Fred fuskaren och Neymar vinnaren

Lorenzo Medici

Det är klart att det kommer skrikas om den japanska domarens insats. Att han rånade Kroatien på poäng. Det är klart att Kroatiens tränare Niko Kovac var förbannad efter matchen. Med all rätt.

Men jag tycker att kritiken är för obalanserad. Domare Nishimura föll för trycket när han blåste en obefintlig straff för Brasilien. I ett läge där Kroatien stod upp bra mot hemmanationen. I ett läge där det stod 1-1. Domaren gjorde helt enkelt en usel insats och kommer troligen få betala för det.

Men Fred kommer undan. Man menar att det han gjorde “är en del av fotbollen”, “det är något alla gör”. Men vad är det alla gör egentligen? Jo, fuskar. Det ska väl inte vara en del av fotbollen? Det ska väl inte vara något alla gör?

Varför kräver ingen större moral hos spelarna? Varför kan man inte stänga av en spelare som så tydligt fuskar i efterhand? Skulle man börja göra det skulle spelarna akta sig för att falla med flit.

Om Fred hade tydligt blivit dragen i tröjan och han lagt sig ner för att påvisa domaren att ett regelbrott skett, hade jag aldrig klagat. Men här fanns inget regelbrott, bara en lätt hand på Freds axel. Den brasilianska anfallaren var ute efter att luras. Och den japanska domaren lätt sig luras.

Men vi borde kanske inte vara så förvånade. Dåliga domarinsatser och fuskande spelare i VM är inget ovanligt. Skillnaden var att det kom på en gång den här gången.

Matchens avgörande moment hade annars föregåtts av en första halvlek i ett mediokert tempo, där Marcelo skarvat in ett baklängesmål i egen kasse, där kroaterna backade hem och ofta låg rätt i positionerna.

En första halvlek där Neymar tog ansvar, hämtade boll och även gjorde kvitteringen. Men det var också Oscar som stod för mycket av det positiva. Som när han var med och byggde upp Neymars mål.

I andra halvlek sprang han om Neymar och var Brasiliens giftigaste spelare. Det var han som skapade farligheterna och det blev han som fick punktera matchen när han tåpajade hem segern.

En seger där Neymar visade att han kunde bära Brasilien på sina axlar och där Kroatien förtjänade en poäng.