Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Contes ilska fastnar i ett italienskt vakuum

Lorenzo Medici

Träningsmatchen mot Albanien lämnade inte speciellt många svar. Man kan väl enkelt säga att Alessio Cerci och Stefano Okaka stärkte sina chanser efter goda insatser.

Det var dock klart mer spännande att höra Antonio Conte efter matchen. Han vevade åt alla håll och kanter.

Det var en frustrerad Conte på presskonferensen. Dels så verkar han ha insett att det nya livet som förbundskapten inte är detsamma som att vara tränare för en klubb. Du kan inte påverka lika mycket. Du jobbar inte med spelarna på samma sätt. För en person som Conte måste det vara frusterande.

Men det borde ju inte kommit som någon överraskning. Det är ju så det brukar vara för förbundskaptener.

Men Conte attackerade även hela det italienska fotbollsetablissemanget. Och där har han mycket rätt. Det snackas mycket, men görs lite. Han klagade på dåligt samarbete och att man måste vakna och inse de problem som man faktiskt har.

Annons

Det är bara att se på de två matcherna som Italien har arrangerat den här veckan. I söndags kastade de kroatiska supportrarna in massor av bengaler på San Siro och igår sprang det in albanska supportrar på Marassi nästan lika ofta som Lichtsteiner klagar på domaren under en match.

Varför slussas det in bengaler på italienska arenor som om det vore smågodis? Hur kan åskådare få fri tillgång till att rusa in på planen upprepade gånger?

Kanske borde det italienska förbundet ta sig en funderare hur det står till. Men det lär de ju inte göra.

För hur mycket än Conte skriker, känns det som om han skriker i ett vakuum. I alla fall så länge samma personer sitter på samma bekväma fåtöljer och samma klubbpresidenter sitter på samma poster.

Det är en italiensk sanning. Den verkliga förändringsprocessen har inte börjat eftersom man inte vill det tillräckligt mycket. Eller inte alls. Det handlar till stor del om att bibehålla den makt man har.

Annons

Effekten av att den italienska klubbfotbollen har försämrats har ju blivit att kvalitén på det italienska landslaget gått samma väg. Det finns få italienska spelare av riktigt hög klass idag. Conte kan nog få ihop ett hyfsat slagkraftigt lag till EM som säkert kan ta sig vidare från ett gruppspel.

Men att tro att det ska kunna bli ett guld är att sälja falska drömmar.

Publicerad 2014-11-19 11:39

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto