POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

VM: Så går det i Grupp B

GRUPP B (Australien, Chile, Holland, Spanien)

AUSTRALIEN
Det finns inte längre någon zen-master Hiddink som kan lotsa dem till åttondelsfinal. Den fina generation australiensiska spelare har heller inte ersatts med en ny. Tanken är att detta VM ska göra det australiensiska laget en erfarenhet rikare till nästa år. För det är 2015 som är det viktiga året för Australien då asiatiska mästerskapen spelas på hemmaplan.

Det finns mycket att jobba med för tränare Postecoglu. Laget saknar helt enkelt tillräckligt bra spelare och mellan de äldre spelarna som Cahill, Bresciano och Neill och de yngre som Rogic, Oar och Leckie finns en ocean av saknad kvalité.

Att man dessutom hamnat i en oerhört svår grupp gör att det känns omöjligt att Australien ska kunna överraska.

Nyckelspelare:

Tim Cahill
Även om han lämnar Premier League och hans bästa dagar är över så är Cahill lagets ledare med sin kompromisslösa spelstil.

Håll ögonen på:

Tommy Oar
Varit bra i Utrecht och har tillräckligt med talang för att sticka ut lite i detta Australien.

Missing in action:

Rhys Williams
Williams förmåga att spela på flera positioner hade behövts i VM, men då 25-åringen slet av sig hälsenan i vintras missar han mästerskapet.

Tänkbar elva (4-3-3):
Ryan, Wilkshire, McGowan, Spiranovic, Davidson; Jedinak, Milligan, Bresciano; Leckie, Cahill, Oar.

CHILE

Detta kan vara det starkaste lag som Chile ställer på fötterna i ett världsmästerskap sedan 1962. Om man var en frisk vind i VM för fyra år sedan, så har man denna gång klart större förväntningar på sig att gå långt.

Det är inte säkert att blir så lätt. Dels så gäller det att visa att man klarar pressen och dels befinner man sig i en knepig grupp med regerande världsmästarna Spanien och vice-mästarna Holland.

Nu är “Die Oranje” inte samma starka lag som för fyra år sedan men är ändå en lurig motståndare. Sedan måste man böna och be att Vidal hinner bli fullt återställd efter sin operation.

Men det chilenska laget har massor av talang i sig och lär spela en liknande fotboll som för fyra år sedan då tränare Sampaoli är en Bielsa-inspirerad taktiker. Jag gissar på sevärd fotboll från Sanchez & kompani men är för den sakens skull inte helt övertygad om att man klarar av att ta sig vidare från gruppspelet.

Nyckelspelare:

Arturo Vidal
En av världens bästa mittfältare är också Chiles största energikälla. Hans fötter måste fräsa som i Juve om Chile ska kunna ta sig vidare från gruppen.

Håll ögonen på:

Charles Aranguiz
En spelare som kanske inte är känd för den stora allmänheten då han bedrivit sin karriär i Sydamerika men Aranguiz är en all-round spelare med både lunga och skickliga fötter.

Missing in action:

Mati Fernandez
Fiorentina-mittfältaren missar VM på grund av en knäskada.

Tänkbar elva (4-3-1-2):
Bravo, Isla, Medel, M. Gonzalez, Mena; Beausejour, Diaz, Aranguiz; Vidal; Sanchez, Vargas.

HOLLAND

Holland är en alltid något nyckfull varelse när det gäller landslag och VM-turneringar. Efter Cruyff-tiden har man antingen haft interna problem, inte ens kvalificerat sig eller underpresterat.

När man som för fyra år sedan övergav sitt vanliga spelsätt och övergick till en mer pragmatisk och en mer defensiv inställning, ja då överpresterade man istället och tog sig till VM-final.

Denna upplaga är nog mer av det Holland vi är vana vid. Louis Van Gaal vill nog helst spela traditionell holländsk fotboll, men är samtidigt bakbunden på grund av bristen på kvalitativa mittbackar, vilket fått honom att börja dribbla med spelsystemen in i det sista.

Trost att Holland saknar ledargestalter i backlinjen och att det inte finns så många skickliga mittfältare till förfogande (Stroootmaaannn) är det svårt att räkna bort Holland då de har så pass vassa spelare som Robben, Sneijder och Van Persie längst fram. Dessutom känns Louis Van Gaal som en garanti för att hitta rätt lösningar.

Om den evigt arm-flaxande Robben gör det han är bra på och inte irriterar övriga lagkamrater med sitt tunnelseende, om Van Persie undviker sin tendens att underprestera i stora mästerskap och Sneijder är sig lik från 2010 har Holland en offensiv som få kan mäta sig med.

Sedan finns det många talangfulla spelare i Van Gaals bagage som t ex Depay, Clasie, Blind och Klaassen som kan slängas in i hetluften och ge energi till laget.

Det kan mycket väl vara så att denna upplaga lider för mycket av den stundande generationsväxlingen som sker och att det egentligen är om fyra år som vi ska bländas av den holländska totalfotbollen.

Men spetskvalitén kan ta dem vidare.

Nyckelspelare:

Robin Van Persie
Det är dags för Van Persie att visa att han kan leverera i ett stort mästerskap nu. För Hollands del kan det vara helt avgörande för deras öde i i sommar.

Håll ögonen på:

Memphis Depay
Om denne supertalang får chansen kan han komma att ta den. Depay är kvick och har ett giftigt skott. En riktig joker.

Missing in action:

Kevin Strootman
Skadade sig svårt tidigare i år och kommer saknas oerhört mycket på Hollands mittfält. Kanske för mycket.

Tänkbar elva (5-3-2):
Cillessen, Janmaat, Vlaar, De Vrij, Martins Indi, Blind; De Guzman, De Jong, Sneijder; Robben, Van Persie

SPANIEN

När ett lag eller en nation nått stora framgångar brukar man vilja rasa sönder det. Som att det ligger i människans natur. Det en gång så hyllade spanska tiki-taka-spelet är numera ett populärt ämne att irritera sig på. För mycket sidled, okonkret och trist att titta på. Så kan det låta.

Del Bosque kommer dock säkerligen inte släppa de melodier som man har filat på under många år och där spelare som Iniesta, Xavi, Silva och de andra mår som allra bäst, men vi kan nog också räkna med att den spanske tränaren kommer försöka få laget att spela lite rakare ibland.

Jag tror inte att den eventuella saknaden av Diego Costa behöver betyda så mycket. På papperet skulle han vara den perfekta strikern framför alla kvicka finlirare, men faktum är att han ännu inte riktigt acklimatiserat sig i laget (eller att Spanien ännu inte har acklimatiserat sitt spel till honom) och är han dessutom inte helt kurant, ja då måste man välja andra vägar. Och Del Bosuqe har ofantliga lösningar i offensiven att välja på.

Spanien har tidigare inte stått och fallit på sin nummer nio och kommer inte göra det nu heller. Man har klarat sig fint med en Torres ur form, en något äldre David Villa, eller med en Fabregas i en onaturlig roll. Om du kokar den spanska soppan med offensiva spelare som Iniesta, David Silva, Pedro, Mata (varning för honom!) och nye stjärnan Koke med ett mittlås bestående av Ramos och Pique har du nog ett vinnande koncept.

Igen.

Nyckelspelare:

Andres Iniesta
Den lille vampyren med den magiska touchen måste nog återupprepa sin genialitet från fyra år sedan om Spanien ska ta sig hela vägen tillbaka till final.

Håll ögonen på:

Koke
Haft en strålande säsong i Atletico Madrid och bli inte förvånade om han successivt under turneringen blir för svår att hålla borta från startelvan.

Missing in action:

Thiago Alcantara

Diego Costa kan komma att missa på grund av skada, Fernando Llorente kan komma att petas och Borja Valero är petad. Men den jag saknar mest är Thiago Alcantara. Brasse-spanjoren hade kunnat vara en sevärdhet under detta VM. Vänta bara till EM 2016.

Tänkbar elva:
Casillas, Azpilicueta, Sergio Ramos, Pique, Alba; Fabregas, Xavi, Busquets; Iniesta, Torres, Pedro.

Så går det i Grupp B:

Spanien-Holland 1-1
1-0 Pedro (44) 1-1 Sneijder (60)

Chile-Australien 2-0
1-0 Vidal (25) 2-0 Vargas (76)

Spanien-Chile 2-1
0-1 Sanchez (29) 1-1 Ramos (36) 2-1 Iniesta (62)

Holland-Australien 4-1
1-0 Robben (15)  2-0 Van Persie (27) 3-0 Robben (48) 3-1 Cahill (80) 4-1 Depay (90)

Spanien-Australien 3-0
1-0 Fabregas (18) 2-0 Mata (54) 3-0 Torres (85)

Chile-Holland 2-2
0-1 Van Persie (35) 1-1 Vidal (62 str) 1-2 Robben (70) 2-2 Sanchez (80)

Slutställning:
1. Spanien 2. Holland 3. Chile 4. Australien

Publicerad 2014-06-04 kl 08:42
Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå