POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Det är kris, Rafa

Napolis och Rafa Benitez kris kändes väntad på något sätt. Som om det skulle hända förr eller senare. På vägen dit har Rafas Napoli dock då och då skapat illusioner med vackert spel som ingett drömmar om en scudetto.

Så här skrev jag den 29 November 2013:

De farhågor jag målade upp innan säsongen börjar nu riskera att visa sig vara sanna. Napoli och De Laurentiis har investerat allt i den spanske tränaren och hans önskemål. Man har tillgodosett hans önskningar på transfermarknaden och man har litat till hans kunskap till hundra procent. In Pastor Benitez we trust. Detta är riskfyllt.

Tittar man på Benitez historia i Liverpool så kan man tolka det som att han till sist körde in klubben i en återvändsgränd med sina märkliga val på transfer-marknaden, med sin envisa turn over-ideologi och sin oförmåga att vara mer flexibel”.

“Om Benitez-projektet faller ihop kommer man stå med en massa dyra spelarköp som är anpassade och valda av sin tränare. Det är riskfyllt att lägga så mycket tro och förhoppningar på en enda person. Det är dags för Pastor Benitez att bevisa att hans lära fortfarande har mening och substans.

Annars riskerar Napoli att få lida av en långdragen spansk baksmälla.”

Nu nästan ett år senare känns texten mer aktuell än någonsin. Efter gårdagens 3-3 mot Palermo har Benitez och Napoli stora bekymmer. Självförtroendet pekar nedåt, försvaret är stundtals öppna svängdörrar och publiken är missnöjd.

Det är också intressant att se hur spelarnas formsvackor successivt sjunkit under Benitez styre. Först Hamsik, sedan Insigne och Maggio och nu i de senaste matcherna verkar AlbiolMertens och Higuain tappat bort sina rätta jag.

Naturligtvis har deras form inte bara med spanjoren att göra, men det är ändå symptomatisk på något sätt. Det är heller inte Rafas fel att det De Laurentiis och Bigon inte lyckades värva ett toppnamn, men det är också sant att i stort sett alla andra nyförvärv har gått genom Benitez.

Jag hör ofta hur Benitez pratar om uteblivna domslut, skapad, men missade chanser och att han inte riskerar att få sparken. Allt det må vara sant, men jag kan sakna lite mer självkritik och öppenhet. Varför fungerar inte försvarsspelet? Varför envisas han med detta plottrande av startelvan när det uppenbarligen inte fungerar?

Jag vill ha andra förklaringar än att man bara saknar självförtroende.

Benitez verkar vara en envis man och det kan ju vara bra ibland, men det kan också göra att han framstår som irriterande och självgod.

Jag vet faktiskt inte hur Napoli ska kunna ta sig ur den här krisen. Kanske är det bara att kämpa på och hoppas att det lossnar. Eller så är det helt enkelt så att det brister i Benitez fotbollsbibel och predikan.

Hur som helst var det länge sedan det gungade så här kraftigt i De Laurentiis fotbollsskepp.

***
Juventus och Roma fortsätter att hålla jämn fart med varandra. Efter mycket snack kring hurvida knät håller eller inte så visade Arturo Vidal igår vem som är kung på mittfältet. Två mål igår Cesena.

För övrigt var det kul att se Sebastian Giovinco så pigg. Han förtjänade ett mål.

Roma hade det lite tuffare mot Parma. Det krävdes en genialisk frispark från Miralem Pjanic i slutet av matchen för att vinna.

Men det är med genier man vinner.

***
Det var avbytarnas afton på San Siro. Först smackade Pablo Osvaldo dit ett karaktäristiskt volley-mål och sedan dundrade Hernanes in en frispark.

Hög klass på de målen.

***
Tre unga spelare som jag är oerhört förtjust i gav lite avtryck på gårdagens omgång.

Andrea Belotti har alltid haft många tvivlare då hans spelstil inte alltid varit så estetisk. Men nu står han där i Serie A och gör två mål på Napoli.

En ganska bra jämförelse är Ciro immobile som också hade sina belackare, men som sedermera visade alla dem fel. Jag tror Belotti kan gå samma väg.

En spelare som inte fanns med från start i 0-7-matchen mot Inter, var Luca Antei. Varje gång jag ser den unge försvararen spela, inte minst i U-21-landslaget, slås jag av hans skicklighet och mogenhet för sin ålder. Igår var han bäst på plan mot Fiorentina. Jag tror han är en en landslagsman inom två år.

Sist men inte minst fick Jose Mauri göra sin första match från start i Parma. 18-åringen har teknik, är taktiskt skicklig och är rapp i fötterna. Där har Parma en riktigt diamant i sin ägo.

***
Sampdoria ångar på i tabellen och Genoa fick med sig en poäng både mot Fiorentina i söndags och igår mot Verona.

Derbyt på söndag blir som vanligt ett drama man inte får missa.

Publicerad 2014-09-25 kl 11:40
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto