Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Super-derby, svensksuccér och svartvita vintermästare

Lorenzo Medici

Det var dagar som igår som jag kände mig nöjd över att ha valt att följa den italienska fotbollen extra mycket.

En omgång med ett fantastiskt derby, selfies, fina svenska insatser, många mål och en rafflande match mellan Napoli och Juventus.

Rom-derbyt levde verkligen upp till förväntningarna. Strålande tifo, grym atmosfär, spänning, fantastiska individuella insatser och bra spel invaderade Stadio Olimpico.

Det var Lazio och Felipe Anderson som började bäst. De ljusblåa ställde om från försvar till anfall med fart och beslutsamhet med Candreva och Felipe som deras största vapen.

Den fenomenale brassen tog sin sanslösa form och injicerade derbyt med sin magi. Först låg han bakom Lazios första mål med en genial passning och sedan gjorde han Lazios andra mål på ett perfekt placerat skott.

Annons

Felipe Anderson var hela tiden ett orosmoment för Roma-försvararna med sin dribblingsförmåga och snabbhet. Till skillnad från många andra spelare med samma typ av talang så har han också förmågan att sätta passningar i rätt moment.

Hur länge kan han hålla den här formen?

Lazio gjorde så mycket rätt i den första halvleken medan Roma saknade Gervinhos fart och oberäknelighet.

Men Rudi Garcia agerade och gjorde rätta byten i halvtid. Med Kevin Strootman och Adem Ljajic i den andra halvleken tog Roma över matchen och började sin jakt på kvittering.

Men det krävdes även en gyllene insats från deras egna kung för att nå dit. Francesco Totti dök upp på samma ställe två gånger om. Först med en relativ enkelt avslut efter en fantastisk passning av Strootman och sedan på ett akrobatiskt avslut.

Till råga på allt bjöd han på en underbart målfirande med en selfie framför klacken.

Annons

Även om det främst var Roma som pressade på för ett segermål så var det Lazio som hade de vassaste chanserna i slutet, Mauri hade ett skott i stolpen och De Sanctis hade en jätteräddning innan matchen blåstes av.

Trots att inget av lagen kanske var alltför gynnande av bara en poäng så kändes det oavgjorda resultatet rättvist. Inget lag förtjänade att förlora.

Det var ett lysande derby och ett derby att minnas.

***

Några som säkert var nöjda över resultatet mellan Roma och Lazio var Juventus. Inte minst då de lyckades besegra Napoli på bortaplan. Något de inte lyckats med sedan millennieskiftet.

Det krävdes dock ett supermål av Paul Pogba och en del flyt för att ro segern i hamn.

Napoli valde att låta Juventus styra spelet för att kunna ställa om fort vid eventuella misstag. Ett tag såg taktiken ut att lyckas. Men då hade det krävts bättre skärpa.

Annons

Jonathan De Guzman missade öppet mål och de små chanserna som gavs togs aldrig till vara på. Då straffas man.

Paul Pogba visade hur man skulle avsluta med en perfekt volley som gav Juventus ledningen.

Napoli visade lite större mod i den andra halvleken och när Miguel Britos hittade rätt efter en fint slagen hörna av den pigge inhopparen Dries Mertens kändes det rättvist.

Men Juventus skulle komma att ha domarna och marginalerna med sig. Napoli fick ett bortdömt mål efter det att Buffon krockat med Koulibaly, en situation som inte var helt glasklar till Juve-målvaktens favör, men en situation som domarna blåser frispark nio av tio gånger på.

Däremot såg verkligen Martin Caceres (oerhört positiv igår) ut att vara offside när han skickade in Juventus ledningsmål.

Klart att Napoli hade alla anledning att vara besvikna och känna sig missgynnande.

Annons

Men de var även deras egna misstag som ledde till förlusten. Zapata hade ett friläge som han omvandlade till en patetisk filmning och Higuain lyckades aldrig hitta rätt trots att han tråcklat sig fram till ett gyllene läge i matchens sista minuter.

Och när Napoli missade så gjorde Juventus det inte. En snabb omställning där Morata löpte loss och hittade in till Vidal ledde till ett prefekt avslut av chilenaren.

Touché, Juventus. Samtidigt som Juve nu kan titulera sig vintermästare så släcktes Napolis hopp om att åter ta sig in i scudettostriden.

***
Quaison! Ekdal!

Gårdagens omgång innehöll även två svenska succé-insatser. Robin Quaison som fått väldigt lite speltid hoppade in sex minuter in på den andra halvleken och utnyttjade Fiorentinas misstag två gånger om.

Förhoppningsvis visade att han att han bör få mer speltid. Jag gläds alltid lite extra åt Quaisons framgångar då jag en gång i tiden såg han trilla boll i Husby under min tid som fritidspedagog.

Annons

Albin Ekdal var bäst på plan mot Cesena. Det var han som fixade straffen och det var han som ledde sitt lag på mittfältet. Svensken ser ut att gå mot en imponerande säsong.

Kanske väntar en flytt till ett större lag efter säsongen.

***
Inters seger över Genoa gav mersmak. Bättre spel än på länge, Vidic var klockren i backlinjen, Guarin såg stark ut och Icardi gjorde mål igen.

När Kovacic kommer tillbaka och Shaqiri hittat matchformen kommer det kunna bli ännu bättre.

***
Det var ungtupparna som klev fram för Verona igår. Jacopo Sala gjorde det första målet och Mattia Valoti hoppade in och spelade fram till Luca Tonis mål och gjorde sedan själv 3-1-målet.

Valoti är en talang som haft skadeproblem, men som nu äntligen kanske kan få ordning på karriären.

***
Mattia De Sciglios tillbakagång är anmärkningsvärd.

Annons

***
Joaquins mål var verkligen riktigt fotbollsgodis à la Del Piero.

***
I längtan till nästa omgång ska det bli intressant att följa Sampdorias jakt på Etoo, om Roma släpper Destro till Milan och vad Juventus kommer förstärka med.

Serie A sover aldrig.

Publicerad 2015-01-12 11:59

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto