Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Ekdal är på väg mot sitt stora genombrott

Lorenzo Medici

Kan man verkligen prata om genombrott efter bara en match? Kanske inte. Kanske är det efter en hel framgångsrik säsong som man släpper fram de orden.

Men Albin Ekdals tre mål igår är sannerligen en fingervisning om vart svenskens karriär kan vara på väg.

Ekdal gick som 19-åring till storklubben Juventus. Där blev det bara tre framträdanden. Men det är få spelare som går från ungdomslaget till att etablera sig i A-laget. I Italien är det vanliga att man lånas ut ett par år innan man anses vara “färdig”.

Ekdal tog den vanliga italienska vägen med utlåningar till Siena, Bologna och Cagliari. 2012 hade Juventus “gett upp” svensken och han blev helt ägd av Cagliari. Under sina nu sex år i Italien har Ekdal successivt blivit en bättre och bättre spelare och är idag ordinarie i ett Serie A-lag. Han har tagit de rätta stegen och kurvan har alltid pekat uppåt.

Annons

Nu kan han vara på väg att ta ytterligare ett kliv. En av anledningarna till det är Zdenek Zeman. Under den tjeckiske tränaren kommer Ekdal sannolikt få mer utrymme att attackera, att komma i andravåg och använda sin fysik och skicklighet. En sida av Ekdal som tidigare inte fått chansen att visas upp.

Gårdagens tre mål var ingen slump. Under Zeman ska mittfältarna vara delaktiga i offensiven. Säsongen 1991/92 hade ryssen Igor Shalimov en liknande roll som Ekdal. Han värvades som relativt okänd till Foggia. Under Zeman gjorde Shalimov nio mål den säsongen och gick året därpå till Inter.

Jag menar inte att Ekdal nödvändigtvis kommer gå samma väg som ryssen gjorde, poängen är att Ekdal kan komma utvecklas på ett sätt som han inte hade gjort om en “vanlig” tränare hade varit ansvarig för Cagliari.

Annons

För det var inget vanligt Cagliari som kom till San Siro igår. Det var ett Cagliari som bara hade tagit en poäng på fyra matcher, men ändå valde att attackera från första minuten och spela sitt spel. Med offensivt mod lyckades man störa Inter.

En annan tränare hade av rädsla aldrig vågat agera på det viset om man hade legat sist i tabellen och stegat in på San Siro mot Inter. Däri ligger Zemans styrka.

Det gäller dock att spelarna följer hans ideologi till fullo. I Cagliari har Zeman många unga spelare som är villiga att göra det.

Innan matchen sa t ex anfallaren Samuele Longo. “ Vi kommer följa Zeman ända till slutet”.  Med sådan inställning är det troligt att detta Cagliari kommer fortsätta att plocka skalper i höst.

Zeman visade igår att hans fotboll inte är död. Att hans spelsätt inte är förlegat.

Annons

Däremot fick han och Cagliari en del hjälp. Yuto Nagatomos utvisning var givetvis en stark anledning till förlusten. Japanens dubbla gula var kanske något överdrivet, men det var otroligt orutinerat av Nagatomo att kliva in i bakhasorna på Andrea Cossu med ett gult kort i bagaget.

Just ytterpositionerna är ett problem för Inter. Där har man inte tillräcklig kvalité. Men det ska också sägas att hela Inters backlinje agerade okoncentrerat och slarvigt igår.

Till viss del ligger ansvaret hos tränare Walter Mazzarri. Trots att han kan Zemans fotboll verkade hans spelare inte förberedda på den.

Gårdagens bakslag kom i et läge när Inter verkade vara på gång.

Det här är Mazzarris “examenssäsong”. Om inte Inter levererar så kommer den Toscana-födde tränaren inte få fortsätta nästa säsong eller kanske ens få avsluta denna. Det är jag helt övertygad om.

Annons

Gårdagens magplask kan ha varit en av de första spikarna i Mazzarris blåsvarta kista.

För Ekdal kan det däremot varit ett steg på vägen till ett stort genombrott.

***
En del målade upp Milan som en scudetto-kandidat efter första matchen mot Lazio. Efter fem omgångar är det tydligt att det var en klar överdrift. Två poäng mot Cesena och Empoli är inget styrkebesked direkt.

Milans kapacitet når på sin höjd till en tredje-plats, inget annat.

***
Inte heller Napoli ser ut som en guldlag. Segern mot Sassuolo var behövlig, men inte direkt imponerande. Återstår att se om segern innebär mer lugn i leden. Spelmässigt är man långt ifrån sina toppar från ifjol.

***
Genua-derbyt mellan Genoa och Sampdoria kryddades som vanligt av härlig inramning och tuff och energisk fotboll. Det är lustigt hur domarna verkar applicera Premier-League-nivå på dessa derbyn. Jag kunde räkna till minst fem incidenter som hade lett till gula kort i en “normal” match.

Annons

Men det är också det som gör dessa derbyn lite speciella. Sampdoria avgick med segern i en match som var jämn och som kanske borde slutat med en poäng vardera.

Men som jag skrev innan säsongen så tror jag att detta Sampdoria har alla chanser i världen att jaga en plats ut i Europa.

***
Berna och Baba. Fiorentinas nya anfallspar. Det var Federico Bernardeschis geniala passning som hittade fram till Babacars kvitteringsmål mot Torino. Kanske ska vi börja kalla dem för BB-kedjan.

Trots det positiva i ungdomarnas succé har Fiorentina vissa problem. Rossi och Gomez är skadade och Montella verkar mer irriterad än tidigare.

Badelj är kanske Serie A:s långsammaste mittfältare tillsammans med Ledesma, Borja Valero är inte sig lik och Cuadrado verkade påverkad av den uteblivna Barcelona-affären innan han blev skadad.

Annons

Fiorentina kan vara på väg mot en mellansäsong.

***
Ikväll fortsätter Serie A-omgången med Udinese-Parma och Palermo-Lazio innan både Juventus och Roma ska mäta sig med de stora giganterna ute i Europa.

Det blir en spännande vecka.

Publicerad 2014-09-29 10:14

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto