Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Shaq Attack! - med risken som insats

Lorenzo Medici

Xherdan Shaqiri landande på Milanos flygplats, Malpensa, till drygt fyrahundra euforiska Inter-supportrar.

Jag älskar den typen av scener. Det visar på fotbollens innersta själ. Det är folket och supportrarnas passion och hängivelse som är grunden till fotbollens existens.

De var också scener som kanske berättade varför Shaqiri valde Inter framför Liverpool. I Italien mottas du som en hjälte.

I alla fall innan du börjat spela matcher och medan förhoppningarna fortfarande är stora.

Att Inter värvar Shaqiri är naturligtvis en frisk fläkt, inte bara för de blåsvarta utan för hela ligan. Vi är inte bortskämda med att Serie A drar till så pass starka namn som schweizarens.

Men hur bra kan han bli i Inter?

Shaqiri har en enorm potential. Han är kvick, har en enormt fin balans med sin muskulösa överkropp och har ett giftigt skott.

Annons

Han är en bomb.

Men han har också vissa brister. Många gånger när jag sett honom spela tycker jag han saknat viss spelförståelse. Inte passat när han borde ha passat. För många touch på bollen.Dragit iväg ett skott i fel läge.

Vissa spelare lär sig att förbättra dessa saker, vissa inte.

Men på ren explosivitet, entusiasm och talang borde Shaqiri bli en härlig injektion till Inter. Inte minst skapar hans anländande förhoppningar och positiv atmosfär bland supportar och klubben.

Men Inters Shaq-attack på ligan kommer med risken som insats.

Inter och Erick Thohir spelar ett högt spel. De har insett att just denna säsong ligger tredjeplatsen relativt öppen och väntar på sin gäst.

Nu har de lagt in alla sina marker. Thohir och Inter har gått all-in.

Tredjeplatsen och Champions League (lätt att glömma att man ska kvala) betyder så mycket. Framför allt så betyder det pengar.

Annons

Men vad händer om Inter missar tredjeplatsen? Det är då den höga insatsen riskerar att bli en riktigt jobbig backlash för klubben.

Inter måste betala ca 13 miljoner euro för Shaqiri i sommar. Lägg då till ytterligare 8 miljoner euro för Dodo i framtiden. Det är 21 miljoner euro för en klubb som redan har FIFA Finacial Plays detektiver hack i häl.

Det skulle innebära att man måste sälja spelare. Ganska rejält dessutom.

Spelare som t ex Fredy Guarin och Zdravko Kuzmanovic räknar jag med att man måste sälja eller redan har sålt vid det laget. Men de pengarna lär inte räcka.

Den spelare som då kan ligga närmast till hands är Samir Handanovic.

Jag vill hävda att målvaktsposten är den position som kan vara lättast att ersätta på. Det är bara att se på Atalanta när de överraskande skickade iväg Consigli och plockade fram en minst lika målvakt i Sportiello.

Annons

Ifjol slog Scuffet igenom med dunder och brak i Udinese och i år har Karnezis imponerat som förstemålvakt istället.

Fotboll är inte hockey.

Det är få målvakter som verkligen gör skillnad i fotboll och även om jag är beredd att inkludera Handanovic i just den lilla skaran av målvakter, tror jag ändå att det skulle gå att ersätta honom på ett hyggligt sätt.

Egne produkten Francesco Bardi är mycket talangfull och Neto är en gratisvärvning i sommar. Det går att hitta lösningar.

Om en försäljning av Handanovic inte skulle räcka (hans kontrakt går ut 2016 så de kan till och med ha förlorat ett par miljoner euro jämfört med om de hade sålt honom i somras) så måste man troligen offra Icardi eller Kovacic. Det är spelare som är svårare att ersätta och skulle blåsa ur mycket av det Inter har byggt upp sin identiet och framtid kring.

Annons

Dessutom har nu Inter lagt på sig en sommarskuld som gör att de troligen inte kan lägga mycket mer pengar under januari. De kommer därför behöva leta spelare att plocka in på lån utan obligatorisk köprätt. Något de måste göra fastän de saknar en defensiv mittfältare av klass och trots att de inte har några ytterbackar av hög kvalitet.

Inter leker med elden. Men samtidigt visar de mod och en våghalsighet jag ibland kan sakna hos många andra klubbar.

Shaq har anlänt. Nu får det bära eller brista i Casa Nerazzurri.

Publicerad 2015-01-09 11:05

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto