moreno, Layun; Herrera, Medina, Pena; Dos Santos, Peralta.

Så går det i gruppspelet:

Brasilien-Kroatien 2-1
1-0 Fred (25) 1-1 Raktitic (34)  2-1 Neymar (67)

Mexiko-Kamerun 1-1
1-0 Peralta (26) 1-1 M’Bia (71)

Brasilien-Mexiko 2-0
1-0 Hulk (6) 2-0 David Luiz (57)

Kroatien-Kamerun 2-1
1-0 Mandzukic (58) 1-1 Choupo-Moting (64) 2-1 Modric (73)

Brasilien-Kamerun 5-1
1-0 Neymar (8) 2-0 Oscar (20)  3-0 Fred (42) 4-0 Neymar (68)  4-1 Etoo (80) 5-1 Dani Alves (87)

Kroatien-Mexiko 1-1
0-1 Dos Santos (54) 1-1 Lovren (82)

Slutställning:
1. Brasilien 2. Kroatien 3. Mexiko 4. Kamerun

Publicerad 2014-06-03 kl 08:35
Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå