Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

The rise and fall of Roma

Lorenzo Medici

Han anlände till viss skepsis, men blev snabbt en frälsare. Rudi Garcia tog Roma tillbaka till toppen och gjorde det med underhållande fotboll.

Med det fina fjolåret i bagaget klev såklart Roma in i den här säsongen med drömmen om en scudetto som största ledsagare.

Och Roma började bättre än någonsin hösten 2014. Man såg ut att kunna hota Juventus på allvar. Spelet flöt, man hade självförtroende och allt såg bra ut.

Men så kom förlusterna. Den 5 oktober gjorde man en mycket bra match mot Juventus på bortaplan, men fick ett sent baklängesmål något oförtjänt emot sig.

Trots att man gjorde en bra match var nog förlusten mentalt lite jobbig.

Den 21 oktober skulle det bli betydlig värre. Förnedrade av Bayern Munchen med 1-7 inför sina egna hemmafans. Mina tankar gick tillbaka till Brasiliens förlust mot Tyskland i VM. Roma-supportrarnas tankar kanske återvände till förlusten med Manchester United 2007.

Annons

Där fick sig Roma en ordentlig törn. Själen gick i bitar och har nog ännu inte riktigt lagats till fullo.

Sedan dess har Roma ändå lyckats repa sig tillräckligt för att hänga med i toppen och stundtals imponera. Men de har inte riktigt varit sig själva sedan dess. Matcherna mot Napoli borta och Milan hemma innan jul var bra bevis på det.

Efter jul har problemen blivit ännu större. Efter segern mot Udinese har man bara lyckats sätta ihop fyra kryss i ligaspelet. Två segrar på två månader. Avståndet till Juventus har växt.

Man har saknat Gervinho något oerhört och skadorna på Strootman och Iturbe är stora avbräck.

Men även saker som att Maicon inte varit lika bra som ifjol, att Pjanic bara är mästerlig ibland och att De Rossi dragits med skador har satt käppar i hjulet.

Man har visserligen nu värvat både Victor Ibarbo och Seydou Doumbia (spelar precis som Gervinho Afrikanska mästerskapen) och även om de kan bli fina tillskott med tiden, brukar det ta lite tid att acklimatisera in nya spelare i laget.

Annons

Igår åkte man ut ur italienska cupen efter en svag insats mot Fiorentina och supportrarna visade för första gången på länge sitt missnöjde.

Napoli närmar sig bakifrån och det finns nu risk att man börjar falla ihop. Att säsongen kan komma att krascha.

Mycket av nyckeln till hur Roma ska kunna hantera sin nya situation är mentalt. Kan man ställa om att inte jaga sin scudetto-dröm och försvara sin andraplats? Kan man ladda om och försöka vinna Europa League?

Man måste hitta en ny växel att sätta in och Rudi Garcia måste nu visa att han kan lyckas vända den negativa trenden.

Den största frågan är kanske inte om Roma kan komma ikapp Juventus längre utan om allt de byggt upp är på väg att går förlorat.

Publicerad 2015-02-04 11:17

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto