Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Champions League-jakten blir en rysare

Juventus har en betryggande ledning och är på väg mot sin fjärde raka scudetto. Titelkampen ser därför inte ut att bli särskilt spännande om Juve inte plötsligt kollapsar.

Däremot är kampen om Champions League-platserna öppen och mycket spännade. Det ser ut att handla om fem lag som gör upp om två platser.

Det ska också sägas att andraplatsen är oerhört viktig. Det är stor skillnad på attt ta sig direkt till gruppspelet i Champions League än att kvala. Fråga bara Napoli.

Dessutom slipper man få försäsongen upphackad av tidiga kvalmatcher i augusti.

Ställningen just nu: Roma 53 p, Lazio 52 p, Sampdoria 48 p, Napoli 47 p, Fiorentina 46 p.

 
ROMA
Form: Usel
Skador: Strootman (resten av säsongen), Maicon (1-2 veckor), Gervinho (2-3 veckor) Totti (osäker till spel i helgen), Keita (1-2 veckor) Ucan (1-2 veckor)
Europa-spel: Nej.
Spelprogram: Napoli (h) Torino (b) Atalanta (h), Inter (b), Sassuolo (b), Genoa (h), Milan (b), Udinese (h), Lazio (b), Palermo (h)

Roma har en tuff och viktig match redan nu på lördag mot Napoli. Dels för poängen skull, men dels för att se vart de står någonstans. Är det någon gång det är rätt tillfälle att hitta tillbaka till formen är det nu på lördag. En förlust skulle säkert svida hårt och få jobbiga konsekvenser för resten av säsongen.

I den näst sista omgången ställs man mot Lazio i ett prestigefyllt derby. Den matchen kan bli avgörande för hurvida man tar sig till C.L eller inte.

Nycklar till C.L: Att man knyter näven, vänder den negativa trenden och hittar spelglädjen igen. Några spelare måste kliva fram.

LAZIO
Form: Lysande
Skador: Djordjevic (4-6 veckor), Konko och Pereirinha (osäkra till spel till helgen)
Europa-spel: Nej.
Spelprogram: Cagliari (b) Empoli (h), Juventus (b), Chievo (h), Parma (h), Atalanta (b), Inter (h), Sampdoria (b), Roma (h), Napoli (b)

Lazio har ett relativt lätt spelprogram ända fram till de fyra sista omgångarna. Det gäller för dem att samla så många poäng som möjligt innan dess. Att avsluta med Inter hemma, Sampdoria borta, derby mot Roma och avslutningsvis Napoli borta är ingen dans på rosor. Det kommer bli fyra oerhört viktiga och avgörande matcher för Lazio i maj.

Nycklar till C.L: Att Felipe Anderson fortsätter i samma fantastiska form, att man vinner de “enklare” matcherna, att Klose hittar målformen och att man slipper skador på Biglia och De Vrij.

SAMPDORIA
Form: God
Skador: Munoz och Cacciatore (osäkra till spel till helgen)
Europa spel: Nej.
Spelprogram: Fiorentina (b), Milan (b), Cesena (h), Napoli (b), Verona (h), Juventus (h), Udinese (b), Lazio (h), Empoli (b), Parma (h)

Sampdoria ställs i helgen mot Fiorentina på bortaplan vilket blir väldigt viktigt. Förlust där och “Viola” passerar dem i tabellen och avståndet till lagen ovan kan öka. Det går förstås att ta igen, men då krävs det nog bra resultat mot Milan och Cesena. Har även Juventus kvar att möta (man brukar dock göra bra ifrån sig mot just Jven) men avslutningen ser annars rätt hygglig ut för Sampdoria. Viktig match mot Lazio på hemmaplan i den tredje sista omgången. Är Sampdoria med i racet där så…..

Nycklar till C.L: Att Eto’o och Muriel fortsätter att visa god form, att Eder vuxit ännu mer efter sina fina landskamper och att försvaret håller en hög nivå.

NAPOLI
Form: Svårbedömd.
Skador: Michu (4-6 veckor)
Europa spel: Ja. Ska möta Wolfsburg den 16 april. Retur den 23 april.
Spelprogram: Roma (b) Fiorentina (h) Cagliari (b), Sampdoria (h), Empoli (b), Milan (h), Parma (b), Cesena (h), Juventus (b), Lazio (h)

Napoli åker till Rom på lördag för att försöka plocka in poäng på dem. Veckan efter har man på nytt en “avgörande” match mot Fiorentina. Goda resultat de närmsta veckorna skulle betyda mycket för Napoli, inte minst då man ska ta sig an Wolfsburg därefter och då lär Benitez börja ställa över spelare. Har sedan ett rätt behagligt spelschema innan man avslutar med Juventus borta (Juve klara mästare?) och Lazio hemma i den sista omgången. Just matchen mot Lazio kan komma att bli helt avgörande.

Nycklar till C.L: Att man hittar en någorlunda jämn nivå i sina insatser och inte tappar onödiga poäng, att man klarar av att dubbla med Europa-spelet och att Higuain prickar toppformen under slutruschen.

FIORENTINA
Form: Hygglig.
Skador: Rossi (3-4 veckor), Savic och Pasqual (tid osäker)
Europa spel: Ja. Ska möta Dynamo Kiev den 16 april. Retur den 23 april.
Spelprogram: Sampdoria (h) Napoli (b) Verona (h), Cagliari (h), Juventus (b), Cesena (h), Empoli (b), Parma (h), Palermo (b), Chievo (h)

Fiorentina har två viktiga matcher mot Sampdoria och Napoli innan man ska försöka slå ut Dynamo Kiev i Europa League. Har visserligen Juventus kvar att möta, men i de åtta sista matcherna har man “enkla” matcher som Verona, Cesena, Parma, Chievo och “hyfsat enkla” matcher mot Cagliari, Empoli, Palermo kvar. Spelschemat talar för Fiorentina.

Nycklar till C.L: Att man slipper fler skador, att Salah fortsätter att briljera, det hyfsat enkla spelschemat, att man klarar av att dubbla med Europa League-spel och att både Gomez och Babacar levererar mål.

**

Det är i stort sett omöjligt att gissa hur det kommer gå, men både Roma och Lazios lilla försprång är en fördel. Men om Roma fortsätter att haverera kan de komma att missa Europa helt. Dessutom är Lazios sista fyra matcher en riktigt holmgång. Det kan öppna upp för något av de andra lagen.

Frågar du mig idag skulle jag svara Roma och Lazio till Champions League, där Napoli kan komma att blanda sig i sista stund. Fiorentina till Europa League och att Sampdoria missar Europa-spel.

Men å andra sidan tippad jag ju Fiorentina trea innan säsongen. Så jag får väl kanske stå fast vi det.

Jakten på Champions League-platserna kommer bli en rysare och det blir ett sant nöje att följa den spännande resan ända in i maj.

Publicerad 2015-04-02 kl 13:02
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons